Február

február

“…olvad a hó, tavasz akar lenni.
Mit tudom én, mi szeretnék lenni!
Pehely vagyok, olvadok a hóval,
mely elfoly mint könny, elszáll mint sóhaj.
Mire a madarak visszatérnek,
szikkad a föld, híre sincs a télnek…”

Babits Mihály: Ősz és tavasz között

Gyümölcsös

Metszés

A metszés a szezon megindulása előtti legfontosabb feladat. A leghatékonyabb és biztonságosabb a nyugalmi állapotban történő metszés. Március elejéig fejezd be a gyümölcsfák és a dísznövények metszését. Ne feledd, hogy a metszéshez elméleti tudás, legfőképpen termőrész ismeret szükséges, különben előfordulhat, hogy a metszéssel épp az ez évi terméstől fogsz megszabadulni.

Alapok

Készülj fel a metszésre! Ha még nincs, szerezz be megfelelő metszőeszközöket! Tartsd szem előtt, hogy a metszés során a metszőollót fertőtleníteni kell. Ehhez a legmegfelelőbb, ha egy vihar öngyújtó szúrólángját használod.További információ:  gyümölcsfák metszése, de mikor?Metszés utáni sebkezelés;

Gyümölcsfák metszése

Metssz nyugalmi állapotban. Egy jó tanács: A befelé nőtt termővesszőket pl. almán csak ritkítani kell, ha túl sűrűn állnak. Egyébként a felfelé törekvő vesszők később úgyis lehajlanak a termés súlya alatt. További információ: Gyümölcsfát metszeni, de mikor?; Gyümölcsfa koronaformák I.Gyümölcsfa koronaformák II. Csonthéjasok metszéseMég nem késtél el az alma metszésévelŐszibarack szálvesszős metszése

Február az oltóágak gyűjtésének fő ideje. A megfelelő állapotú, helyesen tárolt oltóág sokat segít abban, hogy sikeres legyen az oltás. További információk: A fák nyugalmi időszakában lehet gyűjteni az oltóágat

Szőlő metszése

A szőlő rügyritkításával 10-25 egészséges rügyet szokás meghagyni négyzetméterenként. A különböző fajtákat eltérő hosszúságúra kell metszeni, ennek tükrében különböző metszési módokat kell alkalmazni! További információ: A szőlő metszéseNem biztos, hogy a téli fagykár tönkrevágta a szőlőd!

Javítsd ki a szőlő támberendezését.

Néhány gyümölcstermő cserje metszése

A mogyorót elvirágzás után, de még a lombok kifejlődése előtt metsszed. Alakító metszéssel nevelheted bokor formára vagy törzses alakúra is.

A ribiszke és a köszméte 4-5 éves gallyait tőből távolítsd el, a többi koronarészből pedig koruk szerint (1, 2, 3, évesek) hagyj meg a növények erősségétől függően 3-4 darabot. Még több információ: Ribiszke metszése.

Az ősszel ültetett hagyományos málnán az ültetés utáni tavasszal arasznyira vágd vissza a vesszőket. Az idősebb tövek esetében, ha nyár végén elmulasztottad, itt az ideje a letermett részek lemetszésének. A megmaradt sarjak közül válogasd ki a legerőteljesebbeket, a legegészségesebbeket. Ezek közül töves művelés esetén hagyj tövenként 5-6 db-ot, sövény művelésmódúaknál 8-12 db-ot folyóméterenként. A vesszőket minden esetben tőből metszd ki! A meghagyott vesszőket a támberendezés felett 20 cm-el vágd vissza, a nyesedéket égesd el. Cikk ajánlat:  Hagyományos málna – a gyümölcsfalók álma

Fagyok elmúltával az elfagyott, vékony vagy beteg részeket távolítsd el a szederről. Az oldalvesszők közül az alsókat 40-50 cm magasságig tőből távolítsd el, hogy a termés ne lógjon a földre, illetve hogy az oldalvesszők ne akadályozzák a talajművelést. A többi oldalvesszőt 50-60 cm-re illetve szintig ajánlott visszametszeni, ahol a vessző vastagsága a csúcs felől eléri az 1cm-t. Még több információ: Ne hagyd, hogy elkússzon a szederbokrod!

 Konyhakert

Készülj fel a vetésre!

Mielőtt vetőmagot vásárolnál, ne feledd, hogy a magvetést a vetési naptárhoz igazítsd. Itt találhatsz zöldség vetési naptárat. Saját vetésterve elkészítéséhez használd vetésterv táblázatunkat. Készíts vetésforgót!

Ha már elkészítetted a tervet, vásárolj vetőmagot. Útmutató a vetőmagvásárláshoz: Egészséges vetőmagból egészséges palánta; Vetőmagot csak megbízható helyről vásárolj. Ennek érdekében, így február első napjaiban, először is döntsd el, és válaszd ki a palántanevelésre szánt zöldségfajtákat vagy fajtatípusokat, és szerezd be azokat. Nyilván, ha valami különlegességre fáj a fogad, azt nem kapod meg palántaként a piacon, tehát neked kell előnevelni.  Tájékozódj, hogy mi mindent kell figyelembe venni vetőmag vásárlásakor, mi van a vetőmag tasakján, és milyen információnak kell ott szerepelnie kell ott szerepelnie.

A vetőmag leírások leggyakoribb szakkifelezéseinek magyarázata

Magvak előkezelése: Vegyél csávázott vetőmagot vagy csávázz házilag!

Vetőmaggal és magvetéssel kapcsolatos cikkeink

Palánta nevelés

Néhány ajánlat: Palántázáshoz február elején vesd el a póréhagymát, február közepén érdemes elvetni a zellert, február közepén- végén vesd el palántának a padlizsánt.

