Víz a kertben

A víz alkalmazása a kertépítés egyik legfontosabb eleme. A kerttörténet során mindig hangsúlyos kompozíciós elemként szerepelt.

kerti tó

A víz szerepe, jelentősége a kertben

  1. A víz a biológiai lét alapeleme. Az élőlények életterét döntően meghatározza a víz jelenléte, mennyisége, térbeli-időbeli elosztása. Éghajlati viszonyaink mellett, városi területeken kertet létesíteni csak öntözővíz biztosításával lehet. A növények kondicionáló hatása csak megfelelő vízellátás mellett érvényesül. A párolgó vízfelület a kertben tartózkodó ember közérzetét is kedvezően befolyásolja.
  2.  Az áramló víz fény- és hanghatásaival vagy a nyugodt vízfelület alkalmas a hangsúlyos helyek, kiemelésére, kontraszt hatások kiváltására. A vízjelentős a formai-kompozíciós elem mind kiterjedését, mind megjelenését tekintve Tó, patak, szökőkút, itató stb.).
  3.  Megjelenésétől függően a víz emocionális hatást vált ki az emberből.

A víznek e három különböző, de egymással összefüggésben lévő és együttesen érvényesülő hatását kell figyelembe venni a tervezéskor.

kerti tó

Vízfelületek az építészeti jellegű- és tájképi kertekben

A víz formai megjelenítése, szinte mindig a természetből merítkezik. A francia kert típusú kertekben építészeti jelleg (szökőkút, medence), angolkertekben a tájképi karakter dominál.

A víz alkalmazási formája szerint – lehet álló, vagy mozgó víz. Az álló vízfelület megfelelő nagyság esetén kiegyensúlyozott, megnyugtató, míg a mozgó víz élénk, magával ragadó, a figyelmet lekötő, dinamikus. A tájképi kertekben a mozgó víz megjelenhet forrásként, vízesésként, patakként, azépítőművészeti típusú kertekben a kút, a csobogó, a vízlépcső, a szökőkút stb.

szökőkút

A fotó a Kittenberger Élménykertben készült.

Állóvíz pedig a tájképi kertekben a tó, holtág, míg az épített kertekben a medence.

Vízfelület csak ott érdemes kialakítani, ahol jól érvényesül, és ahol a legtöbbet tartózkodunk, és ahová jól rálátunk. A vízpart kialakítása is rendkívüli figyelmet érdemel.

Forrás: Jámbor I.: Kertépítészet I-II, digitális egyetemi jegyzet, Budapesti Corvinus Egyetem

Kerti vízesés

Kerti tó

Tavat legjobb, ha a kert legmélyebb területére tervezzük. Azonban szóba jöhetnek más megoldások is. A kertben, kiemelkedve, emelt ágyáshoz hasonlatosan elhelyezett tavacska ugyan kevéssé természetes, mégis rendkívül mutatós lehet. A kert legmélyebb pontját könnyen megtaláljuk, elég, ha megfigyeljük, hogy hová gyűlik össze a csapadékvíz, vagy az öntözővíz.

Tartsuk szem előtt a megfelelő fényviszonyokat. Általában megfelelő, ha a tó egyharmad részét mélyárnyék, egyharmadát sétáló árnyék borítja, és egyharmad rész napsütötte felület. Elsősorban a déli-kora délutáni órákban gondoskodjunk árnyékolásról. Ezzel csökkentve az algásodás veszélyét.  A tó környékére jellemző a nyirkos, párás környezet. Ezt tartsuk szem előtt a tervezésnél.

tavirózsa

Használjunk viszonylag sötét tónusú köveket a part imitációjaként, kevésbé mészkövet, inkább vulkáni kőzetet, például riolit tufát. A kövek mérete közel hasonló legyen. A természetes jellegű tavak kiváló építőanyaga a fólia. Nehéz feladat a medence alját fedő fólia takarása. Legcélravezetőbb a kavicsborítás, vagy még inkább zúzalék, esetleg valamilyen granulátum.

A kerti tó és tópart növényei; Vízi-kölyökparti

biomedence

Biomedence, ahol nincs vízforgatás, és vegyszeres víztisztítás. A víztisztás biofilterként funkcionálnak a sekély részbe kiültetett vízinövények. A fotó a Kittenberger Élménykertben készült.

 Kis vízfelületek a kertben

A legegyszerűbb megoldások néha a legizgalmasabbak.sokan úgy gondolják vagy tapasztalták, hogy a kis felületek hamar “bebuggyannak”. Ez igaz lehet, de, ha körültekintően választjuk meg a helyét, esetleg levegőztetjük is, megmarad.

Hozzunk létre kisebb csobogóval, megoldott tavacskát vagy csak egy dézsát töltsünk fel vízzel, és alakítsuk ki a megfelelő vízi környezetet. Kiskertben leginkább ajánlható a 2 négyzetméter, szabálytalan alakú, természetes jellegű vízfelület. Ha még erre sincs lehetőségünk, megteszi egy csöpögő csap is, amely egyben madáritatóként funkciónál.

kerti kád

A kerti kád fotója Tullni Kertekben készült.

Dézsató; Madárbarát kert;

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás