Lemosó permetezés nem csak tavasszal

Annyi kártevő és kórokozó várja ugrásra készen a következő szezont, hogy lombhullás után és rügyfakadás előtt is ajánlott lemosó permetezést végezni!

Milyen kártevők, kórokozók ellen érdemes bevetni a lemosást? – a törzsön, ágakon áttelelő károsítók ellen.

tél végi lemosó permetezés

Ajánlott permetezőszerek

A kéntartalmú szerek lisztharmat és egyes kártevők, pl. atkák ellen hasznosak.

Nagyon fontosak a réztartalmú szerek. Jelentőségük akkora, hogy sok növényünknél érdemes akár megismételni az őszi rezes kezelést! A réz az egyetlen baktériumölő szerünk pl. tűzelhalás ellen, és egyben nagyon sok jelentős gombára is kiváló. Ahol gondot okozott nyáron a monília, a tafrina, a levélbetegségek, ha varasodásra érzékeny alma és körtefajtáid vannak, ott mindenképpen rézzel kezelj. Tehát ide tartozik az összes csonthéjas, almástermésű és héjas -gyümölcsű mellett a málna és sok dísznövénycserje is. Bármelyik rezes szerrel dolgozhatunk. Sokan még mindig a klasszikus rézszulfátra (rézgálicra) esküsznek, pontosabban az ebből készített bordóilére (2-3 %-os). A rézszulfátot ( a rézgálicot avagy a kékkövet) már csak lombtrágyaként szerezhető be.

A réz- és kéntartalmú szerek kedvező tulajdonságait öt­vözi az Organit® Réz + Kén nevű folyékony permete­zőszer. Hatóanyag-tartalma: kalcium (Ca): 2,1 m/m%; réz (Cu): 3,7 m/m%; kén (S): 21,5 m/m%. Lemosó permetezésnél 4-5 liter/ha dózisban juttassd ki. Beszerezhető a Kertlap Kertészeti Webáruházból.

A paraffinolaj, a vazelinolaj tartalmú olajos permetszerek a kéregrepedésekben áttelelő kártevők, például atkák, pajzstetvek ellen hatásosak. Ezek gyakorlatilag a levegőtől zárják el a kártevőket.

Atkákkal, pajzstetvekkel és a különböző kórokozókkal szemben, számtalan olajos gyári kombináció közül lehet választani. Réz+olaj, kén+olaj, réz+kén+olaj és réz+kén összetételben is kaphatóak. Előnyük, hogy kényelmesen, egy menettel több ellenséget is gyérítünk. Hátrányuk, hogy gyakran kisebb mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak, nem tudunk velük oly mértékű csapást elérni, mint a töményebb egy hatóanyagú szerekkel.

A tavaszi olajos lemosópermetezés előnyei

  • A lombtalan fa a töményebb téli permetlevet is kibírja,.
  • A meleg napok hatására a előmászó rovarok és az atkák már a fatörzsön, vagy minden esetre valahol a fán grasszálnak, most kell lecsapni rájuk!
  • A téli nyugvó állapotukból ébredező rovarok érzékenyebbek a vegyszerekre.
  • A levéltetveket még utólagosan is riasztja az olajos felület, és nem szívesen rakják rá tojásaikat.

Amennyiben két menetben rézzel vagy kénnel, majd olajjal is védekeznél, mindig az előbbiekkel kezd. Ellenkező esetben az olajos bevonaton nem tapadnának meg a gombaölők.

Örökzöldek lemosó permetezése

A japán kecskerágón élő kecskerágó pajzstetű, a lucfenyőn, ezüstfenyőn, tuján, cukorsüveg fenyőn élő fenyő takácsatka, az álciprusokon élő teknős pajzstetvek, a borókán, tuján élő boróka pajzstetű, az ezüstfenyőn élő ezüstfenyő levéltetű, a lucfenyőpkön élő gubacstetvek ellen javasolt nyugalmi állapotban egy lemosó permetezés. Rézzel történő lemosó permetezés inkább javasolt, mint olajos lemosó permetezés.

Ajánljuk az Organit Réz lombtrágya készítményt. Beszerezhető a Kertlap Kertészeti Webáruházból.

Jó tanácsok

  • Bőséges lémennyiséggel, áztatás szerűen permetezz! A legkisebb kéregrepedésbe is be kell jutnia a permetlének!
  • Az őszi kezelésnél a lehullott lombot is permetezni kell!
  • Kora tavasszal mindig a kéregkaparás, metszés és sebkezelés után permetezz! Így nagyobb a hozzáférhetőség, szellősebb a korona, és meggátolod a kártevők bejutását a metszés okozta sebeken keresztül.
  • Eladáskor, vételkor nézd meg a címke előírásait. Sok lemosószer nyáron is felhasználható, egyes olajok pl. adalékként keverhetőek a nyári permetlevekbe. Inkább ezeket válaszd.
  • Feleslegesen ne tárolj vegyszereket otthon.

Cikk ajánlat: Az áttelelő kártevők ugrásra készen várják a tavaszt

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák banner

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!