Fák a kertben

Kertünk jellegének meghatározói a fák. A fák mérete, habitusa, levelének színe, helye a kertben mind-mind hozzájárulnak a kert jellegének alakításához.

fák

Terepmunkák a kertben

A terepmunkák a kertépítés legnagyobb és sokszor leghosszabb ideig tartó, egyben legköltségesebb munkái. A szakmailag szükséges talajcserék, ültető gödrök, dimbek – dombok, a közmű és öntözőrendszer fektetés, világítás, kerti sziklák behelyezése meghatározzák az egész kert későbbi sorsát. Ezek kevésbé látványos részei a kertépítésnek, hosszú távon viszont alapvetően befolyásolják a kert életét. Néhány növény, cserje vagy fa helye később is változtatható, azonban a gondatlanul elvégzett terep- és talajmunkák később már nem korrigálhatók, távlatilag kedvezőtlenül befolyásolják a kert életét. Ezért érdemes ezek kivitelezésére nagy figyelmet szentelni. A terepmunkák során kialakított terepplasztikák, dombok, ölelő terek jelentékeny hangulati elemei a kertnek, melyek sokszor funkcionálisan is komoly szerephez jutnak.

Új kert

Az újonnan létesített kertek is nyújthatnak kellemes látványt, esztétikai élményt. Fontos szempont, hogy a vezérnövények, a szoliter fenyők és cserjék, már telepítéskor nagyobbak legyenek. A gyorsabb fedettség elérése érdekében nagyobb méretű fákat ültessünk. Ne feledkezzünk meg a színes lombú illetve a virágzó cserjékről és évelőkről, amelyek zöld növénycsoportok közelében már kis méretben is látványosak. Az egységes szép látvány másik lényeges eleme a gyep, mely ha ápolt és egészséges, keretbe foglalja a kialakított növényszigeteket.

A fák szerepe

A fáknak többféle szerepe lehet. A fák áttört falat képezhetnek a kert és a környezet között, szegélyezhetnek árnyas sétautakat, árnyékukkal, téli sziluettjükkel, lombkoronájukkal, a törzs- és levélszínnel, terméseikkel, virágaikkal és nem utolsó sorban méreteikkel nagyban meghatározzák a kert jellegét. Ne feledjük zaj és porfogó szerepüket sem. Ha idősebb fákat ültetünk, azok kiemelkedő díszítőértékükkel máris élvezetes látványt nyújtanak. Szakszerű ültetéssel és karózással a fák hamar válhatnak meghatározójává a kertnek.

Árnyat adó fákMadárbarát kert fa és cserjeajánlattal; Avar a kertben; Őszi díszek; Nyírt cserjék, fák

Fák gondozása

Ahogy azt a Fák, cserjék kiskertbe című cikkünkben írtuk már nyár végén gondolkodjunk, tervezzünk, készítsük elő a talajt.
Ha el akarjuk kerülni a vitákat, általában a kifejlett fa koronaátmérőjének a fele az a távolság, amelyre a telekhatártól ültethetünk. A kis koronájú fáknak 3-4 méter távolságra van szükségük. Szomszédunk követelheti a telkünkről átnyúló ágak eltávolítását. Már a tervezésnél gondoljunk erre. Ha a gyümölcs netán kipottyan az utcára, akkor is a tulajdonost illeti meg, de ha valaki az el nem takarított gyümölcsön megcsúszik, és balesetet szenved, annak is a fa tulajdonos a felelőse.

Csemetevásárlás; Faültetés;  Fás szárú növények ültetési távolsága; Idős fák gondozásaA kertészeti kínálatban leggyakoribb díszfák és díszcserjék metszése

Ajánljuk figyelmedbe a 75 literes faöntöző zsákot, amely a kertlap Kertészeti Webáruházban kapható. Könnyen kezelhető, csöpögtető öntözési megoldás fákhoz. Segítségével erőteljes, egészséges facsemetéket és fákat nevelhetsz.

Fák kiválasztása méret szerint

18 méter feletti fák

Korai juhar (Acer platanoides), hegyi juhar (Acer pseudo platanum), vadgesztenye (Aesculus), bálványfa (Ailanthus altissima), éger (Alnus sp.), közönséges gyertyán (Carpinus betulus), Közönséges bükk (Fagus silvatica), kőris (Fraxinus sp.), közönséges dió (Juglans regia), tulipánfa (Liriodendron tulipifera), juharlevelú platán (Platanus hispanica), nyár (Populus sp), tölgy (Quercus sp.), hárs (Tilia sp.), szilfa (Ulmus sp.). Ciprusok, mamutfenyők; Vörös tölgy

közönséges bükk

Közönséges bükk

10-18 méter magas fák

Mezei juhar (Acer campestre), kőrislevelű juhar (Acer negundo), nyír (Betula sp.), szivarfa (Catalpa hignonioides), szelídgesztenye (Castanea sativa), körte (Pyrus sp.), akác (Robinia sp.).

szeldelt levelű nyír

Szeldelt levelű nyír

10 méter alatti fák

Japán juhar (Acer palmatum), közönséges mandula (Amygdalus communis), japán cseresznye (Cerasus serrulata),  galagonya (Crataegus sp.), gledicsia (Gleditsia triacanthos), bugás csörgőfa (Koelreuteria paniculata), aranyeső (Laburnum sp.), liliomfa (Magnolia sp.), perzsa varázsfa (Parrotia persica), őszibarack (Persica vulgaris), cseresznyeszilva (Prunus cerasifera), ecetfa (Rhus typhina), lisztes berkenye (Srobus aria), barkócafa (Sorbus torminalis). Csüngő ágú lombhullató díszfák; Díszalma.

barkócafa

Barkócafa

Díszfák és díszcserjék csoportosítása környezeti igényeik szerint.

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!