A palánta tűzdelve az igazi!

Ha már kikukucskálnak a lomblevelek a palántáidon, itt az ideje a tűzdelésnek. Hiszen eddig tápanyag szegény talajban, közösen nevelkedtek a vetőládában, vagy egyebütt. Mostantól azonban már tápanyagban gazdagabb talajra van szükségük. A tűzdelésnek nevezett palántaátültetésre mihamarabb kerüljön sor, amíg a gyökerek csenevészek, és nem gabalyodnak egymásba.

paradicsompalánták

Lehet, hogy riasztónak látszik egy ilyen bébi kiemelése alig megszokott környezetéből, de arra kell gondolni, hogy egy későbbi átültetéssel biztosan nagyobb megrázkódtatásnak tennéd ki. Egyébként nem is gondolná az ember, hogy milyen jól regenerálódnak még ezek a csöppségek.

Előkészületek a tűzdeléshez

Először is öntözd be jól a palántákat. Amíg a további tennivalókkal vagy elfoglalva a föld kellőképpen átnedvesedik, ami megkönnyíti az apró palánták kiemelését. A művelet elvégzéséhez készítsd elő a megfelelő, szerves anyagban gazdag földkeveréket, az új edényeket, ami lehet pl. a legkönnyebben beszerezhető tejfölös pohár, alján vízkivezető nyílással, egy ültető fa, amit remekül helyettesít egy faceruza. Készítsd elő a címkéket is, mert később fogalma sincs az embernek, hogy melyik edénybe mi került, még ha most úgy gondolja, emlékezni fog rá, akkor sem. Először címkézd föl a poharat, utána töltsd meg talajjal, amit lelapogatsz.

Paradicsom palánta esetében arra is gondolj, hogy még földet tölthetsz a palántára később, hogy minél erősebb gyökérzetet tudjon a növény fejleszteni. Nagy hasznát veszed a permetező edénynek. Szobai permetező megteszi. A gondos hobbista az öntözővizet is előre elkészítette, kézmelegre hűtött kamillatea vagy csalánlé formájában. Így egy kicsit fertőtleníti a talajt, ami főképp palántadőlés ellen javasolt, és egyidejűleg némi tápanyagot is nyom bele. A földdel megtöltött edényeket alaposan permetezd be.

kiemelt paradicsom palánta

A tűzdelés művelete

Ha már a helyüket is kinézted, az alátétet is kikészítetted, és minden kéznél, van, jöhet a tűzdelés. A felcímkézett, földdel megtöltött edény közepébe nyomd bele a ceruzát olyan mélyre, amire gondolod, hogy a palántád fog kerülni. A mostaninál nem mélyebbre, De a paradicsom esetén nyugodtan ültetheted mélyebbre a növénykét. Most jön a legfontosabb, egyben legérzékenyebb művelet, a palánta kiemelése. Ne figyelj a mindenféle hokusz-pókuszokra, amikor alá próbálnak nyúlni a palántának azzal a címszóval, hogy meg ne sérüljön a gyökere. Te a talajt jól beöntözted, a palánta szinte ki fog csusszanni belőle. Azonban nem mindegy, hogy hol fogod meg. Nem a szárát! Hanem fölül, a sziklevelénél csippentsd össze az ujjadat, és finoman húzd ki a palántát a talajból. Ugye milyen könnyen ment!

lyuk talajba

Azzal a lendülettel dugd be a már élőkészített lyukacskában, körülötte szépen lapogasd le a földet, és jöhet az újabb permetezés. Ne feledd, a paradicsom mélyebbre kerülhet. Öntözz be bőségesen. Amikor meg vagy az aznapi adaggal, szállítsd őket a helyükre.

Hol legyenek a frissen tűzdel palánták?

De arról még nem esett szó, hogy milyen is az a hely. Világos, hősugárzótól, huzattól mentes. Figyelem! Az újonnan átültetett palánta hamar lekonyul, ha napra kerül. Ezért halaszd a tűzdelést délutánra, vagy aznap ne állítsd az edényeket napra. Hagyni kell egy kis időt, amíg a palánták felocsúdnak, és rájönnek, hogy jó cserét csináltak. Tágas, tápanyagban gazdag helyre kerültek.

Sikeres tűzdelést kívánunk!

Nézd meg Jutka mama videóját is. Jutka mamával itt találkozhatsz: Biokertész tanfolyam

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa