Segítség! Nyurgulnak a palánták!

Nincs szomorúbb látvány, mint a gyakran idő előtti vetés eredményeként felnyurgult palánták látványa. Fényszegény környezetben, hiába helyezed az ablakba a palántákat, azok a fény felé fognak nőni, megdőlnek. A felnyurgult palántáknak nem csak a kinézete egészségtelen. Nagy valószínűséggel el is pusztulnak, ha nem teszel ellene.

Módszerek a palánták felnyurgulásának megakadályozására

Először is válassz egészséges, csávázott vetőmagot (Házilag is lehet, vegyszermentesen csávázni!), használj laza szerkezetű palántaföldet, biztosítsd a fejlődéséhez optimális hőmérsékletet, öntözz rendszeresen, és végül, de nem utolsó sorba adj nekik fényt! Cikk ajánlat: Három tipp az eredményes magvetéshezCsávázás szegfűszeggel

Sose vess időnek előtte. Aki türelmetlen, pórul jár! mert a fényszegény időszak kedvez a legjobban a palánták felnyurgulásának.

felnyurgult palánták

A fény kulcsfontosságú a palánták fejlődéséhez!

Palántát a legvilágosabb helységben nevelj, az ablak közelében. Persze ez a fény kora tavasszal főleg nem elég számukra. Ezért pótmegoldásokhoz kell folyamodni.

A pótmegoldások egyike, hogy fényvisszaverőt alkalmazol. Megteszi erre a célra a háztartási alufólia. Ha cserépben nevelsz palántát, egy vizes palack alját vágd le, majd vágj hozzá egy széles fóliacsíkot, amit a fényes felével a palack felé fordítasz. A fólia csíkot kicsit gyűrd meg, majd egyengesd ki finoman. Így nagyobb fényvisszaverő felületet hozol létre. Ragaszd celluxszal a fóliacsíkot a palackra kívülről, igazítsd a palack formájához. A palackot állítsd a cserépre úgy, hogy ne a palánta ablak felé eső részére essen a fóliaborítás. Ha tálcán több palántát is nevelsz, bélelj ki egy kb. a vetőtálca hosszához illeszkedő kartondobozt alufóliával, majd állítsd a palántáidat nevelő vetőtálca mögé úgy, hogy az ablak felé eső oldalát a tálcának szabadon hagyod. Bár így fokozod a fényvisszaverődést, borongós időben ez sajnos nem elég.

fóliával bélelt tartály

Fóliával bélelt tartály paradicsom neveléshez, megvilágítással.

Sajnos ezzel együtt sem fogsz megfelelő fényt biztosítani a palántáidnak, ezért még mindig rá kell segíteni a palánták erősítésére. Egy régi módszer, hogy a palántákat gyengéden, naponta 3-4-szer végig kell simítani, mintha gyenge szellő borzolná őket. Van, aki szerint az érintéssel energiát adsz a növénynek, de sokkal elfogadhatóbb magyarázat az, hogy a palánták szárát erősíted így.

Valljuk be, hogy az igazi megoldás a felnyurgulás ellen a palánták megvilágítása! A teljes spektrumú LED izzók a valódi napfényt helyettesítik. Az izzókkal fölülről kell megvilágítani a palántákat. HA téglalap alakú vetőtálcán neveld őket, jobb, ha egymástól kb. 20 cm-re legalább 2 izzót helyezel el. Vagy állványra szereled őket, vagy állítható asztali lámpát használsz. Jó megoldás a csiptetős lámpák használata, mert szabadabban tudod használni őket. Az izzót a növénytől, miután nem kell különösebb melegedésre számítani, közel helyezheted a növényekhez. De ne feledd, hogy mint minden új környezetváltozás, ez is szoktatást igényel, Keld a megvilágítást kb. fél méterről, majd néhány nap elteltével csökkentheted a távolságot. Közben figyeld a palántát. Ha a levelek feszessége, csökken, a esetleg pöndörödni kezdenének, akkor állítsd kicsit távolabbra a fényforrást!

palánta megvilágítás LED lámpával

Bazsalikom palánta megvilágítása LED lámpával.

A fényvisszaverődés fokozása itt is jótékony hatású. Ezért sokan a palánta vagy növénynevlő állvány egy részét fóliával borítják. Egyszerű megoldás, ha egy nagyobb műanyag tárolót kibélelsz fóliával, ebbe helyezed a palántákat, és jöhet fentről a megvilágítás!

Növénynevelő LED lámpák & fényvisszaverők

Jutka mama praktikája paradicsompalánta felnyurgulása ellen:

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa