Francia barokk luxuspark

Nem vetődhetsz el nyári európai utazásaid során sehová anélkül, hogy kastélylátogatásaid alkalmával ne találkoznál a francia kertépítés csodáival. A barokk kor francia kerttervezője, Le Notre, megalkotta a később fogalommá vált franciakertet. A kor arisztokratáinak elképesztő gazdagságát, uralkodni vágyását és kifinomult ízlését egyaránt tükröző kertművészetről adunk ízelítőt  Fouquet Vaux le Vicomte kastélyparkjának bemutatásán keresztül.

francia-barokk park

A 17. század második felében Európa szerte a francia parkokat utánozták, ami nem csoda, hiszen Franciaország Európa egyik vezető hatalma volt. És még inkább jelentős befolyást gyakorolt egész Európa kulturális életére. Különösen Itália egyes művészeti ágainak önállósága sínylette meg az Álpok túloldaláról érkező mintegy másfél évszázados francia hatást.

A kertművészet fejlődésének nem vetett gátat semmiféle külső hatás. Igy a 17. század elején meghódította Észak-Európát. A 30 éves háború azonban kevés virágot hagyott letiporatlanul Németországban. Angliában pedig a luxust visszautasító puritánok gyakorolnak érezhető hatást a ketrművészetre.

Franciaországban IV. Henrik lakóhelyének, Saint-Germain-en-Laye megépítése után nem épült új királyi ház, viszont a régiek, mint Fontainebleau, új vonásokkal gyarapodott, és a kastély és kertművészet követte az új irányzatokat. A luxemburgi királynői rezidencia, valamint Richelieu bíboros ruel-i háza odavonzotta a külföldi látogatókat is.  A barokk kertek ugyanis a színdarabok nélkül annyit értek, mint a színdarab közönség nélkül. A kert egyik fő feladata volt, hogy kifejezze tulajdonosainak gazdagságát s hatalmát.

Chateau-de-la-Vicomte park

Chateau de la Vicomte park; Fotó: lifeenfranglais.blogspot.hu

Az újkor küszöbén egy olyan ember hatását kell megemlíteni, aki arroganciájával, autokrata dacával a kor jellegzetes figurája lett. Ez az ember nem más, mint Fouquet, Mazaren bíboros pénzügyi főintendánsáva. Fouquet hatalmának zenitjén La Vau-t bízta meg kastélya, Vaux le Vicomte felépítésével. A harmincas éveiben járó Fouquet bízott benne, hogy Mazarin védőszárnyai alatt hamarosan Franciaország miniszterelnöke lesz, és könnyedén felülkerekedik Colberten. A kastély és park felépítéséhez három falut romboltatott porig. Azt mondják 18 ezer munkással dolgoztatott, és a munkálatok gőzerővel haladtak előre. Megépült a Vaux le Vicomte és a pavilonok. Le Brunn, akit Fouquet az épület belső festésével bízott meg, figyelmébe ajánlotta Andre Le Notre festőt. A festő a dekoráció és kertépítés terén is tehetségesnek bizonyult, és olyan hírnevet vívott ki magának Vaux le Vicomte kertépítésével, amelyet alig félévszázad elteltével világhírnevet szerzett számára.

A kastély mindkét oldalát szökőkutakkal tarkított ágyások vették körül. A legnagyobb látványosságnak a “la fontaine de la couronne,” számított. A medence közepén lévő aranyozott korona oldalából körbe vízsugár tör elő. A medence vize pedig keskeny csatornákban folyik tovább a nyírt füvű ágyások két oldalán. Végül a víz egy nagy szögletes medencébe gyűlik össze.

Cikk ajánlat: Kerttörténet 1.Kerttörténet 2.

korona szökőkút

korona szökőkút; Fotó: lifeenfranglais.blogspot.hu

A grották és szökőkutak sorát a lejtő tetején impozáns Herkules szobor zárja le, ahonnan csodálatos kilátás nyílik. A kastély baloldalán a lejtőt lépcsőkkel szabdalt teraszok tagolják. A másik oldalon bokrokkal szegélyezett gyepek, szökőkutakkal szegélyezett sétányok és a vízi színház található.

Le Nôtre alkotásai mind az ész természet feletti uralmát sugallják. A szigorú arányok, szabályok a szellem fegyelmét jelenítik meg, amit a variációk végtelen sora tesz változatossá, ugyanúgy, mint az udvari élet rafinált etikettjét. A legátfogóbb kilátás mindig az épület frekventált részeiből nyílik a parkokra. A teraszok pedig nagyszerű színhelyet biztosítanak a különböző események, tűzijátékok számára. Mindehhez a keretet a nyírott sövények gazdag változatai nyújtják.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás