Egynyári virágok a kertben

Az egynyári virágfoltok színe, mérete, formája, elhelyezése meghatározza a kert hangulatát. A palánták kiültetése előtt tervezd meg a virágágyást!

Virágmagok a Kiepenkerltől online!

egynyári kínálat

Egynyári virágfoltok mérete

A teljes terület minimálisan egy négyzetméter lehet, mivel az ennél kisebb terület szintén elvész, nem érvényesül. Itt kell megemlíteni a szolitereket. Egy-egy feltűnő, megfelelő méretű virágos növény valójában akkor érvényesül, ha kisebb csoportba ültetjük. Ilyen például az egy muskátli, öt paprikavirág kiültetése. A virágfoltok ajánlott minimális szélessége 30-40 cm. Az ennél kisebb szűkületek már nem látszanának.

Tarka egynyári ágyások

Az egyöntetű kiültetés kiskertbe nem való. A hatás kellemes, ha több faj, fajta kerül egymás mellé. Egyöntetű paprikavirág csík ültetése helyett létesítsünk benne fehér petúnia vagy sárga büdöske foltokat.

vegyes ültetés

Vegyes ültetés.

Egynyári virágok vegyes ültetésével az ún. milflőr-ágyat hozzunk létre. Egy négyzetméteres területen belül akár 15 féle színnel is lehet játszani. Ezek a perzsaszőnyeg szerű virágfoltok. A folt kialakításánál páratlan számú növényekkel kell dolgozni. A szőnyegminták kialakításához azonos magasságú növényekkel dolgozunk.

milflőr ágyás

Kanyargós milflőr ágyás.

Egynyári virágok hideg és meleg színei

A piros, a narancs, és a sárga színcsaládok meleghez kapcsolódó képeket hívnak elő bennünk, a melegség érzetét keltik. Tüzes, napsütéses hangulatot ébresztenek. Energiával töltenek fel. A hűvös kék, zöld és lila színekről idillikus táj, vagy egy tenger melletti nyaralás jut eszünkbe. Nyugalmat, békességet sugallnak, segítik a koncentrációt.

monokrom ágyás

Monokrom ágyás meleg színekkel.

A tarka virágfoltokban a hideg és a meleg színeket kombináljuk. Így kombinálhatjuk a kék bojtocskát (hideg színcsalád) és a sárga büdöskét (meleg színcsalád). Minden színnek vannak hűvös (kékes alapú), és melegebb (sárgás alapú) tónusai. Ezeket is variálhatjuk egy ágyásban. Árnyékban inkább meleg színeket, napon a hideg színeket részesítsük előnyben. Így az árnyékos területek melegebb, a naposabb területek üdébb hatást váltanak ki. A fehér Jolly Joker szín, mindkét színcsaláddal kombinálható.

Egynyári ágyás

Tarka egynyári ágyás

Egynyári virágfoltok játékossága

A franciakertek jellegzetes virágos ágyásai szalagágyások. A franciakertek kivételével előnyben részesülnek a természet közeli hatású mozgalmas, nem geometrikus formák.

A szabályos és szabálytalan formák váltakozása tovább növeli a játékosság lehetőségét. A szabályos foltok nem feltétlenül szalagot, téglalapot vagy négyzetet jelentenek, hanem háromszöget, ötszöget stb. Sokszor a virágágyás egyik része a járdaszegélyhez igazodik, de a többi része már szabálytalan. Mindez a törekvés egybecseng a manapság oly divatos feng-shui irányzattal, amely a hullámzó vonalvezetést pozitív hatásait hangsúlyozza. A játékosság tovább fokozható, ha három dimenzióban valósítjuk meg. Izgalmasak a gömb – piramis- gömb – nyújtott – gömb – elterülő foltok váltakozása.

játék a színekkel

Játék a színekkel és formákkal.

Hová helyezzük?

A virágfoltok nyilván a kert hangsúlyos részét képezik. A kertben egy vagy több virágfolt is létesíthető. Sokszor az egyikből a másikba jól át lehet látni, ha például csak alacsony növésű mahónia és füves tér választja el őket egymástól. Ugyanakkor ha a mahónia mögé például bangita kerül, akkor mutatós határolóhoz jutunk, amely jól takar. Ugyanez vonatkozik a szomszéd telekre való átláthatóság esetén is. Szép, összefüggő területnek tűnik, ha a határolók alacsonyak, és fölötte átláthatunk a szomszéd kertjébe. Ha lejtős a terület, a lejtő harmadában létesített pihenőhelyről szép látvány nyílhat a kerti virágokra.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!