Rusztikus virágoskert

Az emberek vágynak az egyszerűségre, az egyszerű ételekre, a kényelemre. Kinek van ideje manapság bajlódni a palántázással, tűzdeléssel? Egyre többen részesítik előnyben a helybevetést. A magkatalógusok mindig kecsegtetnek némi újdonsággal. Sokan a könnyen, egyszerűen termeszthető, magas hozamú, többhasznú fajtákat keresik.

A virágoskertben vagy a konténerkertben kombináljuk a régi kipróbált fajtákat néhány újdonsággal. De ne az előkertben kísérletezzünk, hiszen nem biztos, hogy sikerrel járunk.

petunia

A falusi kertekből elmaradhatatlanok az egynyári virágok. A csodaszép petúniák mindig szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. Magas minőségű egynyári virágmagvakat vásárolhatsz a Kertlap Webáruházban.

Hódítanak a mutatós gyógy- és fűszernövények. Egyre divatosabbak a kúpvirágok (Echinacea purpurea). Közülük virágágyak, balkonládák, cserepek díszítésére alkalmas, alacsony növekedésű (35cm), díjnyertes magyar fajta a ‘Mackó’. A szárazságot jól tűri, sziklakertben is kiváló. Szép, meleg árnyalatú virágai júliustól szeptemberig virítanak. Nagyobb ágyásokban virágszőnyeget alkot, mivel dúsan elágazik és folyamatosan virágzik. Április végétől szabadföldbe vethető. Csírázása 15-20C fokon 3 hétig tart.
Ajánlat: Echinacea purpurea ‘Jade.’ Szárazság és melegtűrő. Vágott virágként is mutatós. 2014-ben mutatkozott be az Echinacea ‘Double Scoop’ sorozat.

kúpvirág

Megnőtt az érdeklődés a dísznapraforgók (Helianthus annuus) iránt. A szántóföldi napraforgó kerti fajtái hálás és mutatós egynyári virágok. Április-májusban szabadföldbe vethető. Szakaszos vetés esetén ősszel is szépen díszítenek. Az alacsony fajták cserepes növényként is nagyon mutatósak, de gyepfelületben szolitercsoportként a leghatásosabb. A magasabb fajtákat virágágyakba háttérnövénynek, kerítések, falak mellé takarónövénynek telepítsük. Vágott virágnak is kiváló.  Legkeresettebbek a sötétvörös virágú ‘Chocolate Cherry’, és az alacsony termetű, bokros növekedésű ‘Junior’, amely konténerbe kiváló. Természetesen a “sima” napraforgó is igen kedvelt.

napraforgó

Hódít a díszmák! A keleti díszmák (Papaver orientale) a pipacshoz hasonló, de annál nagyobb virágú, Elő-Ázsiából származik. Május-júniusban palántáról ültetjük. Sokféle, egyszerű és teltvirágú fajtáját nemesítették ki. Napra, félárnyékba, mélyrétegű, tápanyagban gazdag talajba ültessük. Virágzás után az elsárgult hajtásokat vágjuk vissza. Divatos a holland nemesítésű ‘Place Pigalle’. A nagy, fodros, fehér szirmok szegélye rúzsvörös, rózsaszínes átmenettel, a virágok a Moulin Rouge táncos lányaira emlékeztetnek. Az erős virágkocsányok jól tűrik a szelet és a viharokat. A növény nem érzékeny, minden jó vízgazdálkodású talajban megterem. Nyár végére visszahúzódik. Cikkajánlat: Mákunk van

diszmák

Divatos önvető a pillangóvirág (Cosmos bipinnatus). Görög eredetű neve a virág szirmainak rendezett voltára utal. Vágott virágként laza, elegáns csokor köthető belőle. Vázában 5-6 napig él. A magas szár csúcsán egyesével nyílik a rózsaszín vagy piros árnyalatú virág (a nemesített fajták színvariációja végtelen). A pillangóvirág bokrosan fejlődik, ezért célszerű 50 cm-es tőtávolságra ültetni, hogy a szép lombozat is érvényesüljön. Jól tűrik a szárazságot, a sovány talajt. Magvetés után hat héttel már virágzik egészen a fagyok beköszöntéig. A homokos talajt kedveli. Akkor vágjuk, amikor a száron a virágok harmada kinyílt. Hódítanak az új, francia nemesítésű ‘Double-Click’ szimpla és dupla virágú változatai krém, rózsapiros és pasztell rózsaszín színekben. Figyelem! A szimpla virágúak is igen népszerűek.

Cosmos, Kittenberger Élménykert

És hogy mi elmaradhatatlan még?

Az egynyári bársonyvirág, vasfű, mályvarózsa. Az évelő hagymások, úgymint például Nárciszok; Gyöngyike; Fehér liliom. Kihagyhatatlan a sorból a muskátli. Sláger a tűzpiros paraszt muskátli. További évelő virágok dália, lángvirág, szarkalábdália; őszirózsa. Díszcserjeként említsük meg az alábbiakat: aranyfa; orgona; Kerti hortenzia; rózsa; levendula. És sokan mások.

szalmaember

További ötletkavalkád: Falusi kert; Rusztikus kerti ötletek

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás