Termessz tigrismogyót kacsaúsztatóban!

A tigrismogyoró vagy mandulafű még véletlenül  sem mogyoró vagy mandula. A kiokosodott kiskertész tudja, hogy a vízipálma egyik rokonáról van szó. A tigrismogyoró több változata agresszív gyom, kivéve egyet. Ez a termesztett tigrismogyoró, amelynek nem is makkocska termését fogyasztják, hanem mogyorónyi gumóját. Remélhetőleg kellőképpen felcsigáztuk az érdeklődésedet ahhoz, hogy tovább olvasd a cikket!

tigrismogyoró gumók

Ismerd meg a tigrismogyorót!

A tigrismogyoró (Cyperus esculentus) számtalan neve közül álljon itt néhány: mandulafű, zuludió, ehető mandula, csemegepalka. A növény a palka (Cyperus) nemzetség tagja. Olyan növények tartoznak ide, mint a vízipálma, és még sok más, akvaristák körében ismert vízinövény illetve trópusi szobanövény. Az Ókori Egyiptomban a papiruszsásból (Cyperus papyrus) készített papirusz íveket használták az írásrögzítésére. A főleg a trópusokon élő palka nemzetségbe több mint 600 faj tartozik. De vannak mérsékelt égövi családok is, ilyenek a nálunk is fellelhető barna palka (Cyperus fuscus), a sárgapalka (Pycreus flavescens). Nálunk a barna palka honos.

Az tigrismogyoró öt változata közül egy termesztett (Cyperus esculentus var. sativus ) míg négy változata agresszív gyom. De mindnyájuk gumója ehető.

A tigrismogyoró származási helye a trópusi és szubtrópusi Afrika, de az egyenlítőtől Alaszkáig mindenütt előfordul. A gyomosító változat valószínűleg gladiólusz hagymákkal együtt került Hollandiába. 1981-ben figyeltek fel rá, mint gyomosító vadnövényre. Miután az árnyékot rosszul tűri, főként a ritka vetésű kapásnövények esetében számít veszélyes gyomnak. Hazánkban 1993-ban azonosították Hévíz környékén található állományát.

A növény 30-40 cm magas. Virágzata füzért alkot, a pelyvalevelek színe sárga, barna. A gumók a tarackokon képződnek. A 0.3-1 cm átmérőjű, gömbölyded gumók színe kezdetben fehér, majd idővel megbarnul. Termése egymagvú makkocska. Tömegesen április végén hajt ki. Ekkor megindul a tarack és a gumóképződés. Az anyatövek augusztusban virágzanak. Ősszel a gumók elfásodnak, és áttelelés után ebből új hajtások fejlődnek ki. A gumók a talaj felső 15 cm-es rétegében fordulnak elő tömegesen.

tigrismogyoró

A tigrismogyoró termesztése

A nedves talajt kedveli, de árasztásos területeken nem érzi jól magát. A nyáron kiszáradó benapozott kacsaúsztató ideális hely számára. Jól fejlődik tápanyagban gazdag homokos-vályogtalajon. Kiültetés előtt komposzttal gazdagítsd a talajt.  A Valeyrac Exoticstól szerezheted be a gumókat. A fagyok elmúltával ültethetők az egy éjszakára kéz meleg vízbe áztatott gumók kb 4 cm mélyen. Sortávolság 55-70 cm, és  tőtávolság 6–8 cm. Kb. 90-100 nap szükséges a növény kifejlődéséig. Termesztéséhez 13 és 25 °C közötti átlaghőmérséklet szükséges. A késő tavaszi fagyokra érzékeny. Nyáron legfőbb tennivaló az öntözés és a gyommentesítés. Hazánk éghajlata, illetve a térségünkben tapasztalható napfénytartam nem elegendő a mandulafű teljes életciklusának befejezésére, virágot ugyan hozhat, de életképes magot nem terem. Lombhulláskor takarítsd be, amikor a tövek már száradnak. A töveket szikkaszd meg száraz helyen, majd szedd le a gumókat. A gumók tisztítása történhet mosással-dörzsöléssel, de ha előszárítod, és a pici oldalgyökerek már töredeznek, egy textilzsákocskába töltve szárazon is ledörzsölheted a port róluk.

A tigrismogyoró (mandulafű) termesztéséről, betakarításáról, tárolásáról itt olvashatsz részletesen, ha komolyan fontolgatod termesztését: A mandulafűA mandulafű termesztési és hasznosítási lehetõsége Magyarországon;

tigrismogyoró termesztés bakháton

tigrismogyoró termesztés bakháton

A tigrismogyorót nem csak a tőkésrécék ehetik

A gumókat több madár is igen kedveli: ilyenek a vadpulykák, a tőkésrécék. Használható takarmánynak is. Állítólag különlegesen ízes lesz a sertéshús a mandulafű táptól. Már az 1980-as években kimutatták a gumók glükóz (szőlőcukor) és xilóz tartalmát. További fontos összetevői: A, D2, E, B1 vitamin; ásványi anyagok és néhány hasznos enzim. A növény egyik fő erénye a gumók rosttartalma. Olajban, fehérjében és cukorban gazdag gumóját az növényolaj-, kozmetika- és édesipar hasznosítja. Közvetlen emberi fogyasztásra is alkalmas. Íze átmenetet képez a kókusz és a mandula között. Lisztté őrölve fele búzaliszttel keverve kenyérsütéshez is kiváló. Legalábbis az amerikai farmerek szerint. Komolyan foglalkoznak a szakemberek azzal, hogy szemterményeként is hasznosítsál, illetve a NASA is fontolgatja élelmi céllal való hasznosítását.

Kínában a 1970-es évek óta étkezési és ipari célokra olajáért termesztett növény. A gumója fontos keményítő forrás. Európába hódító útjára Spanyolországból indult. Az arabok telepítették be Spanyolországba a VIII. században. A növény spanyol neve chufa. Kellemes ízéért és a belőle készült üdítő ital (horchata) előállításához termesztették. Az iszlám uralom alatt a XIII. században terjedt el termesztése a mai Valencia földközi-tengeri vidékén.

Horchata házilag

500 g chufa; 500 g cukor; 1 citrom; 1 rúd fahéj; 1 csipet só; 2.5 l meleg víz.

Hámozd meg a gumókat, vagy vegyük hámozottan. A héja a legkönnyebben forralással távolítható el. Ha forrásban lévő vízbe teszed, a héja megpuhul, és könnyen lejön. Porítsd el a száraz gumókat. Vagy, ha előzőleg forralással távolítottad el a héját, passzírozd szét őket. Vagy kevés vízzel turmixold szét. Egy nagy edényben forralj 2.5 liter vizet egy csipet sóval. Darabold fel a citromot és add hozzá. Keverd bele a porított/pépesített gumókat. Vedd le az edényt a tűzről, fedd le, és két óra hosszat hagyd állni. Ez után add hozzá a cukrot és a fahéjat. Addig kevergesd, amíg a cukor fel nem oldódik. Majd szűrd meg, hűtsd le, és fogyaszd egészséggel.

 horchata

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por