Kerti dekorációs ötletek

Ha úgy érzed, hogy már mindent útnak indítottál a kertedben, és esetleg a levéltetvekkel vagy egyéb kártevőkkel, kórokozókkal sem kell küzdened, nekiláthatsz a kert szépítgetésének! Ehhez adunk néhány ötletet.

Agyagedények és kerámiák a kertben

Az égetett agyag edények mázasak vagy mázatlanok remekül mutatnak a fakerítésre tűzve. A régi falusi kertekben ez mindennapos látvány volt. A köcsög egyszerű edény, mázas vagy mázatlan. Hűvösen tartotta a tejet, tejfölt, tejszínt. Amikor a tartalma kifogyott elmosták, kifüstölték vagy forrázták. A füstöléshez gyógyfüveket, pl. kakukkfüvet alkalmaztak, majd száradni a köcsögfára vagy kerítéslécre aggatták. A köcsögfa elágazó fatörzs, melynek ágainak végére edényeket, így tejes köcsögöt isborogattak. A köcsögfát Szent György napján állították fel (ápr. 24.).

Ha már a kerámiánál tartunk, egy-egy ügyesen elhelyezett, mintegy ottfelejtett mázatlan korsó csupor, akár felfordított virágcserép társaságában, szintén hangulatos látványt nyújt.

kerámiák a kertben

A fotó a Kittenberger kertekben készült.

Farönk a kertben

A farönk rendkívül sokoldalúan alkalmazható dekorációs elem. Ülőkének, asztalnak, virágtartónk kiváló. Az odvas fát úgy használhatod, mint egy virágládát. Az elfektetett odvas farönk kiváló állatbúvóhely. Sünök, gyíkok tanyázhatnak benne. A felállított farönkbe rovarok verhetnek tanyát, amelyet aztán madarak meglátogatnak, hogy kedvükre csemegézzenek. Lépőkő helyett farönk szeleteket fektethetsz a sétaútra.

kerti dekorációk

A dekorációs farönk természetes állapotában hagyva rovaroknak adhat menedéket.

Kredenc a kertben

Ki ne dobd a sufniban tárolt öreg, ütött-kopott kredencet! Kihúzott, fóliával bélelt fiókjaiba helyezett cserepes virágok, a kitört üveg helyén kikandikáló csüngő növények egyedi hatást keltenek. A növények jól megférnek néhány régi porcelán tállal, kancsóval, tányérral. Még az sem baj, ha azok töröttek.

tálalószekrény a kertben

Pad a kertben

Egy kerti pad nem kíván mást, mint egy nyitott területet és rálátást a kertre, a tájra. Nem árt ha olyan helyen áll, ahol nincs sár körülötte. Ez lehet járólap, sóder, a lényeg, hogy stabil száraz alapot adjon. Ne érje túl sok nap, legjobb a félárnyékos hely számára, illetve annak a számára, aki rátelepszik. A pad megbújhat egy meghitt zugban a fák alatt. Árnyékolónak lomb helyett egy pergola is megteszi. Az sem baj, ha  pad alja tároló is egyben. Ha kerti szerszámokat tartasz benne, leülhetsz, amíg fened a kapát. Vigyél egy kis színt is bele. Fesd le! A pad készülhet kőből és téglából is.

támfalból kialakított kőpad

Támfalból kialakított kőpad

De kirakhatsz régi lócát is.  A padot körbeveheted illatos virágú, mutatós dézsás növényekkel. Sőt, ha van rozoga fapadod, amire már nem is ajánlott ráülni, még mindig remek virágállvány válhat belőle. Legjobban az öreg vájdlingba helyezett petúniák, árvácskák mutatnak rajta.

fapad

A fapadon különböző tartóedényekben árvácska és petúnia. Az ülőke alatt kerámiák. A pad környezetében dézsás növények fokozzák a látvány hangulatát.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa