Kaktuszkert

Csináljunk kaktuszkertet! A kaktuszok a természet egyik legegzotikusabb, legszebb növényei. Legtöbbjük a száraz, sivatagi régiók szülötte. A kaktuszkert pedig sajátos hangulatú, semmihez nem hasonlítható, egyedi hatást nyújt.

kaktuszok a Füvészkertben

kaktuszok a Füvészkertben

A kaktuszkert kialakításának mi más is lehet az első lépése, mint a tervezés. Először is meg kell találni a megfelelő helyet, amely mindig olyan terület kell, hogy legyen, ahonnan a víz gyorsan elfolyik. A magasan fekvő területek erre a legalkalmasabbak. A magaslat természetesen egy kis földmozgatással mesterségesen is létrehozható.

Nemcsak a hely megválasztása alapvető, hanem a kert mérete és alakja is. Ha megmozgatjuk a fantáziánkat, máris számos lehetőség körvonalazódik. A terület lehet kör, háromszög, négyszögletes vagy szabálytalan alakú. Ha már kiválasztottuk a számunkra legjobban tetsző helyet, méretet és formát, akkor elkezdhetjük az ásást.

Echinocereusok a scönbrunni Sivatagházban

Echinocereusok a scönbrunni Sivatagházban.

Nos, ha kertünk hegyoldalban van, a helyzet egyszerű. Az ásást mindig a felső részen kezdjük, és a kijelölt helyet felásva megszabadulunk a gyeptől és a gyomoktól. Egyúttal az ásással megszabadulunk a nem kívánatos felületi egyenlőtlenségektől. 15-30 cm mélyre ássunk. Ha lapos a területünk, mesterséges teraszt alakíthatunk ki.

A leendő kaktuszkert teljes kerületét vegyük körbe műanyag fóliával, amely meg fogja akadályozni a kert gyomosodását. A következő lépésben a már felásott területet falszerűen kövekkel vesszük körbe úgy, hogy lefogják a fóliát. A kertet határoló köveket vehetjük, de magunk is gyűjthetjük. A gyűjtött kövek természetes hatást nyújtanak és a pénztárcánkat sem terhelik. A kövek felső pereméig töltsük fel a területet kaktuszfölddel. A kaktuszföld vásárolható, de házilag is keverhető az alábbiak szerint: két rész kertiföld, két rész homok, egy rész sóder.

Ezután következik a tervezés izgalmas része: ki kell választani a kaktuszokat. Itt is a fantáziánkra, és a pénztárcánkra bízhatjuk magunkat, kikérhetjük a szakember tanácsát is. A kaktuszokat az edénnyel együtt ültessük a talajba, így télen, a hideg beállta előtt nincs más teendőnk, mint kiemelni és átteleltetni őket. A kertbe elhelyezhetünk a kaktuszok közé köveket, sziklákat is.

kaktuszkert, Tull, nemzetközi kertészeti kiállitas 2008.

Cikk ajánlat: Mini kaktuszkert, mini kaktusz; Kavicskert, kőkert Kaktuszok, pozsgások ápolása; A virágzó sivatag növényei

 

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás