Vadvirágok

Íme a kerted! Mennyi szórakozás és frusztráció! A kert legjobb mentora a természet. Hagyjunk egy nyílt teret, és máris hamarosan birtokba veszik a növények, és virágok nyílnak benne. Ilyen a természet. Hagyjuk, had működjön!

vadvirágok

A fotó a Kittenberger Élménykertekben készült, ahová minden évben buszkirándulást szervezünk. Részletek a programok menüben.

A legbölcsebb dolog, amit tehetünk, hogy a rábízzuk magunkra. A természet teszi a dolgát, mi pedig meghajlunk az akarata előtt, és kevesebb erőfeszítést teszünk, hogy harcoljunk a gyomok ellen.

Részesítsük előnyben a vadon termő növényeket

Ezek a növények már alkalmazkodtak az élőhelyhez, túlélési esélyük nagy, gyakran kevés gondozást kívánnak. A növényeket begyűjthetjük a környező, parlagon hagyott területekről. Gondozni alig kell őket. Elég, ha kevés komposztot szórunk szét körülöttük, és nem tapossuk le őket.

Ha rendszeresen kaszálunk egy területet, ott előbb-utóbb rét lesz, a termőhelynek megfelelő virágokkal tarkítva. Az erősen taposott helyeken pitypang, cickafark, útifű, a nedves réteken százszorszép, veronika, libapimpó bújik meg a fű között.

A múlt század elején a Budai-hegység rétjein még kaszálni lehetett a májusi margarétát, a magyar zergevirágot. Ezeket a piacokra hordták, ki is pusztultak már, de a kertekben újra megtelepíthetők. A katáng, a hölgymál, oroszlánfog, vadsárgarépa, cickafark öntözés nélkül is virít egész nyáron. A ligeti zsálya, a festő pipitér, a szamárkenyér, a vadbükköny évelőágyásban kaphat helyet.

vadvirágos rét a kertben

Ismerjünk meg néhány sárgán virító vadvirágot!

Cickafark

A cickafark (Achillea millefolium) gyepben, a kaszálás miatt nem tud kivirágozni, ezért az évelő virágok közé is ültessünk egy pár tövet, hogy a virágos hajtásból is tudjunk szedni, szárítani teának. A vízi kertekben a dekoratív cickafark alkalmas a tóparti, mocsaras terület beültetésére. A napos, félárnyékos fekvést és a nedves talajokat kedveli. Virágzási ideje meghosszabbítható az elnyílott virágfejek lemetszésével. Vérzéscsillapító hatását már az ókorban is ismerték. “…De a régi Magyarok királya Chába vagy Csába úgy látszik, nem kevéssé esmérhette a füveket, mert az ütközetben meg-sebesíttetett maga rendes Magyar Hadi Seregét, egy Fűvel, mellyet Csába irének, attól az időtől fogva most is neveznek, a Táborban meggyógyította…” – írta Csapó József orvos botanikus (1734-1799) 1775-ben Új füves és virágos magyar kert című művében.

cickafark

Pitypang

A nyelves virágú pitypang (Taraxacum officinale) méltatlanul üldözött gyom! Pedig milyen szép a sárga, illatos virágokkal teli pázsit. A méhek nektárt gyűjtenek róla, remek méhlegelő, különösen a gyümölcsfák virágzását megelőzően. Virágzás előtt szedett levélkéi még nem keserűek, salátaként fogyaszthatók. Mélyen a talajba nyúló karógyökerei mentén levezeti a csapadékot a talaj mélyebb rétegeibe. Minden tavasszal, amikor fák még ki sem lombosodnak, a pitypang kedves, sárga virágfejei már megjelennek. Gyerekkorunkban még anyunak szedtük virágait. Vagy elfújtuk kaszattermésekből álló repülő bóbitáját. Mire azonban felnőttünk, már csak eltakarítandó gyommá vált a szemünkben.

pongyola pitypang

Orbáncfű

A közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum), száraz erdőkben és gyepekben élő évelő növény. Virágzása a nyári napfordulót jelzi. Virága olyan szép, hogy az évelők között is helye van, de nem könnyű megtelepíteni. Kutassuk fel a közeli réten, domboldalon, innen is meg lehet szedni a virágot, a terméses ágakból pedig vigyünk be a kertbe, és szórjuk le olyan helyre, ahol nyugodtan csírázhat. Az orbáncfű teát antidepresszánsként, általános hangulatjavítóként, stresszoldóként, nyugtatóként fogyasszuk.

orbáncfű virágzat

Orvosi somkóró

Az utak mellett, meszes talajon, köves helyeken, parlagokon tömegesen megtalálható kétéves orvosi somkóró (Melilotus officinalis) gyökere ujjnyi vastag szárat fejleszt, és akár 1 méteresre is megnő, maga a növényi szár pedig 20-100 cm méter magas. A következő évben fejlesztő sárga virágfürtjeit. Egész nyáron virágzik Toktermésükben egy-két mag fejlődik. Életerős, szárazságtűrő gyom. Ha annak tekintjük! Leveles hajtási javítják a komposzt minőségét. Virága remek méhlegelő. A virágjából előállított desszertméz világos színű, kellemes illatú, vanília ízű méz. Nehezen kristályosodik. Szárított leveleit elmorzsolva vaníliahelyettesítőként használhatjuk.

somkóró

Szöszös ökörfarkkóró

A nálunk öt fajjal rendelkező ökörfarkkóró nemzetségbe tartozó szöszös ökörfarkkóró (Verbascum phlomoides) kétéves növény. Az első éveben tőlevélrózsát fejleszt, a második évben hosszú szártagú szárat fejleszt. Jellemzően sárga, tátogató virágai tömött füzérben állnak. Markánsan uralja a tájat. Száraz gyomtársulások, illetve gyepek növénye.  Felhasználható:  a virágok, levelek. A virágokat kézzel, csészelevél nélkül, a virágzás alatt folyamatosan, a harmat felszáradása után, száraz időben gyűjtik.  Főbb gyógyhatásai:  köptető, hurutoldó, köhögéscsillapító és gyulladáscsökkentő.

ökörfark kóró

Egynyári ehető virágok vetőmagja, beszerezhető a Kertlap Webáruházból.

Cikk ajánlat: százszorszép; Ehető vadnövények;

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás