Pergolák, lugasok és virágrácsok

Ha csak most építetted a kerted, és még nincsenek benne akkora fák, amelyek alatt megpihenhetne a család, akkor pergola vagy lugas építésével gyorsan kialakíthatsz egy hasonlóan meghitt pihenőhelyet.

lilaakác

Lugas és pergola

Mind a pergola, mind lugas arra szolgál, hogy növényeket futtassunk fel rá. Sok helyütt láthatunk szőlőlugasokat, amelyek nem csak szépek, de egy nyár végi ebéd után a desszertért sem kell messzire mennünk. Természetesen nem csak a szőlő alkalmas a pergolák és lugasok befuttatására. Általuk jönnek létre a zöld vagy virágos növények alkotta falak és tetők, melyek a kerten belül újabb tereket zárnak körül és kiválóan alkalmasak ülőhelyek kialakítására, térelválasztónak vagy árnyékolónak.

A pergolák és lugasok építése

A pergola rendszerint lezárja a pihenő terét. A legtöbb pergolát épülethez csatlakoztathatjuk, de népszerű az önálló és a két építményt összekötő változata is. Többféle anyagból is készíthetjük őket, de a legtermészetesebb hatást a fa alkalmazásával érhetjük el. A fán kívül alkalmazhatunk vasat, követ vagy téglát is a pergolák tartópilléreként.

Fontos, hogy az időjárással szemben ellenállóvá tegyük építményünket, mivel a felfuttatott növények eltávolítása nélkül nincs
lehetőség az utólagos évenkénti kezelésre. Használjuk favédő alapozókat, fedőlazúrokat. Az alapozás után hagyományos kültéri festékekkel hosszú éveken át biztonságosan védhetjük meg pergolánkat.

fa pergola

A fa pergolák oszlopait soha ne közvetlenül a talajba süllyesztve rögzítsük. A földbe fúrjunk legalább 20 cm átmérőjű, 30 cm mély lyukakat, töltsük fel betonnal, majd ebbe ágyazzuk bele a készen vásárolt fém oszloptartó vasakat.

Ha a faoszlopokat nem betontuskókba ágyazott vasalatokra, a talaj felszíne fölé, hanem közvetlenül a talajba mélyítve állítottuk fel, ne feledkezzünk el arról, hogy még a legjobb konzerváló réteggel bevont oszlopvégek is hamar korhadásnak indulnak, mert az oszlopokról lecsorgó víz egyenesen a földbe ágyazott részük köré csorog le. Ez az oszlopok kilazulását, idő előtti korhadását okozza még akkor is, ha a felső végükre ferde vízvető lapokat erősítünk.

A fa alkatrészek végei különösen nagy igénybevételnek vannak kitéve az időjárás viszontagságaival szemben. Jobban óvhatjuk őket, ha fa elemek végét nem derékszögben vágjuk el és a felhasználás előtt impregnáló anyagba mártjuk. Ha a végeket lekerekítve vagy különféle formában szögben alakítjuk ki, akkor a ferde felületekről könnyen lefolyik a csapadékvíz. A különféle korlátfáknál, pergolák kereszt hevedereinél is hasonló problémáink adódnak, amit ezek hosszában történő, ferde síkú elmunkálásával kerülhetünk el. Az oszlopok, továbbá a többi faelem felerősítéséhez csak korrózióvédő bevonattal ellátott kötőelemeket használjunk. Azokon a helyeken, ahol a növények nem nőtték be a pergolát, érdemes az impregnálását legalább kétévenként, felújítani, mert az intenzívebb UV-sugárzás hatására számottevően romlik a védőhatásuk.

pergola sétaút

A legjobban akkor járunk, ha a kereskedelemben kapható, különböző speciális impregnáló anyaggal telített faanyagokból építkezünk. Ezekre a gyártók 20-25 év élettartamot garantálnak, akár még a föld alatti elemek esetében is.

Az építésnél ügyeljünk arra, hogy a pergoláknak, lugasoknak a saját súlyukon túl a felfutó növényzetet is el kell bírniuk. A méretüket a pihenő nagysága határozza meg (a tartóoszlopok vagy pillérek közötti távolság legalább 3 méter legyen). Azt is figyelembe kell vennünk, hogy a pergoláról lecsüng a növényzet, így csökkenti a belmagasságot. A pergolát tehát legalább 250 cm magasra tervezzük, hogy mindig maradjon legalább két méter tiszta belméret, hiszen az ennél alacsonyabb pergolák nyomasztóan hatnak.

Virágrács

A virágrács szerepe eltér a pergolák és lugasok funkciójától. Hozzájuk hasonlóan azonban ugyanazok a növények futtathatók fel rá. Legtöbbször akkor építünk virágrácsot, ha olyan növényt szeretnénk a falra futtatni, amely nem rendelkezik tapadókorongos kacsokkal.

Futtatható növények

Sokféle futó- és kúszónövény alkalmas befuttatásukra. Vannak olyanok, amelyek akár sima falra felfuttatva is alkalmasak (pl. vadszőlő- és borostyánfajok), de legtöbbjüknek szükségük van valamilyen támrendszerre a felfelé növekedéshez. A pergolák és virágrácsok a szó szoros értelmében támogatják a növényeket, mivel valamennyi kúszni és kapaszkodni képes növénynek lehetőséget kínálnak arra, hogy a lehető legmagasabbra nőjenek. Vannak köztük olyanok, amelyek a kacsokkal kapaszkodnak, de számos növény a csavarodó törzsével fut fel a pergolára.

Cikk ajánlat:Kúszónövények

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa