Évelők napos helyre

A napsütötte helyek számtalan lehetőséget kínálnak a kert szerelmesei számára, hogy élénk, festői szépségű növény összeállításokkal rukkoljanak elő. Ha olyan növényekre van szükséged, amelyek imádják a ragyogó napsütést, évről évre megörvendeztetnek szépségükkel, és vonzzák a beporzó rovarokat, a napfénykedvelő évelő növények a tökéletes választás. Ezek a növények tartós szépséget varázsolnak a kertbe, és minimális gondozást igényelnek. Ebben a cikkben néhány fantasztikus lehetőséggel ismertetünk meg.

Alacsony termetű évelők (15 cm-ig)

Delosperma

Delosperma

Pozsgás leveleivel párnát képez a délvirág (Delosperma sp.). Sokféle színben kapható, rózsaszín, kék, bíbor, fehér, sárga, százszorszép szerű virágaival díszít.  Májustól nyár végéig virágzik. Szárazság és hőtűrő, sivár talajon is virít. Ültetheted sziklakertbe, talajtakaróként, ideális szegélynövény. Társíthatod levendulával, díszfüvekkel, agavéval. Ha színkontrasztot szeretnél, társítsd sárga vagy narancssárga virágú évelőkkel.

Phlox douglasii

Phlox douglasii

A Törpe lángvirág (Phlox douglasii) Klasszikus sziklakerti növény, párnaszerű, könnyen terülő. Virágai áprilisban, májusban nyílnak, szinte beteríti az egész növényt. A fajták virágszíne fehér, rózsaszín, bíbor vagy kék. Napos helyet, jó vízáteresztő talajt kedvel. Remekül terjed, jó talajtakaró. Sziklakertben, séta utak mentén, virágágyásban, szegélyként egyaránt mutatós. Romantikus hangulat érhető el, ha a rózsaszín és bíbor változatok társulnak ezüstös levelű növényekkel, mint a levendula vagy üröm. Egyéb társítási javaslat:  pázsitviolával, ternyével, ikravirággal.

A szintén alacsony termetű  varjúháj félék, pázsitviola, pázsitszegfűkakukkfű variációk részletes információi a linkre kattintva érhetők el.

Közepes termetű évelők (30 cm-ig)

Alyssum montanum

Alyssum montanum

Az évelő ternyék (Alyssum sp.) közül említhetjük pl. a hegyi ternyét (Alyssum montanum), amelynek sárga virágai áprilisban, májusban csoportosan fejlődnek. A ternyék szárazságtűrők, jó vízgazdálkodású talajba valók. Jól társítható más alacsony termetű növénnyel, úgymint kúszó kakukkfűvel, varjúhájjal vagy törpe levendulával (pl Lavandula angustifolia ‘Dwarf Blue’). Ezek a növények kiegészítik egymást magasságban, színben és textúrában.

Aster dumosus

A törpe őszirózsa (Aster dumosus) fajtái százszorszéphez hasonlító megjelenésű bíbor, rózsaszín, levendulakék vagy fehér virágai sárga közepűek. Szeptembertől novemberig virágzik. Talajban nem válogat, ellenben vízigényes. Napra, félárnyékba való. Kompakt megjelenésű, ágyásszegélynek, öntözött sziklakertbe való, edényben is mutatós. Az őszirózsa különösen mutatós tömeges csoportban ültetve. Más évelőkkel (pl. bíbor kasvirág, kúpvirág, varjúháj)  és díszfüvekkel is társítható. A kontrasztos textúrájú és színű növényekkel szemet gyönyörködtető vizuális hatás érhető el.

Helianthemum nummularium Ben More

A napvirágok (Helianthemum sp) közül a molyhos napvirág Helianthemum nummularium ‘Ben More’ igen alacsony termetű változata mély narancssárga virágokkal, és középzöld lombozattal. Tavasztól egész nyáron át virágzik. Napon, száraz környezetben szépen fejlődik, de tűri a délutáni vagy részleges árnyékot. Jól mutat levendula, ligeti zsálya, bíbor kasvirág társaságában. Vizuális kontrasztot teremt olyan díszfüvek mellé ültetve, mint az évelő tollborzfű, vagy a mexikói árvalányhaj.

Veronica spicata Bubblegum Candles

Veronica spicata Bubblegum Candles

A veronikák jellegzetes megjelenésűek, leveleik átellenesen állnak, az ajakos, apró virágok füzérben állnak, közepes és magasabb termetűek egaránt találhatók közöttük. Az alábbi színvariációk kaphatók: kék, lila, rózsaszín és fehér. A közepes termetű Veronica spicata ‘Bubblegum Candles‘ Júniustól szeptemberig hozza lilás-rózsaszínű virágait. Jó vízgazdálkodású talajba, napra, félárnyékba valók. Formális és természetközeli kertekben is alkalmazzák. Talajtakarók, sziklakertek növényei, szegélynek is kiválók. Konténerbe is ültetik őket. Jól társítható levendulával, macskamentával, szalviával, sásliliommal.

Középmagas évelők (80 cm-ig)

Aster novi belgii

Aster novi-belgii

A símalevelű őszirózsa (Aster novi-belgii) kúszó gyöktörzsű, felálló szárú, laza bokorrá fejlődő évelő. Kopasz levelei lándzsás-hosszúkásak. Virágzási ideje szeptember-október. Halványlila sugárvirágai körülveszik a sárga csöves virágokat. Számos kerti fajtája ismert. Napos helyre való. Vízigényes. Csoportosan mutat a legszebben. Jól társítható aranyvesszővel, díszfüvekkel, krizantémmal.

Ezekkel a középmagas fajokkal cikkeinkben találkozhatsz: cickafark (Achillea sp.), menyecskeszem (Coreopsis sp.), kúpvirág (Echinacea sp.), diszgyertya (Gaura sp.), levendula (Lavandula sp.), margaréta (Leucanthemum sp.), lángvirág (Phlox sp.)

Magas évelők (200 cm-ig)

Heliopsis helianthoides

Heliopsis helianthoides

Az érdes napszemvirág (Heliopsis helianthoides), kinézetre hamis napraforgó, terebélyes, attraktív, nyáron, ősz elejéig virágzik, virágai aranysárgák. Jó vízgazdálkodású, szereves anyagban gazdag talajba, napra, félárnyékba való. Relatíve szárazságtűrő, de az öntözést meghálálja. A virágszárakat visszavágva bokrosodásra ösztönözhető. Társnövényei lehetnek kasvirág, sudárzsálya, vesszős köles.

Helenium automnale

Helenium automnale

Az őszi napfényvirág (Helenium sp) augusztustól egészen október virágzik. A fészekvirágzatok jellegzetes alakúak. A kög (fészkesek csöves virágainak összessége) gömb alakú, a kissé lefelé álló sugárvirágok csúcsuk felé kiszélesedők, sárga, barnássárga vagy barnásvörös színűek. A fajták virágzásidőben és magasságban (70-120 cm) is különböznek egymástól. Jó minőségű, tápanyagban gazdag, üde talajba ültessük. Egyes fajtái vágott virágként is használhatóak. Társnövényei lehetnek a őszirózsa, díszfüvek, aranyvessző. A magas változatok háttérnövényként ültethetők. Csoportosan ültetve mutatós.

Itt olvashatsz az alábbi magas termetű évelőkről: szarkaláb (Delphinium sp.), bazsarózsa (Paeonia sp.).

Ezekkel az évelőkkel kerted napos helyein színt és a szépséget varázsolhatsz a száraz sivatagból, élettel teli és virágzó tájat hozhatsz létre, amely évről évre megújul.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!