A burgonya gumóinak előcsíráztatását a korai fajták esetében január elején (10 héttel a kiültetés előtt) megkezdheted. További információ: Házikerti burgonya termesztése

Már vetheted a chili paprika és a hosszú tenyészidejű paradicsomfajták magjait!

Palántanevelési tanácsok itt!

Magvetés szabadföldbe

Csak fagymentes időben!

Milyen magvakat, milyen ágyásba, mikor vessünk?

A sárgarépapetrezselyemhónapos retek apró magvakat sikeresen elvetheted február végén, házilag készített vetőcsík segítségével. További információ: Készíts vetőcsíkot!

Tipp: februártól vethetsz  zöldborsót, spenótot. Duggathatod a hagymákat.

Termények tárolása

Hosszabb tárolásra alkalmasak a hagymafélék, gyökérzöldségek, káposztafélék. További információ: Zöldségfélék tárolása. Rendszeresen ellenőrizni kell a tárolókat és mielőbb eltávolítani a beteg gyümölcsöket, zöldségeket!

Díszkert

Díszfák, díszcserjék

Cserjék metszése

Az olyan virágos cserjéket, amelyek az egyéves vesszőn fejlődő rövid hajtásokon hozzák virágaikat, enyhén metszd vissza (pl. gyöngyvessző, gyöngyvirágcserje, rózsalonc, kányabangita).

Erőteljesen vághatod vissza a virágaikat ez évi hajtásból fejlesztő bokrokat (pl. bugás és cserjés hortenzia, nyári orgona). A lombhullató madárbirsek, galagonyák , vadrózsák, a japán borbolya és a hóbogyók metszésére kihajtásuk előtt kerüljön sor, de csak akkor, ha túlburjánzottak. Felkopaszodott, két-három évnél idősebb részeket tő közelben vágd le ágvágó ollóval és fűrésszel.

Előző év nyarán fejlesztik virágrügyeit az orgona, aranyfa, kínai kék akác, aranyeső, boroszlán, díszcseresznye. Őket csak virágzás után metszd vissza! Viszont ritkíthatod, és levághatod az elöregedett hajtásokat is.

Még több információ: Díszfák, örökzöld díszcserjék metszése; Díszcserjék metszése.Hortenziák metszése a bőséges virágzásértRózsák metszéseRozmaring metszése

Általában elmondhatjuk, hogy a sövényeket megfelelő kihajtáshoz február végéig, fagymentes időben metszd meg. De virágzás után metszd a fagyal-, a gyertyán- és a galagonyasövényeket.

Kiepenkerl virágmagok

Egyéb

Enyhe, napos időben keríts sort az örökzöldek öntözésére, mert a növényeid ilyenkor is párologtatnak, és szükségük van a vízpótlásra. Ha ilyenkor árnyékolod őket a széltől és a napsütéstől, szintén csökken a kiszáradás veszélye.

Egynyári dísznövények

Egynyári virágok vetése és palántázása

A közepes tenyészidejű egynyáriak magvetésének ideje február (csírázás 20 C0). Néhány közepes tenyészidejű faj: Kék bojtocska (Ageratum houstonianum), kerti oroszlánszáj (Antirrhinum majus), kakastaréj (Celosia argentea), törpe nebáncsvirág(Impatiens walleriana), nagyvirágú petúnia (Petunia Grandiflora) hibridek, sokvirágú petúnia (Petunia Multiflora) hibridek, borzas kúpvirág (Rudbeckia hirta), paprikavirág(Salvia splendens), hamvaska (Senecio cineraria), nagyvirágú bársonyvirág (Tagetes erecta).

Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható LED növénynevelő lámpákat!

Vegetatív szaporítás

Az ivartalan vagy vegetatív szaporítás alapja, hogy a növények vegetatív részeiből  új növényt nevelünk.

Az osztással történő szaporításról itt olvashatsz: Vegetatív szaporítás osztással.  A primulákat késő tavasszal szaporítsuk, így egy egész szezon áll rendelkezésére a begyökerezésig. A díszfüvek szaporítását is tavasszal végezzük (Miscanthus, Pennisetum), valamint a tavaszi virágzású sziklakerti növényekét is (Aubrieta, Aurinia, Phlox subulata) is.

A bujtást az anyanövény nyugalmi állapotában végezd legyökeresedésre hajlamos növényekkel: Gyümölcsök esetében a bokorművelésű ribiszke, köszméte, szomorú cserje habitusú dísznövények és fűszernövények szaporíthatók így. Még több információ: Hogyan szaporítsuk növényeinket bujtással?

A dugványozásról itt olvashatsz: Most dugj le szaporításra szánt vesszőket!

Itt az ideje az oltóág gyűjtésének. További információ: A fák nyugalmi időszakában lehet gyűjteni az oltóágat. Február végétől március végéig olthatsz azokat az oltásmódokat használva, ahol alapfeltétel, hogy az alany héja elváljon a farésztől.

Tipp

Az édesburgonya dugványozással szaporítható. Egy nagyobb edénybe ültess el egy-két édesburgonya gumót február közepén, végén, majd az új, 20 cm-es hajtásokat törd le, a felső 3-4 levelet hagyj meg, a hajtásokat állítsd vízbe, és várd meg, amíg megindul a gyökeresedés.

Február végétől kerülhet sor a torma dugványtelepítésére.

Növényvédelem

Felkészülhetsz a tél végi lemosó permetezésre, annál is inkább, mert, ha elmarad, a kártevők és kórokozók is startra készen, viháncolva várják kiskerted tavaszi, teljes pályás letámadását. Cikk ajánlat: Tél végi csapás a kártevők, kórokozók egy részére.

Tartsd velünk a kapcsolatot, iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás