Csávázás szegfűszeggel

Szegfűszeggel végzett kísérletek eredményeinek házi hasznosítása a csávázásban.

Csávázz te is szegfűszeggel!

A tudományos kísérletet át lehet fordítani konyhanyelvre.

  1. Végy 2,5 dkg kávédarálón összetört szegfűszeget, és adj hozzá 4 dl vodkát és 6 dl vízet.
  2. Turmixold 10 percig.
  3. Tedd jól zárható üvegbe, és tárold a konyhaszekrényben 3 napig.
  4. Majd az oldatot egy tiszta, fehér ruhán keresztül szűrd át, és töltsd egy sötétebb színű (nem áttetsző) üvegbe.
  5. A nyitott üveget állítsd 60 fokos vízbe fél órára (így párologtatod el belőle az alkoholt). Ehhez használj konyhai hőmérőt. Ügyelj rá, hogy a hőmérséklet ne emelkedjen 60 fok fölé.
  6. A következő lépésként az így keletkezett vizes oldatunkat hígítani kell: fél dl-t hígíts fel 1 literre.
  7. Ebben áztasd a csávázni kívánt magvakat fél napig.
  8. Majd vedd ki őket az oldatból, teregesd ki, és hagyd megszáradni.

A csávázással meg is volnánk. A nem hígított oldatot hűtőszekrényben tárolhatod rövidebb ideig, és szükség szerint felhasználhatod további csávázásra.

szegfűszeg olaj

Mit tud a szegfűszegolaj?

2003-ban kimutatták, hogy a szegfűszeg illóolajának a fő komponense az eugenol. 2007-ben megállapították, hogy az eugenol a betegséget okozó gombák és baktériumok működéséhez szükséges enzimek aktivitását, ezzel a betegséget okozó mikroorganizmusok sejthártyájának kialakulását gátolja. Általános hatása miatt a szegfűszeg magas eugenol tartalmú illóolaja nem csak a palántadőlés vagy gyökérnyak rothadást okozó gombák, hanem más betegséget okozó mikroorganizmusok ellen is hatásos lehet. (Pl. a baktériumos hervadást okozó baktérium szaporodását gátolja). A kutatók eredményeit az ökológia gazdálkodás hasznosíthatja, mert a növényvédő szerek használata helyett lehetővé válik az illóolajok alkalmazása megfelelő hígításban.

Cikk ajánlat: Szegfűszeg

Egy izgalmas kísérlet nyomában

Egy 2010-ben végzett kísérlet során a Szaudi Királyi Egyetem munkatársai mintegy csávázószerként alkalmazták négy illóolaj tartalmú fűszer (fahéj, ánizs, szegfűszeg és a kerti katicavirág magjának) alkoholos kivonatát, a palántadőlést okozó gombával fertőzött zöldborsón. Lássuk hogyan!

A porított fűszerek 50 grammját 10 percig homogenizálták, ez gyakorlatilag összeturmixolást jelent, 200 ml tiszta alkohol (96% etanol) és desztillált víz 2:8 arányú keverékében, majd 72 órát állni hagyták sötét üvegben. Végül leszűrték, és a szűrletet tartalmazó nyitott üvegeket hatvan fokos vízfürdőre tették fél órára. Így az alkohol elpárolgott. Ezt a kivonatot használták fel laboratóriumi kísérletben úgy, hogy steril gomba táptalajhoz adták, más és más koncentrációban. Azt találták, hogy a növényi kivonatokat 8%-ban tartalmazó gomba táptalajok mind a négy fűszerkivonat esetében gátolták a gombafonalak kifejlődését. A leghatékonyabbnak a szegfűszeg kivonat bizonyult.

A szegfűszeg alkoholos kivonatát üvegházi körülmények között a palántadőlés kórokozójával fertőzött borsón próbálták ki.  Az itt nem ismertetett módon fertőzött borsószemeket 2, 3 és 4%-os szegfűszeg kivonatba mártották 12 órára. Kontroll kísérletet is beállítottak, ahol nem fertőzték meg a magvakat, illetve nem áztatták őket a növényi kivonat hígított oldatában. A magvakat üvegházi körülmények között nevelték 15 napig, és megfigyelték hány mag csírázott ki.  A csírázást követő 60. napon ellenőrizték a túlélő növényeket. A kikelés és túlélés arányából vontak le következtetéseket. A túlélési arány 48%-kal bizonyult nagyobbnak a fertőzött, de 4%-os szegfűszeg kivonattal kezelt növények esetében, a szegfűszeg kivonattal nem kezelt borsóhoz viszonyítva.

Forrás: JOURNAL OF PLANT PROTECTION RESEARCH Vol. 50, No. 3 (2010)

retek palántadőlés

Cikk ajánlat: Egészséges vetőmagból egészséges palánta

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák