Kerti szoba

Nyáron költözz a kertbe! A kerti szoba lehet intim, zárt kis tér vagy nagy és nyitott. Ez főleg akkor jó, ha a környezet nem zavar, és amerre a szem ellát, minden a mi birtokunk. Lehet a lakótér folytatása is.

kerti szoba

A kültéri szobák sokszor egyéb terekhez kapcsolódnak. Kerti medencéhez, lugasokhoz.

Általában elmondhatjuk, hogy a kültéri szobának legalább egy fala van. Ezek lehet épített fal, vagy akár élő sövény is. Ez teszi a helyet meghitté, szobaszerűvé. A falak védenek a széltől, mégis jár a levegő, és kézzelfogható közelségbe kerül hozzánk a természet.

kerti szoba

Kerti szoba fa dobogón sütővel és lábakon álló konténerrel, amiben mangold díszlik. A fotó a Tullni Kertekben készült egyik kirándulásunk alkalmával. 

A nyári hőség elől legjobb, ha árnyékba vonulunk. Ezért a falak mellett gondoljunk a tetőre is. Egyszerű esetben megteszi a napernyő, de még jobb, ha természetes tetőként, fa alá tudunk telepedni. Íme a csipkés levelű akácfa-tető (Robinia), árnyékában a törpe ólomvirág (Plumbago) az ágvégeken nyíló kék bugás virágai a lángvirághoz hasonlóak. A rusztikus támrendszeren futórózsa, előtte metszéssel alakított gambel tölgy (Quercus gambelii) Az előtérben levendula (Lavandula).

kerti szoba

Még egyszerűbb megoldás a fák lombja alá, gyepre települt kerti szoba. Elég két extravagáns puff vagy egyéb ülőalkalmatosság, széljárta, vászoncsíkokból kifeszített fal, és körben sok-sok cserepes növény fal helyett, ami jelzi a privát szféra határait.

A kültéri lakóterek kialakításakor előszeretettel alkalmaznak pergolát. A futó vagy kúszónövények e kedvelt támasztéka árnyékos, meghitt teret biztosít egy meghitt beszélgetéshez, vagy éppen borozgatáshoz.

kerti pihenőhely, Kittenberger kertek

Ennek a kerti pihenőhelynek a fotója a Kittenberger Kertekben készült, ahová minden évben kirándulást szervezünk. 

A képen a ház közelében található pergolára Wisteria fut. A kínai lilaakác (Wisteria sinensis) balról jobbra csavarodó hajtásaival akár 10 méter magasba is felkúszhat. Lila virágpompájával méltán népszerű növény. Virágai hosszan, áprilistól júniusig nyílnak és akár 30 centiméteres fürtökben lógva díszítik kertünket. További lehetőség a dézsás, cserepes növények kihelyezése. Cikk ajánlat: Pergolák, lugasok és virágrácsok

lila akac lugas

Lila akác lugas

A szőlőlugas nálunk régóta használt, kiváló lehetőség a nyári lak kialakítására. A gyors növekedésű szőlőt a ültethetjük a talajba vagy edénybe is. A pergolát akár a kertben, akár a teraszon felállíthatjuk. Támaszkodhat a házfalhoz vagy a kertben szabadon is állhat.

Lugasra futtassunk direkt termő fajtákat, amelyek termése csak csemegeszőlőként fogyasztható. Bár ízük nem veszi fel a versenyt a minőségi csemegeszőlő fajtákéval, de szinte növényvédelem nélkül is tarthatók. De választhatunk gyors növekedésű csemegeszőlő fajtáka is, mint például az Afuz Ali, az Itália, a Pannónia kincse, a Szőlőskertek királynője, a Gloria Hungariae, az Irsai Olivér, a Hamburgi muskotály, a Génuai zamatos, az Ezeréves Magyarország emléke, a Favorit.

szőlőlugas

Szőlőlugas

Ha követed ezeket a tippeket, olyan kültéri szobákat tervezhetsz és hozhatsz létre, amelyek fokozzák a szabadtéri élet élményét, és gyönyörű, kényelmes kiterjesztései lesznek biztosítanak otthonodnak, akár egy könyv mellett pihensz, akár családoddal és barátaiddal vacsorázol, akár ünnepi összejövetelt tartasz.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás