Kertünk adottságai

Ha sikerült átgondolnunk, mit várunk kertünktől és mi mit adhatunk kertünknek időben és munkában, jöhetnek a következő lépések.

fényviszonyok

A kert fényviszonyai

Növénykiválasztás és ültetés előtt először nézzük végig kertünk fényviszonyait. Fontos, hogy tudjuk a nap melyik szakában, hány órán keresztül világos vagy napos egy-egy kertrészlet. Ezt követi a talajtulajdonságok megismerése. Meszes, kavicsos vagy éppen jó minőségű kerti földdel van dolgunk? Mindezek ismerete megment bennünket attól, hogy kedvenc növényünk pusztulását kelljen végignéznünk, mert kertünk viszonyai éppen e kis kedvencnek nem felelnek meg.

A fényviszonyok ismerete után a következők szerint válasszunk: vannak árnyéki növények, melyek azokon a helyeken is szépen fejlődnek, ahova közvetlenül nem süt be a nap. Vannak olyanok, melyeknek néhány órányi napra azért szükségük van. Ezek a félárnyéki növények. Ebben az esetben az a jó, ha kora reggeli és késő délutáni nap éri a növények levelét. Vannak növények, melyek csak akkor virágoznak, ha tűző napon neveljük őket, s vannak, melyek csak a délelőtti napot kedvelik. A növények tulajdonságairól szakkönyvekben olvashatunk vagy a faiskolákban is tájékozódhatunk. Cikk ajánlat: Mélyen fekvő, árnyékos kiskertekAz árnyékos kertnek is meg van a maga hangulata.

Vizsgáljuk meg alaposan kert fényviszonyait, mielőtt növényt választunk az adott helyre.

talajviszonyok

A kert talajviszonyai

Most vizsgáljuk meg talajunkat. Ássunk egy kb. 60 cm mély gödröt, s nézzük meg a talajrétegek váltakozását. Különböző színű rétegeket találunk majd. A felső, sötétebb színű, jobb minőségű a termőréteg. Ha szerencsénk van, akár 60 cm-es termőrétegünk is lehet. Fontos tehát a felső rész vastagsága, hisz a gyökerek innen veszik fel először a fejlődésükhöz szükséges anyagokat. Meg kell nézni e rétegnek a lazaságát is. Ha kötött, nehezen fogja átengedni a vizet, ha túl laza, pillanatok alatt átfolyik rajta a víz. A sötétebb rétegek alatt világosabbak lesznek majd, tápanyagtartalmuk egyre kevesebb. Ezek homokosabb, esetleg kavicsosabb, sziklásabb részek. Ez attól függ, hogy az ország mely részén van kertünk, s ott mi volt az alapkőzet, ami meghatározta a talajok kialakulását. Minél kavicsosabb és világosabb sárgás színű a talajunk, annál igénytelenebb növények közül válogassunk. Ha a felső barna, esetleg fekete színű réteg vastag, a kényesebb, igényesebb növények is szóba jöhetnek. Fontos a mésztartalom megállapítása is. Vannak olyan növények, melyek meszes talajon nem maradnak életben. Úgy tudjuk a legegyszerűbben eldönteni a mész nagyságrendi mennyiségét a talajban, ha a kiásott gödör falát végigöntjük ecettel. Ha erős a pezsgés nagy a mésztartalom, ha nincs pezsgés nincs mész. Cikk ajánlat: Agyagos talaj jellemzése, javításaHomokos talajKert köves talajonMeszes talajTalajok vízgazdálkodásaTalajjavítás házilag

Csak jó minőségű kerti talajon várhatunk gazdag virágzást és egészséges növényeket.

kert fekvése

A kert mikroklímája, domborzata

Fontos szempont még a növények kiválasztásánál, hogy kertünk vagy ennek csak bizonyos része mennyire szeles vagy mennyire védett. Különösen a hideg, téli, északi szél okozhat meglepetéseket. A kissé érzékeny örökzöld növények levelei leperzselődnek, rosszabb esetben a hajtások is visszafagyhatnak. Hidegebb helyeken a téli növénytakarásra is jobban oda kell figyelni, sőt kerülni kell a fagyérzékeny növényeket. Olyan kertrészek, amelyek szélvédettek, nyáron a tűző napsütésben különösen melegek. Gutaütést kaphatnak az ezt nem kedvelő növények. Cikk ajánlat: Kert védelme kánikulában

Köves, lejtős területre kerüljenek talajtakaró növények, sziklakerti évelők. Alkalmazzunk lépcsőket, támfalakat. Cikk ajánlat: Köves, lejtős területekLépcső, ami összeköt.

A kert öntözése

Most nézzük meg, mi a helyzet a vízzel. Egyrészt a növények igénye szempontjából, másrészt a mi pénztárcánk szempontjából fontos kérdés. Eldöntendő, hogy szeretnénk-e öntözőrendszert vagy maradunk a kézi öntözésnél. Ha előrelátóak vagyunk és anyagilag meg tudjuk oldani, érdemes öntözőrendszert telepíteni. Ma még ugyan úgy gondoljuk, hogy van időnk és kedvünk öntözni, de mi lesz, ha megváltozik életünk vagy egyszerűen elmegy a kedvünk attól, hogy a nagy melegben minden este slaggal a kezünkben mászkáljunk a kertben? S gondoljunk azért az igazán meleg nyarakra is! Cikk ajánlat: Esőztető öntözés házilagKészülj fel konyhakerted öntözésére; öntözési tippekSzürkevíz öntözésre.

öntözés Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás