Nyíratlan sövényajánlat lusta kertészeknek

Bár a sövények a terek szabályos növényi határolását szolgálják, maguk a sövények lehetnek nyíratlanok is. Ilyenkor a szabályosságot az ültetés és a cserje habitusa biztosítja. Természetes kertekbe kiváló. Különösen meggondolandó, ha nem szeretnénk sövénymetszéssel bíbelődni.

Ki ne szeretne ilyen tavasszal virágba boruló sövényt a kertjébe? Valójában nem is kell lustának lenni ahhoz, hogy ilyen sövényt ültessünk. Elég, ha kedveljük a természetközeliséget, és kevésbé vonzódunk a geometrikus megjelenéshez. A nyíratlan sövény kevesebb gondozást igényel, hamarabb eléri a kívánt magasságot, természetesebb képet mutat. Helyigénye viszont nagyobb, mint a nyírott sövényeké.

aranyfa

Aranyfa

Bár ezeket a sövényeket nem nyírjuk, időnként szükség lehet a kordában tartásukra. A természetesség benyomását keltik. Ezek a sövények telepítésüknek és felépítésüknek köszönhetően szabályosak. A lombok összezárnak, általában tömöttek vagy szabályos formájúak. Sok sövény a virágaival vagy terméseivel díszít.

Telepítésük nem olyan sűrű, mint a metszett sövényeké. Ritkábban kell őket ültetni, kb. 0,5-1 m tőtávolságra. Így a levegősebb elrendezés elősegíti a virágrügyek differenciálódását. Cikk ajánlat: Térhatároló örökzöld növények; Sövény gondozása; Bokros teendőnk – ültessünk bokrot

Nyíratlan sövényhez a megfelelő növényeket kell megválasztani. A nyíratlan sövények is lehetnek örökzöldek és lombhullatók is. A sövények mérete itt is különböző lehet.

Néhány nyíratlan sövénynek alkalmas faj, fajta

A magas, március-április hónapokban virágzó aranyvessző vagy aranyfa (Forsythia × intermedia),

A magas, május virágzó gyöngyvessző (Spiraea × vanhouttei)

kerti gyöngyvessző

Kerti gyöngyvessző

Az alacsony, május-június hónapokban virágzó gyöngyvirágcserje (Deutzia scabra)

Az örökzöld, terméseivel ősszel díszítő tűztövis (Pyracantha fajták)

oszlopos fenyők úgymint: álciprus és oszlopos álciprus (Chamaecyparis lawsoniana), boróka (Juniperus communis), leylandi ciprus (Cupressocyparis leylandii), lucfenyő (Picea abies), oszlopos tuja (Thuja), oszlopos és egyszerű tiszafa (Taxus baccata)

A júlia borbolya (Berberis julianae) például kimondottan igénytelen. Ősszel gyakran pirosra színeződő lombú, bőrlevelű, rendkívül szúrós, sűrű ágrendszerű, ezért állatot, embert távol tart. Élő kerítésnek használhatjuk. Magassága 3 méter. Tavasszal hozza illatos, sárga virágait. Őszi termései sötétkékek. Árnyék-, szárazság- és várostűrő! Talajban nem válogat. Igénytelensége miatt sok helyen invazív. Ültetési távolság: 40-50 cm. Kártevői alig akadnak, néha a lisztharmat kárt tehet benne. Viszont épp emiatt nyírásra kevésbé ajánlott, illetve csak megfelelő felszereléssel metszhető, bőrkötény, kesztyű, sövényvágó. Cikk ajánlat: Borbolya

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás