Támfalak a kertben

A kerti támfalak funkcionális és esztétikai célokat is szolgálnak. Ezek olyan építmények, amelyeket úgy terveztek, hogy visszatartsák a talajt, sík, merőleges felületeket hozva létre a lejtől megbontásával. Íme egy összefoglaló a kerti támfalakról:

kő támfal

A támfal esztétikai élményt is nyújt.

Mire jó a támfal?

Támfalak kialakítása a térkülönbségek áthidalásához szükséges. Dombos területeken szükség lehet a támfalra, ahol  az épület magasabban, mint a kert, vagy fordítva. A támfal elsődleges feladata a talajerózió és a földcsuszamlások megakadályozása lejtős terepen. Segít megőrizni a talajt és fenntartani a kert épségét, annak kivédésére, hogy a kert ne csússzon a házba vagy a ház a kertbe.  Megakadályozza a talaj mozgását, és az építmények vagy a szomszédos ingatlanok esetleges károsodását.

A támfalak segítségével teraszos kertek hozhatók létre, amelyek nem csak látványosak, hanem sík tereket, teraszokat biztosítanak az ültetéshez, ülőhelyekhez vagy sétautakhoz. A támfalak segítségével funkcionális terek, például ülősarok, terasz vagy akár kültéri konyha is kialakítható, használhatóbbá és élvezetesebbé téve a kertet.

Esetenként a támfalak ingatlanhatárként is szolgálhatnak, és egyértelmű elválasztást biztosíthatnak a szomszédos ingatlanoktól.

Heves esőzésnek kitett területeken a támfalak segíthetnek a vízelfolyás kezelésében, csökkentve az eróziót és segítenek elvezetni a vizet.

gabion támfal

gabion támfal

Miből készülhet a támfal?

A támfalak különféle anyagokból, például kőből, téglából, fából vagy betonból építhetők, lehetővé téve a kreatív tereprendezést, amellyel fokozzák a kert nyújtotta esztétikai élményt. Lássunk néhány példát:

A kőből rakott támfal lehet szárazon rakott, ilyenkor nem használnak kötőanyagot, lehet nedvesen rakott, amikor kötőanyagot használnak, amit a támfal kőelemei közé tesznek, lehet kazettás vagy fiókos, rézsűkockás kiépítésnek is nevezik.

Egy rakott kőtámfal magassága maximum másfél méter, ezt követi a szintkiegyenlítés, ha újabb szint kialakítására van szükség, az legalább három méter széles, sík terasz után következhet. Magasabb szintkülönbség áthidalására kazettás vagy zsebes megoldás ajánlott, amely esetében alul beton alapzatot alakítanak ki, ami a fölé épülő kazetták megtartására szolgál. Például, ha minden 50 cm-nél egy 2 cm átmérőjű betonvasat szúrnak le, ez megnöveli a fal szilárdságát.

fa támfal

Bepillantás a kőből rakott támfal készítésébe

A támfal kialakítása során kb. 30 cm mélyen a talajfelszín alatt alapkövet helyeznek el, következik egy átkötő, ami a támfal vastagságának megfelelő hosszúságú. A támfal magasságának a felénél elhelyeznek egy a támfal vastagságánál hosszabb bekötőkövet. A támfal mindig fedőkővel végződik. Ez védi a csapadéktól, a kimosódástól a fúgát, így a rézsűről lefolyó eső átbukik a fedőkövön, megóvva a támfalat. A fedőkő arra is jó, hogy rá lehet lépni, a fal megőrzi a stabilitását.

A nedvesen rakott támfalban az összekötő anyag beton, habarcs. A kötőanyag minősége a talaj kötöttségétől függ. Laza, homokos talajon a kötőanyag beton, kötött, agyagos talaj esetében a habarcs is megfelelő. Nagyon fontos, hogy a fugát úgy alakítják ki, hogy az mélyebbre kerül, nem látszódik, így a fal a természetesség látszatát kelti. Jól mutat, ha a falat befuttatják pl. vadszőlővel.

A támfalakkal kialakított sík felületek virágok, cserjék, vagy akár kisebb fák ültetésére adnak lehetőséget, amely textúrával, színekkel gazdagítja a kertet. Magába a támfalba is lehet növényeket ültetni. Ilyenkor a támfal szárazon rakott, azaz a kövek közé nem kerül kötőanyag, a kövek közé termőtalajt helyeznek. A gyökerek idővel átszövik a termőföldet, így segítenek, mintegy fúga helyettesítőként a köveket összetartani.

A támfal kialakításához legjobb szakember segítségét kérni!

Figyelem! A támfalak rendszeres karbantartást igényelnek szerkezeti integritásuk biztosítása érdekében. Ez magában foglalhatja a repedések ellenőrzését, a sérült részek javítását és a növényzet növekedésének szabályozását.

kő támfal növényekkel

Kő támfal

Ne feledd, hogy a helyi előírásoktól függően a nagyobb szabású támfalépítés előtt esetleg engedélyekre lehet szükség. Fontos, hogy ellenőrizd a helyi előírásokat, és az építés megkezdése előtt szerezz be minden szükséges engedélyt.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a támfalak nemcsak gyakorlati célokat szolgálnak, mint például a talajvisszatartás és az erózió elleni küzdelem, hanem a kert szépségét és funkcionalitását is fokozzák. A megfelelő tervezés, kivitelezés és karbantartás elengedhetetlen a hatékonyság és a hosszú élettartam érdekében.

Cikk ajánlat: Mit tehetsz talajpusztulás ellen?Köves, lejtős területekTérburkolatNagy divat a gabion!Nemes rozsdaréteget viselő corten acél a kerttervezés szolgálatában

Kertépítésről hallhatsz előadást a Kiskert, díszkert előadás sorozatban.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa