Átrium kertek

atrium kert PompeiiA római rezidenciák nyitott belső tere, belső kertje az átrium. A napjainkban is divatos belső udvarok megtalálhatók irodákban, középületekben, hotelekben is. A természet egy darabja a lakótér folytatásaként lehetővé teszi a fárasztó munkát megszakító rekreatív feltöltődést, pihenést.

Az ártiumok sokfélék. A lakótömbök belső udvarai lehetnek nyitottak és üvegtetővel lezártak. Megtalálhatók régi bérházakban, új építésű lakóparkokban, de családi villákban is. Kiépítettségük is változó. A kövezett, üvegtetős vagy nyitott belső udvarokban helyet kaphatnak a dézsás növények, függőkosarak, emelt ágyások, medencék, szökőkutak.bérház belső udvara

A régi bérházak udvarát körülveszik a körfolyosós lakások. Leggyakrabban járólapokkal körülvett földszigetekből áll. A földbe ültetett évelők, fák, bokrok a város közepén is egy darab természetet hoznak a lakótér közelébe. Manapság ezeket az udvarokat tovább szépítik dézsás növényekkel. Leginkább pusztán közlekedésre használják őket. De itt játszanak a ház gyerekei is. Az ablakból kitekintve pedig az aszfalton hömpölygő autóáradat helyett a természetből kaphatunk ízelítőt.

átriumos irodaház komplexumA középületek belső udvarai is inkább díszítő funkcióval bírnak. Az irodaházak, hotelek átriumaiban már helyet kapnak a pihenésre, felüdülésre, gyakran étkezésre szolgáló ülőalkalmatosságok. A lakóparkok, bevásárló központok épülettömbjei között található, gyakran fedett belső udvarok pedig már kimondottan a pihenés, kikapcsolódás színterei, díszítőértékük is magas. Sokszor vendéglők, kávézók kapnak helyt bennük.

Manapság sok villaépület, családi rezidencia is dicsekedhet átriummal. Fő előnye közelsége, központi helyzete, rejtettsége. Hátránya, hogy viszonylag sötét, tere igen korlátozott.

Gyep létesítése helyett kis elemes burkolattal érdemes lefedni. A kis méretű elemek térnövelő hatásúak. Legalkalmasabbak a gránit vagy poliéderes burkolóelemek, égetett tégla vagy a rusztikus hatású deszka, amelyen a gyerekek nyáron mezítláb is futkározhatnak, ősszel és tavasszal pedig rá is ülhetnek.

Általános szabály, hogy a gyenge növekedésű fajtákat kell előnyben részesíteni, hiszen a tér, sokszor a talaj is csak korlátozottan áll

modern átriumkert

Modern átriumkert bambuszokkal és díszfűvel.

rendelkezésre. Nagy szerepet kapnak a futónövények, dézsás növények, emelt ágyások. Amire oda kell figyelnünk: vízelvezetés, statika, balesetveszély. Gyakran van szükség talajcserére.

Sötét, árnyékos kertek növénye a már sokszor emlegetett árnyékliliom, télizöld, palástfű, borostyán, hogy csak néhányat említsünk.

Ha a terület megfelelő napfényt kap, szinte korlátlanok a lehetőségek, ami a növények kiválasztását illeti. Szoliterként szóba jöhet az ecetfa, júdásfa, mandzsu arália, örökzöldként a selyemfenyő, hemlokfenyő.

Miután a falak szélvédetté teszik a kertet, és jobban tartják a meleget, mediterrán jellegű kerteket is kialakíthatunk dézsás növényekből. Ilyen meleg kerteket kis medencével, csobogóval is díszíthetünk.

Fedett, üvegtetővel ellátott kertekbe már a télikertek jellemző növényei kerülhetnek. Például trópusi növények.

Nagy gondot fordítsunk a kerti bútorok kiválasztására is. A könnyed, áttört formákat részesítsük előnyben. Vásároljunk fonott vagy könnyűfém bútort.

belső udvar

Fotó: ingatlan.com

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa