Mit tehetsz talajpusztulás ellen?

A talajréteg csapadék, szél által történő elhordása a talajerózió, a talajpusztulás. Ilyen szempontból a lejtős házikertek is fokozott odafigyelést kívánnak Mit lehet tenni ellene? Erre szolgálunk ötletekkel.

Talajerózió nem csak heves esőzések alkalmával léphet fel, hanem akkor is, ha a talajművelés nem megfelelő. Ilyenkor a hasznos termőréteg lemosódik, csökken a talaj tápanyag- és humusztartalma.

talajerózió

A fentről lemosódott talaj a lejtő alján lerakódik.

A talajerózió annál nagyobb mértékű, minél lejtősebb területről van szó. A lejtők meredekségét %-ban szokták megadni, az érték a lejtőmagasság és a lejtőalap hányadosának a százszorosa. 12%-nál meredekebb lejtők esetében számolhatunk jelentősebb erózióval. A talajfelszínre merőlegesen eső vízcseppeknek van a legpusztítóbb hatása. Az esőcseppek ott esnek közel merőlegesen a talajfelszínre, ahol a szél iránya és a lejtő kitettsége megegyezik, ezért az esőcseppek becsapódásának köszönhetően itt a legerősebb az erózió. Az elhordott talaj, gondolj a folyóvize torkolatánál kialakult folyódeltára, az elhordás sebességének csökkenésével a lejtő alján lerakódik, itt eliszapolódás lép fel, és a növényeket el is boríthatja a lerakott talaj.

Hogy védekezz az erózió ellen

Az erodálódott felületek javítása szinte reménytelen. Ehelyett a megelőzésre kell a hangsúlyt fektetni.

Erózióra a száraz, homokos, alacsony szerves anyag tartalmú talajok a legérzékenyebbek. Minél lazább a talaj, annál jobban fenyegeti az erózió. A talajszerkezet javítható trágyázással illetve komposzt bekeveréssel. Esetenként teljes talajcserére is szükség lehet, ám ez igen drága mulatság.

Talajcsere helyett hatékony védekezés a talaj lefedése, a növényborítás. Nem véletlenül tartják, hogy soha ne hagyd a művelt területet lefedetlenül. A „csupasz talajfelület egyik hátránya, hogy erodálódhat. Növényborítás legjobb megoldása a vetésforgó, a téli talajtakarás, a sorközök takarása, a köztes növények telepítése, sorközök füvesítése. A növények csökkentik a talajra hulló csapadék erejét, növelik a talaj ellenálló képességét. Csökkentik az eróziót a csapadékot felfogó fák vagy a sövények is. A sövények alatt hagyott nyesedék pedig tovább erősíti ezt a hatást.

teraszos rizstermesztés Vietnamban

Teraszos rizstermesztés Vietnamban.

A talajszerkezet a talajműveléssel is tönkre tehető, úgy mondják, a talaj elporosodik, ami ugyancsak növeli a talajerózió mértékét. Házikertben védekezésképpen alkalmazható az úgynevezett minimum tillage, azaz a minimális talajművelési gyakorlat. A gyomokat kapálás helyett a gyomot kiszorító talajtakaró növények nyomják el. A talajforgató ásást is minimálisra kell csökkenteni vagy éppen el lehet hagyni laza szerkezetű talajok esetében.. Erről itt olvashatsz bővebben: Ásni vagy nem ásni, ez itt a kérdés!

Erózió ellen jó védelmet nyújt a lejtős területek teraszolása. Alkalmazása 20-25%-os lejtőszögtől javasolt. A terasz valójában mesterséges tereplépcső, csökkenti a vízelfolyást, és javítja a vízmegtartást. A teraszok gondos karbantartást igényelnek! A teraszos művelést előszeretettel alkalmazzák a mediterrán területeken olajfa és szőlő ültetvényeken.

sziklakert rézsűn

Sziklakert rézsűn, a Budai Arborétumban.

Ha a lejtő kevésbé meredek, a legköltséghatékonyabb megoldás a rézsű, itt azonban talajtakaró növényekre van szükség. A rézsűs talaj nem szabdalja szét a teret, a területeket egymásba folynak. Kedvező arányú a rézsű, ha az egy méteres szintkülönbséget négy, illetve három méter hosszon lehet áthidalni. A rézsűt gyakran támfallal támasztják meg, geotextillel fedik, amelybe terülő növényeket ültetnek. A rézsű gyepesíthető is vagy  sziklakert alakítható ki raj.

támfalTerméskő támfal. A fotó Kittenberger Kertekben készült.
A meredekebb területeken ajánlott támfalas teraszt építeni, amelynek nagyobb a talajmegtartó képessége. A támfalas teraszok több közel vízszintes párkányból állnak, amelyeket a szintvonalak mentén, egymástól megfelelő magasságban építenek meg, és általában kőfalakkal támasztanak alá. Ez a legjobb helykihasználás szempontjából. Támfalak építésénél figyelembe kell venni a megtartandó föld mennyiségét, minőségét, a támfal magasságát és a környezet adottságait. Feltétlenül vedd igénybe szakember segítségét! Házikertben a támfalak nem csak a teraszok megtartására szolgálnak, hanem hangsúlyos díszítőelemei lehetnek a kertnek. Igen divatosak például a gabion támfalak.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás