Süllyesztett sziklakertek

Viszonylag ritkán találkozhatunk süllyesztett sziklakertekkel. Létesítésekor gyakorlatilag egy ‘negatív’ dombot alakítunk ki, amelynek sajátos mikroklímája alkalmassá teszi sok, eltérő igényű sziklakerti növény beültetésére.

miniatűr sziklakertA süllyesztett terep előnyei

A teret úgy alakítjuk ki, hogy a rézsűvel, vagy fallal körülvett terület a járda szintje alá essék. Ennek főleg akkor van jelentősége, ha növelni szeretnénk a teret, ha lehetőségeink szűkösek, és kertünk minden adottságát ki akarjuk használni. A süllyesztett terepen sajátos mikrokörnyezet alakítható ki. A térkialakítás fontos követelménye, hogy az átmenetek enyhék legyenek, vagyis lankás lejtők, lépcsőzetes teraszos megoldások kínálkoznak a legjobb hatás elérésére. Ezzel az oldalfalaknak is fontos szerep jut, ügyes elrendezéssel a süllyesztett terület minden zuga jól érvényesülhet.

Verem készítés

Első lépésként kialakítjuk a kővel kirakott 120 cm mélységű vermet, amely a sziklakert alapjául szolgál. Azonban legalább 50 cm-rel mélyebbre ássunk, ahhoz, hogy helyet biztosítsunk a gödör alját bélelő murvának, amelyre a kőlapokat helyezzük. A további alakítási munkákat befolyásolja, hogy csak kívülről akarunk-e gyönyörködni a kertben, vagy lejáratra is szükségünk van, hogy odalent tartózkodhassunk. Ilyenkor a lejutás lehetőségének megteremtésén szükségünk van arra is, hogy ne csak lábujjhegyen foroghassunk, hanem le is ülhessünk odalenn.

A talajvíz és csapadékvíz

Talán említeni sem kell, hogy kizárólag olyan helyet választhatunk sziklakertünk számára, ahol a talajvíz mélysége legalább 4 méter. Másik fontos szempont, hogy a verem, ne funkcionáljon vízgyűjtőként. Azaz csapadékvíznek biztosítsunk szabad elfolyás, például úgy, hogy a veremnek valójában csak három fala legyen, míg a negyedik irányban természetes átmenetet képezzen a kert csatlakozó részével, ahová a víz szabadon elfolyhat. Egyébként különböző költséges drénezési megoldásokra lessűlyesztett sziklakertz szükségünk, aminek kiépítése nem biztos, hogy a látvány érdekében megéri az időt és a fáradságot. Ha víz elvezetése tökéletes, a támfalak építésekor nincs szükség az alapozásra.

Földkeverék a sziklakerthez

A földkeveréknek legjobb a virágföld-komposzt-homok 1:1:1 arányú keveréke. A rézsűkön ezt a talajt ajánlatos még negyedrész kőtörmelékkel lazítani. A sziklakert pereme mintegy 10 cm-rel emelkedjék ki, ugyanis ez fogja megakadályozni a csapadék lefolyását. A legfelső sor kövei kifelé lejtsenek, vagyis külső szélükkel mélyedjenek jobban a talajba.

Szurdok mikroklíma

A kisebb méretű, maximum 4 négyzetméter alapú süllyesztett sziklakertekben a szurdokokra jellemző sajátos mikroklíma alakul ki. A “verem” falai, amelyeket direkt napsugárzás nem ér, és a légmozgás is kevés, állandóan nyirkosak. A levegő párás, hűvös. A falak körüli mikroklímát befolyásolja a felületek tájolása. A déli kitettség mindig szárazabb, melegebb. Ez kapja a legtöbb napfényt. Másrészt a falak felső része mindig szárazabb és melegebb.

Növényválaszték

A miniatűr kertbe nagyrészt törpe növésű növények valók. A falak tövében, a kövek közti résekbe árnyéktűrő cserje vagy évelő virág is kerülhet. Az északi falakon alul a páfrányok, felette az árnyékkedvelő virágok burjánzanak. A több fényt, ugyanakkor viszonylag párásabb környezetet igénylő magashegységi növényfajok a déli lejtőkön érzik a legjobban magukat. A déli lejtő teteje és a süllyesztett kert pereme már kimondottan szárazságkedvelő növények tenyészhelye.

Íme a növényajánlat, a teljesség igénye nélkül:

Déli, nyugati oldalra ültethető növények:
Madárhúr
Madárhúr
(Cerastium)
tollas szegfű
Tollas szegfű
(Dianthus plumarius)
daravirag
Sziklai daravirág
(Draba lasiocarba)
nyúlfüle
Nyúlfüle
(Stachys lantana)
fehér üröm
Fehér üröm
(Artemisia alba)
napvirág
Napvirág
(Helianthemum)
Keleti oldal növényei:
indás infű
Indás ínfű
(Ajuga reptans)
borzas szulák
Borzas szulák
(Convolvulus cantabricus)
deres csenkesz
Deres csenkesz
(Festuca glauca)
homoki pimpó
Homoki pimpó
(Potnetilla arenaria)
Kövi fodorka
Kövi fodorka
(Asplenium ruta-muraria)
kúszó madárbirsMadárbirs
(Cotoneaster congestus)
Északi oldal felső 40 cm növényei:
ternye
Ternye
(Alyssum)
homokhúr
Homokhúr
(Arenaria tetraquetra)
Csüdfű
Csüdfű
(Astragalus)
gubóvirág
Gubóvirág
(Globularia cordifolia)
Északi oldal felső 40 cm növények:
aranyos fodorka
Aranyos fodorka
(Asplenium trichomanes)
pikkelypáfrány
Pikkelypáfrány
(Ceterach officinarum)
kúszó madárbirsKúszó madárbirs
(Cotoneaster dammeri)
borostyánBorostyán
(Hedera helix)
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás