Készíts lepkebarát kertet!

A lepkék a bolygó egyik legikonikusabb lényei, szépségük számos költemény mese és festmény ihletője. Ha te is szeretnél lepkéket csalogatni a kertedbe, és gyönyörködni bennük, néhány dolgot meg kell tenned, hogy vonzóbbá tedd a kertet számukra.

Nem árt, ha tisztázzuk hogy minden pillangó lepke, de nem minden lepke pillangó. A lepkék az ízeltlábúak törzsében a rovarok osztályának utolsóként kifejlődött rendje, ahová a pillangófélék családja is tartozik. A legtöbb lepke ártalmatlan, sok esetben hasznos, hiszen fontos beporzók, létfontosságú szerepet játszanak az ökoszisztéma fenntartásában.

A lepkék, pillangók szépségéről annyit, hogy a lepkék mintás, színes szárnya részben a rejtőzködést, részben a ragadozók elriasztását szolgálja. A kétféleszárnyú lepkék terep színű első pár szárnyuk alá rejtett, majd repüléskor kibontott színes, mintás alsó szárnyai nem a mi gyönyörködtetésünkre szolgál, hanem segít elriasztani a ragadozókat. Pl. a pávaszem lepkén található szemfolt is ezt a célt szolgálja.

nappali pávaszem

Nappali pávaszem , védett hazai lepkefaj

Ebben az útmutatóban mindent leírunk, amit tudnia kell arról, hogyan csalogathatod a lepkéket a kertedbe.

Lepkék etetése

A lepkéknek élelemre és menedékre van szükségük. Ha ezeket feltételeket megteremted számukra, biztosan fogsz a kertedben lepkékkel találkozni.

Miután bizonyos szintig minden valamirevaló kertben táplálékhoz és búvóhelyhez is jutnak a lepkék, a témát le is zárhatnánk. Itt azonban arról van szó, hogy tudnál még több és minél többféle lepkét a kertbe vonzani.

Térjünk rá a lepkék táplálkozására. A lepkék növényi nektárral és virágporral táplálkoznak. A virágok nektártermeléssel csalogatják magukhoz a rovarokat, akik a nektár után kutatva elvégzik a beporzást. így mindenki jól jár. Te több termésre számíthatsz, gyönyörködhetsz a rovarokban, és jó érzéssel tölthet el, hogy tettél valamit a természetvédelemért, a növények teljesítik feladatukat, termést hoznak, a lepkék pedig jól laknak. A lepkék vonzásához tehát táplálékforrást kell biztosítania számukra. Az őshonos virágok és gyógynövények ültetése kiváló nektár- és pollenforrást biztosít számukra. Az őshonos növények jobban alkalmazkodnak a helyi éghajlathoz és ökoszisztémákhoz, és gyakran jobb táplálékforrást biztosítanak a helyi pillangóknak.

fecskefarkú lepke levendulán

2023. év lepkéje a fecskefarkú pillangó

Lepkék itatása

A pillangóknak vízre és ásványi anyagokra is szükségük van, ezért gondoskodj vízforrásról is, erre a célra megfelel a kerti tó, de ugyanúgy kiváló a madáritató, sőt a virágok szirmain összegyűlő öntözővíz is fontos vízforrást jelenthetnek a lepkék számára. Néhány kő vagy kavics a vízben, és a belőlük kioldódó ásványi anyagok kielégítik a pillangók ásványi anyag igényét.  De ásványi sókhoz jutnak sárból is, illetve nitrogéntartalmú molekulákhoz jutnak a trágyából.

Ne feledkezzünk meg a hernyókról sem

Azt se feledd, hogy a lepke hernyójának is kell táplálék forrás. Pl. a 2023. év rovara a fecskefarkú pillangó, amely erős illatú, élénk színű, nektárdús növényekre száll (nebáncsvirág, a petúnia, a rézvirág, a levendula vagy a hibiszkusz). Hernyója előszeretettel fogyasztja a kapor, a sárgarépa és petrezselyem leveleit. Figyelem! Az elszaporodó lepkék hernyói képesek nem kívánt növényvédelmi problémákat okozni!  A hernyók csemegézését segíti, ha a természet egy darabkáját meghagyod a kertben. Talán a konyhakertet is jobban békén hagyják. főleg, ha az a kert másik végében található.

vadvirágos rét

Lepkecsalogató növények

Minél változatosabb a növény- és virágválaszték, annál csalogatóbb számukra a kert. Az amúgy is divatos vadvirágos kertrészben nem csak a hernyók találnak táplálékot, hanem terülj asztalka a kifejlett lepkéknek is, sőt remek menedékként is szolgálnak. Ha rendszeresen kaszálunk egy területet, ott előbb-utóbb rét lesz, a termőhelynek megfelelő virágokkal tarkítva. Az erősen taposott helyeken pitypang, cickafark, útifű, a nedves réteken százszorszép, veronika, libapimpó bújik meg a fű között. A katáng, a hölgymál, oroszlánfog, vadsárgarépa, cickafark öntözés nélkül is virít egész nyáron. A ligeti zsálya, a festő pipitér, a szamárkenyér, a bükköny évelőágyásban kaphat helyet.

Érdemes a teljes szezonra gondolni. Milyen virágzó kerti dísznövényeket találhat a lepke a szezon folyamán? Tavasszal például a kerti orgona, a gyöngyvessző, nyáron a nyáriorgona, a bugás lángvirág vagy a kislevelű hárs, ősszel az orvosi zsálya, a bársonyvirág, csodatölcsér és a kékszakáll fogja vonzani a lepkéket.

Ha kimondottan bizonyos ritka fajokra utazol, akkor érdemes pontosan megismerni azok tápnövényeit, és azokat telepíteni a kertbe, pl. a védett nappali pávaszem kedvence a csalán.

Peszticidek használatát kerülni kell! Helyett a szelíd növényvédelem felé fordulj. Cikk ajánlat: Te is lehetsz okos ökológus, ha így véded a növényeidet!

Pihenőhely, búvóhely lepkék számára

A lepkék képesek megválasztani a színüknek megfelelő aljzatot, azaz a sötét színű lepkék az árnyékos területeket kedvelik jobban, míg a világosabbak letelepszenek a nyíltabb, világosabb színű terepen is.

Akárhogy is, gondoskodni kell számukra menedékről, ahol éjszaka megszállhatnak, jellemzően cserjék és fák felelnek, a magas fű felel meg erre a célra. Ha rásegítenél a természet adta lehetőségekre, készíts vagy vásárolj lepkeházat. A lepkeház egy naptól védő menedék- és búvóhely a ragadozók elől, egyes lepkefajok áttelelésére is alkalmas. A házba hosszú nyíláson keresztül jutnak be a lepkék. A lepkeházat helyezd olyan helyre, amelyet csak reggel és késődélután ér nap. Tedd védett helyre, ahol eső és szél kevésbé éri. A lepkeház gyakran csúcsos tetejű, sokszor leemelhető, a ház elején néhány hosszanti rés szolgál bejáratul, amin keresztül a lepkék be tudnak jutni, de madarak, egyéb ragadozók nem.

lepkeház

Végül győződj meg arról, hogy a kert biztonságos, nemcsak a ragadozóktól kell védeni a lepkéket, hanem a széltől és csapadéktól is.  Évelők, fák, bokrok mind megtörik a szél erejét, lombjuk védelmet biztosít az időjárás viszontagságaitól. A fák és cserjék által határolt, időnként kaszált vadvirágos kertrész optimális számukra.

Reméljük sikerült kedvet csinálni a lepkebarát kert kialakításához!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa