Őszibarack szálvesszős metszése

Az őszibarack koronaalakító metszésén túl a fa negyedik évében következhet a termőre metszés. Most a fás metszés lehetőségei közül a házikertben legcélravezetőbb szálveszős metszésről tájékozódhatsz.

Cikk ajánlat: Őszibarack nyitott koronaforma kialakítása és megtartása

Mielőtt belefeledkeznél a metszés rejtelmeibe ajánljuk profi metszőeszközeinket, nem csak profiknak, hanem mindenkinek, aki kisebb fizikai erőfeszítéssel jó munkát szeretne végezni. A termékek a Kertlap Kertészet Webáruházban vásárolhatók meg.

őszibarack metszése

Néhány újabb metszési alapszabály

  • Piros bimbós állapotban metszéskor előfordulhat, hogy lesodrod a bimbóval együtt a termést is. Bár ezzel megoldod egyben a termésritkítást is. Ennek az érvelésnek ellent mond, hogy a tavaszi fagykár további ritkításhoz vezethet, amit a téli metszés idején nem lát az ember előre. Tehát „túl jól” sikerül a gyümölcsritkítás! Azonban a piros bimbós állapothoz igen közeli állapot megfelelő!
  • Egy fa termőre metszésénél mindig ugyanazt a haladási irányt érdemes követni. Lehetőleg belülről kifelé kell haladni, és csak akkor lépni a következő ághoz, ha az előbbit már végigmetszetted.
  • A metszés mindig az elhalt, elszáradt, sérült vagy beteg részeket eltávolításával kezdődjön.

Az őszibarack terméshozása szempontjából fontos termőrészei

őszibarack termővesszők

őszibarack termővesszők

A vessző fás, egyéves, még nem termett hajtás. Az őszibarack vesszőinek oldalán alakulnak ki a rügyek, gyakrabban 3-as rügycsoportok. A rügycsoportot alkotja közepén egy soványabb hajtásrügy, kétoldalt 2 duci virágrügy.

3-as rügycsoport

3-as rügycsoport

A teljes értékű termővessző 40 cm hosszú, ceruza vastagságú, 3-as rügycsoportok találhatók az oldalán, úgy mondják, 3-as rügycsoportokkal berakódott. Ezen majd gyümölcsöt kell ritkítani akkor, amikor a gyümölcsök már másfél centiméteresek. Egy teljes értékű termővesszőn 5-6 gyümölcsöt érdemes meghagyni, különben a termésé kicsi lesz, ezt hívják elaprósodásnak. A fotó jól mutatja, hogy a termővessző lehajlik.

Őszibarack termőre metszése

Házikertben legcélravezetőbb a szálvesszős metszés. Ilyenkor a teljes értékű, egymástól 25-30 cm-re elhelyezkedő termővesszőket hagyjuk meg, visszametszést nem alkalmazunk.

A következő évben ezek már letermett gallyak lesznek. Ezeket úgy ismerheted fel, hogy rajta lesznek a letermett barackok kocsányai. Ezeket a letermett gallyakat tőből el kell távolítani, ha a közelében található teljes értékű termővessző. Fontos szem előtt tartani, hogy a szálvessző a termés súlya alatt leívelődik, és az ív „csúcsán” erős hajtások törnek elő, ezekre is le lehet leváltani a letermett gallyat. A felfelé álló vesszőt is meg lehet hagyni, úgyis leívelődik a termés súlya alatt.

fattyúvessző metszése

fattyúvessző metszése

Egy barackfán fajtátó függően 40-120 vesszőt érdemes meghagyni, átlagban 60-80 darabot, a többit tőből le kell dobni. A vesszőt tilos visszametszeni! Ellenben az erőteljesen felfelé törő fattyúhajtást, amin elágazások vannak, egy jól fejlett, jó irányban álló vesszőre kell visszametszeni.

Cikk ajánlat: Hajtásválogatás, metszés nyártól őszig

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa