Meszes talaj

Meszes a kert talaja?  Nem probléma! Válasszunk mészkedvelő/mésztűrő növényeket, másokat neveljünk dézsában.

Hazánkban a zömmel meszes (kalcium karbonát tartalmú) alapkőzeten képződött talajok többsége és a bányászott tőzegek egyaránt gyengén lúgos kémhatásúak. Lúgos kémhatásúak még az Alföld bizonyos területeire jellemző szikes talajok, azonban ezek kémhatásukat nem a talaj mésztartalmának, hanem magas nátrium tartalmának köszönhetik. A szikes talajon történő termesztéssel itt nem foglalkozunk.  Ha a talaj pH értéke 6,5 érték fölött van, a talaj meszesnek tekinthető. Az erősen meszes, lúgos talaj csökkenti egyes tápelemek felvehetőségét. Pl. vas, foszfát, mikroelemek többsége oldhatatlan só formájában kicsapódnak. A felvehető, vagyis oldható bór koncentrációja viszont túl magas lehet. Ezért tájékozódjunk talajunk kémhatásáról, és ennek alapján válasszuk meg növényeinket.

A talaj mésztartalmának és pH értékének házi vizsgálata

Ha háztartási ecetet csöppentünk egy csipet szétporított, száraz talajra, akkor a pezsgés mértékéből tájékoztató jelleggel következtethetünk a talaj mésztartalmára.

A talaj hozzávetőleges pH értékét is egyszerű meghatározni. A száraz talajból egy evőkanálnyit pohárba téve, kb. 1 rész talajhoz 3 rész desztillált vizet öntünk. A hígítás mértéke ugyanis befolyásolja a pH értékét. Megkavarjuk, majd állni hagyjuk, hogy letisztuljon. Ezt követően belemártunk a pH papírból egy darabkát, az elszíneződik, és a megfelelő színskálán leolvassuk az értéket.

Talajjavítás házilag

Mészjelző gyomnövények: pitypang (Taraxacum officinale), tyúkhúr (Stellaria media), libaparéj (Chenopodium album), mogyorós lednek (Lathyrus tuberosus), Mezei kandilla (Nigella arvensis), sármányvirág (Sideritis montana), stb.

pongyola pitypang

Pongyola pitypang

Mészkedvelő/mésztűrő növények

Alapszabály, hogy meszes talajba mészkedvelő, mésztűrő növényeket ültessünk. Néhány példa:

Mésztűrő lomblevelű és örökzöld cserjék

A som (Cornus sp.), a sóska borbolya (Berberis vulgaris) a cserszömörce (Cotinus coggygria), a kerti madárbirs (Cotoneaster horizontalis), galagonya (Crataegus sp.), a levendula (Lavandula sp.), a rózsák (Rosa sp.),  a fekete bodza (Sambucus nigra), a közönséges orgona (Syringa vulgaris).

húsos som

Húsos som

Évelő lágyszárúak

A cickafark (Achillea sp.), a medvehagyma (Allium ursinum), a hegyi ternye (Alyssum montanum), az erdei szellőrózsa (Anemone silvestris), a harangvirág (Campanula sp.), az odvas keltike (Corydalis cava),  a hóvirág (Galanthus nivalis), a gólyaorr (Geranium sp.), a napvirág (Helianthemum sp.), a hunyor (Helleborus sp.), a nőszirom (Iris sp.), a margitvirág (Leucanthemum sp.), az ördögszem (Scabiosa sp.), a habszegfű (Silene sp).

Campanula persicifolia

Campanula persicifolia

Meszes talajú kiskertbe való fák

A vadcseresznye (Cerasus avium), a keskenylevelű ezüstfa (Eleagnus angustifolia), a páfrányfenyő (Ginkgo biloba), a vadkörte (Pyrus communis), az  oszlopos tölgy (Quercus fastigiata), az ecetfa (Rhus typhina), a fehér akác (Robinia pseudoacacia), a barkócafa (Sorbus torminalis), a szecsuáni bors (Zanthoxylum piperitum), nagyobb kertekbe való fák a közönséges nyír (Betula pendula), a közönséges gyertyán (Carpinus betulus), a közönséges bükk (Fagus silvatica), a virágos kőris (Fraximus ornus), a kocsányos tölgy (Quercus robur), a vörös tölgy (Quercus rubra), a hárs (Tilia sp.).

Quercus rubra

Tűlevelűek közül a boróka (Juniperus sp.), az európai vörösfenyő (Larix decudua), az erdei fenyő (Pinus silvstris), a tiszafa (Taxus baccata).

Mészkedvelő hungarikumok

vértesi berkenye (Sorbus vertesensis) védett, lisztes berkenye (Sorbus arai) védett, balatoni berkenye (Sorbus balatonica) védett, budai berkenye (Sorbus semiincisa)a magyar tölgy (Quercus frainetto), az ezüst hárs magyar nemesítésű fajtái (pl. Tilia tomentosa ‘Zentai Ezüst’, Tilia tomentosa ‘Zentai Oszlop’, Tilia tomentosa Balaton), mecseki gömbkőris (Fraxinus ornus ‘Mecsek’).

Cikk ajánlat: Berkenye

budai berkenye

Mészkerülő növények

Mészkerülő fajokat csak akkor vásároljunk, ha gondoskodunk a megfelelő talajról, vagy konténerben tartjuk őket, vagy csak időlegesen szeretnénk gyönyörködni bennük. Ilyen dísznövény például a mészkerülő csarab (Calluna sp.) és a rododendron (Rhododendron sp.). A nyáron virágzó hangák (Erica sp.) zöme csak savanyú talajon fejlődik. A mészérzékeny fajok közül pl. a mocsári ciprus (Taxodium) illetve egyes gyöngyvessző (Spirea sp.) fajok, míg mások megélnek meszes talajon is. Mészkerülő lágyszárúak pl. a siskavirág (Aconitum sp.), harangláb (Aquilegia sp.), mezei szegfű (Dianthus deltoides), gyűszűvirág (Digitalis sp.), legyezőfű (Philipendula sp.), kövérke (Pachisandra sp.).
Savanyú talajon fejlődő növények

harangláb lejtőn

Meszes talajon is viruló erikák

A nyáron virágzó fajták zöme csak savanyú talajon fejlődik, míg a késő télen nyíló hússzínű erika (Erica carnea) meszes talajon is szépen virít. A cserjés hanga ((Erica arborea) bár savanyú talajon  fejlődik a legszebben, a meszes talajt is tűri, ezért a mi viszonyaink között is könnyen nevelhető kerti növény. A hússzínű erika, más néven téli hanga (Erica carnea). A hazai talajviszonyoknak leggyakrabban megfelelő meszes talajon is jól fejlődik. A nyugati hanga (Erica vagans) a száraz atlanti partvidékek növénye. Silány, sziklás talajon tenyészik. Jól alkalmazkodik a meszes talajhoz.
Hangák

Erica carnea

Erica carnea

Meszes talajok javítása

Általában elmondhatjuk, hogy a fenyők és az örökzöldek savanyú talajban érzik jól magukat. A talajsavanyítás élethosszig tartó feladat! Miután a fenyők gyökérzetének túlnyomó része a talaj felső 25-30 centiméteres magasságában fejlődik horizontálisan, számukra a talajcsere is megoldás. 80% tőzeg vagy rododendron föld és 20% eredeti talaj keverékébe ültessük a fenyőnket. Hosszútávú talajsavanyítási célból fenyőkéreggel mulcsozzunk.

A meszes-márgás talaj javítására kiváló a savanyú tőzeg (3,5-4 pH), komposzt, és a szerves trágyázás vagy a talajtakarás szerves anyaggal. A szerves anyagok lebomlása ugyanis savanyítja a talajokat, a talajtakarás pedig csökkenti a párolgást, amelynek során alkalikus (lúgosan hidrolizáló) sók válnak ki.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa