Kerti méhlegelők

Hazánkban közel kétszáz rovarfaj vesz részt a virágok megporzásában. A beporzást végző rovarok nélkül nem számíthatsz említésre méltó mennyiségű termésre.  Ha konyhakerted környékén színes, illatos virágokat nevelsz, amelyek egész szezonba hozzák virágaikat, magad is sokat segíthetsz.

Mi az a beporzás

Csak az iskola tanulmányok felelevenítése céljából említjük meg az alábbiakat.  A zárvatermő, virágos növényekben a magkezdemény védettsége fejlett, a termőlevelek zárt termővé alakulnak. A termő női ivarszerv, csúcsi része a bibe. A porzó hím ivarszerv. Beporzáskor a virágporszem tömlőt hajt a bibébe, a hímivarsejtek ezen keresztül érik el a magkezdeményeket. A zárvatermők ivarleveleit takarólevelek (együtt a virág) védik. A termő magházából alakul ki a termés. Már a magban megtalálható a gyökér, a hajtás és a sziklevél kezdeménye. A csírázó magban először a gyököcske indul fejlődésnek. Az első lomblevelek megjelenéséig a csíranövényt a sziklevelek táplálják.

virágon legelő méh

További információk: Szex a kertben

Termesztett növényeink, virágaink zömét a szél vagy a rovarok porozzák be. A szántóföldi növények egy része szélporozta, míg a zöldségek, gyümölcsök virágait a rovarok, lepkék, dongók, méhek porozzák be.

Cikk ajánlat: Méhpusztulás

Egy és kétivarú virágok

Különösen fontos a rovarok munkája, ha a termesztett faj virágai egyivarúak, azaz a virágok csak porzós- (hímivarú), vagy csak termős (nőivarű) virágok. Míg például a paradicsom virágai kétivarúak, egy virágon belül található a porzó és a termő is, mások, például a kabakosok (uborka, tök, patisszon, dinnye stb) egyivarúak, azaz virágaik vagy hím- vagy nőivarúak. Ilyenkor a rovarok viszik a porzós virágokban rájuk tapadt virágport a termős virágok bibéjére. A helyzetet bonyolítja, hogy a kabakosok első virágai legtöbbször csak hímivarúak, ezért nem is fordulhat elő terméskötődés. Ezt követően már vegyesen nyílnak a virágok általában.

Méhjárás, rovarjárás híján rá lehet segíteni a megporzásra egy puha ecset segítségével, amikor is a bibére mesterségesen az ecset segítségével hordjuk rá a virágport.

virágos, terméses cukkini
Cukkini termős virága a fejlődő terméssel, elnyílt porzós virága.

Beporzást igénylő kerti növények

Nem minden terményünk igényli a beporzást, például a káposztafélék, egyéb levélzöldségek vígan fejlődnek megtermékenyítő rovarok nélkül is, nekik nem a termésüket fogyasztjuk. Ugyanez igaz a gyökérzöldségekre is. Viszont gyümölcstermő növényeink mindegyike igényli a beporzást. Sok gyümölcsfánk önmeddő, őket csak egy másik fajta képes beporozni, ezt sose lehet figyelmen kívül hagyni telepítéskor. Ilyenek az alma, körte, cseresznye. Szamóca esetében bő termésre nem számíthatunk, ha kétivarú virágait nem látogatják a rovarok. A virágban található 100-120 bibéből minimum 75-80 bibét kell a rovaroknak sikeresen beporozniuk ahhoz, hogy termés fejlődjön.

méhlegelő kertben

Segíts rá a megporzásra, készíts méhlegelőt

Hazánkban Közel kétszáz rovarfaj vesz részt a megporzásban. A beporzást végző rovarok nélkül nem számíthatsz említésre méltó mennyiségű termésre.  A konyhakerted környékén színes, illatos virágokat nevelsz, amelyek egész szezonba hozzák virágaikat, így magad is sokat segíthetsz. Az egész szezonban nyíló virágok nagy része egynyári virág. Ezek rovarvonzó hatását egészítik ki a szezonálisan nyíló egyéb virágzó növények, mint a levendula (június-július), kasvirág (július szeptember), szarkaláb (június- szeptember), veronika (Június-augusztus), a fák közül például az akác (május), a hárs (június-július) a csörgőfa (június-július).

A beporzást végző rovarokat egyszerűen a kertedbe tudod vonzani, ha vadvirágos jellegű, virágos felületeket hozol létre. Erre a legalkalmasabb a júniustól októberig virágzó virágmag keverékek elvetése. Az általunk ajánlott Kiepenkerl virágmag szőnyeg egyben a gyomokat is elnyomja. Azonban virágmagokat vethetsz egy adott területen kiterített és rögzített majd alaposan belocsolt kenderszőnyegre is. 3-4 cm vastag kertifölddel megszórva, és permetező öntözéssel beöntözve már vethető is. A kenderszőnyeg előnye, hogy lassan lebomlik, és folyamatosan tápanyaggal is szolgál a virágoknak. Eleinte, amíg a magok megerednek, nem árt az öntözést néhányszor megismételni, de később már a virágok semmilyen törődést nem igényelnek, a rendszer önfenntartó lesz, és betölti feladatát. Ezzel kiválthatod a gyepet, és bőtermővé varázsolhatod a konyhakerted és a gyümölcsöst.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Ternésvédő háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa