Átoltás február végétől március végéig

Az ivartalan szaporítási módok egyike, amikor két fás részt összenövesztünk. Oltásnál a nemes vesszejének két-háromrügyes darabját beültetik az alanyba. Az összeforradás a sikeres oltás záloga. Ehhez az kell, hogy az alany és a ráoltott nemes a lehető legnagyobb felületen érintkezzenek egymással.

megeredt oltvány

Tavaszi fás oltás

A tavaszi fás oltás akkor sikeres, ha az alany nedvkeringése beindult, viszont az oltóvessző nyugalomban van. Ezért az oltóvesszőt a növény nyugalmi állapotában, fagymentes időben gyűjtik. A február végétől március végéig végzett oltáskor olyan oltási módok alkalmazhatók, amelyekhez nem szükséges, hogy az alany héja elváljon a farésztől.

Előkészületek az oltáshoz

Közvetlenül oltás előtt az oltóvesszőket 3-5 rügyes úgynevezett oltócsapokra kell feldarabolni. Az oltócsapon legalább két ép rügy maradjon, ami ki tud hajtani.

Az alanyon lévő rügyeket (szemeket) minden esetben távolítsd, ezt hívják az alany kivakításának.

Készítsd elő az oltáshoz szükséges szerszámokat! Az oltás szerszámai a az éles, fűrészelt sebfelületek simításához használható kacor és a felületek bemetszéséhez használható oltókés.

balra oltókés, jobbra kacor

Teljes átoltás

Teljes átoltáskor vázágba (koronába oltás), törzsbe (törzsbe oltás) kell helyezni az oltóvessző kihegyezésével előállított oltócsapot. Ha az oltócsap a törzsbe kerül, akkor az oltócsap megeredését követően, belőle kell majd kialakítani a fa vázágait, és a termőrefodulás ennek következtében későbbre várható.

Az alany ebben az esetben karvastagságú, elágazásmentes ág. Ebbe kell beleültetni a 2-3 rügyre visszavágott oltócsapot. Az alany metszlapjába 2-3 cm hosszú háromszög alakú vályút kell vágni. Az oltóvesszőt pedig a vályúba illő ék alakban kell kihegyezni. Mind a vályú, mind az ék hossza az oltóvessző átmérőjének kb. 3-szorosa legyen. A beillesztett oltócsapot kötözéssel kell rögzíteni.  Átmérőtől függően az alanyba még egy oltócsap illeszthető. Ezt az eljárást kecskelábékezésnek is hívják.

Az eljárás előnye a stabilitás, hátránya a kis sebfelület, és az ebből adódó nehezebb összeforradás. Az összeforradáshoz a minél nagyobb felület, minél pontosabb illeszkedése szükséges.

kecskelábékezés

Részleges átoltás

A részleges átoltás esetében mind a kiszemelt gally, mint oltócsap egyforma vastagságú. Mindkettőn kb. 60 fokban ferde, azonos hosszúságú és szélességű, azonos keresztmetszetű vágással kell kialakítanikét egymáshoz illeszthető felületet. Az egymáshoz illesztett felületet pedig rögzítik. Ezt az eljárást párosító oltásnak is hívják.

párosító oltás

További tennivalók

Az oltást azonnal szorosan kötözd. Kötözésre használható műanyag zsineg, műanyag rafia.

A még szabadon lévő vágott felületeket sebkezelő szerrel, oltóviasszal, paraffinnal kend be, ezzel véded a kiszáradás ellen, és óvod a kórokozóktól.

Az oltásokról a kötözőanyagot csak akkor szabad eltávolítani, ha az összeforradás megtörtént. Bár a teljes összeforradás folyamata egy életen át tart.

kötözés

Alanyválasztás

Almához ajánlott alany a vadalma, kistermetű nemes esetén a birs és a galagonya.

Körtéhez javasolt a vadkörte, kistermetű nemes esetén a birs és a galagonya.

Szilvához ajánlott alany minden vadszilva, mirabolán.

Cseresznyéhez ajánlott alany a madárcseresznye, vadmeggy.

Kajszi- és sárgabarackhoz ajánlott alany a mirabolán, mandula kajszi).

Cikk ajánlat: Chip szemzés kísérletező kedvűeknek

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész képzésre!