Szoliter növények a fókuszban

A szoliterekkel való kertdíszítés egészen a romantikáig nyúlik vissza, legalábbis ami az angolkerteket illeti. A szoliter növény, tárgy nyílt terepen, magányosan áll. Szoliter lehet egy szikla vagy fatörzs is, ha a kert, park olyan részébe kerül, ahol ráirányul a figyelem, kiemelve a természet adta különös szépséget.

szoliter

Általában a kertépítésben a növényeké a fő szerep. A növény jellegzetes formája, mérete ilyen körülmények között teljes mértékben érvényre jut. Ezért a szoliterek jellegzetes, különleges szépségű örökzöldek, vagy lombhullató fák, bokrok, évelők. Ne feledjük, hogy akkor is találkozhatunk egzotikus szépséggel, ha nem drága, különleges fajtákkal kísérletezünk. A környezet gyakran meghatározza, hogy milyen szolitert is használjunk.

Ha egy szoliter fára akarjuk felhívni a figyelmet, ne egymagában ültessük a gyepfelületbe, hanem nyugodt, egyöntetű háttér elé, vagy alacsony növények társaságába, ahol a növények egymás szépségét kiemelve fognak az érdeklődés középpontjába kerülni.

kerti gyöngyvessző

Kerti gyöngyvessző

Nagyobb területekre például apró levelű növényből nagyobb foltokat ültethetünk, egy-egy nagyobb termetű szoliter növénnyel. Az árnyékos kertek uralkodó növényei a páfrányok és az árnyékliliomok. Árnyékos kertekben szoliterként is kiválóak a Hosták, árnyékliliomok.

Méretek és formák

Először bizonyára mindenki a terebélyes koronájú fákra gondol. Valóban, ők a legmutatósabbak, ha megfelelően nagy területet uralhatnak. (tölgy, bükk, dió, nyár stb.) De mi a helyzet, ha nincs parkunk, ha kertünk nem virágos réttel határos? Nos ilyenkor is van megoldás. Legyen a fa kisebb, válasszunk cserjét, bokrot vagy nagyobb termetű fűfélét. Választásunkkal kihangsúlyozhatjuk a táj egységét vagy éppen a kontrasztosságra törekedhetünk. Ha fagyal vagy kecskerágó adja kertünk lombozatának nagy részét, akkor az oszlopos lombformákat részesítsük előnyben: pl. oszlopos díszcseresznye, szilfa tölgy.

csüngő ágú eperfa

Csüngő ágú eperfa.

Jellegzetes formájuk és téli levélzöldjük miatt közkedvelt a cukorsüvegfenyő, a tiszafák, a hamisciprusok. Nagyobb térben a fenyők egész sora számításba jöhet. Ha még több terület áll rendelkezésünkre, szoliterként növénycsoportokat is választhatunk. Például a fákat háromszög alakban, hármasával ültethetjük. Persze mindig azonos fajtákat használjunk.

Színek

Ha kertünkben sok sötét lombú fa, bokor található, akkor a szoliter tűnjék ki elütő lombozatával, vagy legyen hosszan és dúsan virágzó. Ha elég tér áll rendelkezésünkre, az ősszel pirosló juhar szépen érvényesül az aranysárga lombok előtt. Vagy éppen a rozsdaszínű környezetből emelkedik ki ragyogó sárga színével.

ginkgo

Őzsi lombszínével díszítő ginkgo parkban.

Díszítenek a tölgyek is, akár azért, mert olyat választunk, amelyik még késő ősszel vagy egész szezonban is megtartja lombozatát, akár azért, mert őszi levélszínei éppen tűzvörösek, vagy arany barnák. Platánunk terméseivel és kérgével is magára vonja a figyelmet. Ismét említhetjük az örökzöldeket. A télen is életteli kert elengedhetetlen tartozékai.

Kettős haszon

Sokszor éppen gyümölcsfánk egyben kerti szoliterünk. Miért is ne? A cseresznye, őszibarack, szilva, vérszilva, mandula, nagyobb kertben a dió, mind megállják a helyüket, és a szabad térállás miatt még bőven is teremnek.

tollborzfű szoliter

Díszfü szoliterek

Bár nagyobb területen igen mutatós, kiskertben a takarást igénylő, a helyét gyorsan kinövő pampafű helyett, válasszunk kínai díszfű  fajtát, vagy az évelő tollborzfüvet. Ezek a növények a kertet garantáltan nem növik ki, takarást sem igényelnek és néhány év alatt szép szoliter növényekké fejlődnek. Arra kell csupán ügyelni, hogy az elszáradt lombozatot tavasszal, a fagyok elmúltával vágjuk vissza. A legtöbb magas növekedésű díszfű elviseli ugyan a szárazabb környezetet, de virágzatot csak akkor hoznak, ha elegendő nedvesség van a talajban, és a páratartalom is megfelelő.

Díszfű ajánlat

A fókuszpontnak való növények kiválasztása a kert stílusától, méretétől és személyes preferenciáitól függ. Egy jól elhelyezett fókuszpont javíthatja kerted általános szépségét és dizájnját, vizuálisan tetszetős, és hívogató kültéri teret teremt.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás