Csemetevásárlás

Az ősz a facsemeték ültetésének legjobb időpontja. Azonban kora tavasszal is ültethetsz. Sőt esetenként a begyökeresedés sikeresebb egy kora tavaszi ültetésnél. Konténeres, földlabdás csemetéket pedig márciustól novemberig ültethetsz, kivéve a nyári forróságok idejét.

Őszi ültetéskor az éjszakák már hűvösebbek, és az első őszi esők is kellőképpen beáztatják a talajt, viszont a talaj hőmérséklete még megfelel az elültetett növények begyökeresedéséhez. Ezért öntözés nélkül biztosabb a növények eredése, mint tavasszal. Ilyenkor esedékes az ehhez szükséges növényanyag beszerzése. Ezt a faiskolai lerakatokban, kertészeti centrumokban lehet megejteni. A vásárláskor körültekintően kell eljárni, mert választásunk hosszú évekre ki fog hatni és a növények ára sem elhanyagolandó.

Gyümölcsfák esetében viszont, jó, ha tudod, hogy almát ősszel és tavasszal is ültethetsz, viszont kajszit, mandulát, őszibarackot jobb tavasszal ültetni! Egy esetleges korai fagy, szigorú tél gátolja a begyökeresedést.

A lerakat felkeresése előtt pontos tervet kell készítenünk, hogy az igényeinknek legmegfelelőbb fajtákat választhassuk ki. A Díszfák és díszcserjék csoportosítása környezeti igényeik szerint segít a további tájékozódásban.

foldlabdás fenyőcsemeték

Különbséget kell tennünk a szabadgyökerű, konténeres és földlabdás növények között. Ez befolyásolja a növény szállíthatóságát, illetve tárolhatóságát is. Őszi-téli vásárláskor segít a tarolásban a szabadgyükerű és gyökérlabdás fák elvermelése.

A szabadgyökerű növényeket lehetőleg minél hamarabb ültessük el. illetve el is vermelheted őket az ültetésig földbe, amit lombbal takarsz.

A földlabdás növényeket ültetésig nedvesen tartva 1-2 hétig tárolhatjuk. Erre a legalkalmasabb a nedves fűrészporba való süllyesztés.

Konténeres növények az év bármely fagymentes időszakában ültethetők, de ezek számára is az őszi telepítés a legkedvezőbb.

konténeres díszfakínálat

A növények minőségét vagy a növényre erősített jeltáblán (etikett-tábla) vagy pedig valamilyen jelölés segítségével jelzik. A gyümölcsoltványoknál általában a minőséget a törzsön színes festékcsík mutatja: piros és sárga: koronás oltvány; kék: suháng. A többi növény esetében használatos rövidítések jelentése: kont. = konténeres; tp = tejfölös poharas; oltv. = oltvány; dugv. = dugvány stb.. A jeltáblán található törtszám a növény szaporítási és nevelési idejére vonatkozik, a továbbnevelt fáknál a törzs átmérőjét, vagy a növény magasságát jelzi.

A keresett fajták példányai közül azokat válasszuk, amelyek az alábbi feltételeknek megfelelnek:

– egészséges, nyílt töréstől mentes,
– lombhullatók esetében a hajtások jól beértek (őszi vásárláskor),
– oltványok esetében az oltás helye tökéletesen összeforrt,
– a növény a szabványnak megfelel (lásd jeltábla),
– a földlabdás növény labdája nem esik szét,
– a konténeres növény jól begyökeresedett,
– faj-, fajtaazonosság (ha ez a faiskolában nem ellenőrizhető, pl. gyümölcsoltvány, rózsák, a későbbiekben során a lerakat erre garanciát vállal).

Súlyos hibának számít, ha az értékesítendő növényeken karanténkártevő található (pl. gyökérgolyva, vértetű, aranka stb.). Ha a vásárlás után hosszabb szállításra kerül sor, a következőkre ügyeljünk:
– a szabadgyökerűeket csomagoljuk be a kiszáradás ellen,
– a földlabdás és a konténeres növényeket rögzítsük szétrázódás ellen.
Amennyiben mindezeknek eleget tettünk, legközelebb az ültetésnél hibázhatunk.

értékesítésre előkészített csemete

Értékesítésre előkészített földlabdás csemete a Mapol faiskolában

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa