Mi van a vetőmag tasakján?

Megírjuk, hogy mi mindent kell figyelembe venni vetőmag vásárlásakor. Amiről a vetőmag-tasak informál: Vetési és gondozási instrukciók kertbarátoknak, növénykedvelőknek.

Vetőmag forgalmazás

A hazánkban termesztett és a behozott zöldség- és dísznövény-fajták vetőmagját, törvény és szabvány alapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai irányítása alatt álló Növény-és Talajvédelmi Igazgatóság ellenőrzi. A szakigazgatási szerv feladatai többek közt a a vetőmagvak kis- és nagykereskedelmi forgalmazásának ellenőrzése, a a szaporításra engedéllyel rendelkező nemesített növényfajták vetőmag-szaporításának szántóföldi ellenőrzése és minősítése, a vetőmagvak mintázásának, vizsgálatának, minősítésének és fémzárolásának ellenőrzése.
Növény és talajvédelmi igazgatósag

Az Európai Unióban többek közt a zöldségnövények szaporítóanyag forgalmazását közösségi szinten szabályozzák. A zöldségnövények közül 40 faj tartozik jelenleg a közösségi szabályozás alá. A vetőmag, minősítése után az egész EU piacon szabadon forgalmazható. Ha egy vetőmagtétel beérkezik egy EU tagállamból magyar területre, nem kerül átzárásra, tehát eredeti formájában lehet elvetni. Két kötelezettség van, ami a vetőmag „importőrhöz” kapcsolódik, egyrészt nyilatkoznia kell, hogy az adott fajta melyik EU tagállam Nemzeti Fajtalistáján szerepel, másrészt egy hivatalos mintát letétbe kell helyezni a forgalmazónál. Ez a minta lehet alapja minden további vetőmag, illetve fajta reklamációjának. A megvásárlásra felajánlott vetőmagnak minősítettnek kell lennie, és meg kell felelnie a jogszabályok által meghatározott követelményeknek. A forgalmazó köteles biztosítani, hogy az általa eladásra felkínált áru teljesítse a minősítési követelményeket, a vásárló jól felfogott érdeke pedig az, hogy kellő körültekintéssel járjon el a vetőmagtétel kiválasztásakor és megvételekor.

A standard vetőmag-előállítás, illetve forgalmazás azt jelenti, hogy a fajta tulajdonosa gondoskodik a standard anyamag előállításáról, annak fajtatisztaságáról, az ebből végzett továbbszaporításról, az előállított standard vetőmag minősítéséről. Ez a gondoskodás tulajdonképpen ugyanolyan minősítési eljárásrendet követel meg a fajtatulajdonostól, mint amilyet az állami vetőmagvizsgálat végez az államilag minősített vetőmagvaknál. A standard szaporítás esetén azonban ez zárt rendszerben, a fajtatulajdonos felelősségével és ellenőrzése alatt történik.
biokontroll.hu

Royal Sluis Magrovet Kft. így nyilatkozik az általa forgalmazott vetőmagvak minőségbiztosításáról: Minőségbiztosítási eljárásunk szerint, az ellenőrzött termelésből származó, csávázott vetőmagjaink szigorú minőségellenőrzés után kerülnek a csíravédő tasakba, majd a külső tasakba, minőségüket rendszeresen újra ellenőrizzük, a romló csíraképességű tételeket visszahívjuk, ezzel biztosítva vevőink számára a folyamatos és megbízható minőséget.

Mi a fémzárolás?

A fémzárolás a vetőmag minősítés része, a forgalmazás feltétele, melynek során a vetőmagtételt a szabvány szerint meg kell mintázni, ezzel egyidejűleg a megmintázott tételt fémzár, vagy azt helyettesítő más anyag, vagy módszer alkalmazásával, függőcímke egyidejű használatával úgy kell lezárni, hogy a csomagolási egység megsértése nélkül a vetőmaghoz hozzáférni ne lehessen. A kiszerelt vető magvak csomagolási egységeit eltávolíthatatlan azonosító jelöléssel kell ellátni. (NÉBIH fémzárolási Szabályzat)

Vetőmag hobbikertészeknek

adatok a vetőmag csomagján

Bojtocska (Ageratum) magvakra vontkozó utasítások a csomagoláson.

A boltban megvásárolható vetőmagvak dupla csomagolására (két csomag egymásban) jellemző, hogy bontatlanul jól tárolható, esetenként tovább is, mint a feltüntetett szavatossági idő. Mindez természetesen nem igaz a felbontott csomagolásra.

A csávázott vetőmagvakkal elővigyázatosan kell bánni, ész kötelező feltüntetni a magtasakon is, akár piktogramok formájában is. A csávázással kapcsolatban a Roayl Sluis így ír: Minőségbiztosítási eljárásunk szerint, az ellenőrzött termelésből származó, csávázott vetőmagjaink szigorú minőségellenőrzés után kerülnek a csíravédő tasakba, majd a külső tasakba, minőségüket rendszeresen újra ellenőrizzük, a romló csíraképességű tételeket visszahívjuk, ezzel biztosítva vevőink számára a folyamatos és megbízható minőséget.

csávázás feltüntetése a magtasakon

A csomagoláson azt is feltüntetik, hogy TMTD-t (tiurám-diszulfid hatóanyagú) gombaölő szert használtak a csávázás során.

Fontos tájékozódni a mag származási helyéről. Amennyiben a származási ország éghajlata eltérő a mienktől, kisebb az esély a mutatós növény fenntartására. Az angolperje nevében is benne van, hogy hűvösebb, csapadékosabb vidékről származik. Ezért gondos odafigyelést kíván. Ha a vásárolt vetőmag származási helye nem Magyarország, feltehetően még kevesebb sikerrel tartható meg. Ugyanakkor sok esetben a magyar magvak használata előnyösebb, még akkor is, ha a magvak esetleg rosszabbul kelnek, mint import társaik. Fólia alatt, télikertben természetesen ez a kritérium nem érvényes.

A mag mennyiségének feltüntetése akkor megfelelő, ha súlya helyett a sokkal több információt hordozó darabszámot nevezik meg. Gyakran egy tasak mag 1-2 négyzetméter terület bevetésére elegendő, illetve haszonnövények esetében egy család szükségleteit elégíti ki. Magkatalógusból kikereshető, hogy 1g magnak hány szem felel meg.

piktogramFontos információkat hordoznak a piktogramok is. Sarokpontjai a vetési, virágzási illetve termés érlelési idő. Ennek feltüntetése híján a kereskedő akkor is értékesítheti a vetőmagot, amikor nincs vetési szezonja. Például az árvácska magot augusztusban ajánlott vetni.

A magról szaporításhoz elengedhetetlen a fajtaismeret. Az egyre szélesebb választékban nehéz eligazodni. A magyar nevet feltüntető kerti kankalin elnevezésnek például nincs valódi tartalma. Miután télen kifagy, nem igazán nevezhető kertinek. Ha meg is marad szabadföldben, gyakran deformálódott utódok fejlődnek ki a következő évben.

Hasonlóan megtévesztő a szúnyogűző díszcsalán elnevezés. Egyrészt ez a fajta nem szúnyogűző. További probléma, hogy egynyári levéldísznövényként tüntetik fel, holott inkább szobanövény. Kiültethető ugyan, de rendkívül érzékeny, szélre, napra, csapadékra, csigákra. Ezért inkább palántaként ajánlott megvásárolni, és szobanövényként érdemes nevelni. Egynyári dísznövény például a tátika, de nem árt tudnunk, hogy a következő évben is kihajthat, sőt fásodik is.

Ugyancsak megtévesztő a tavaszi sáfrányok elnevezés. Vannak köztük ugyanis kisebb virágú, tömeges fedettséget nyájtó fajták, és nagyvirágúak is. Az elnevezés erre a tulajdonságára nem utal.

A szárazkötészeti keverékek magjainak sokasági is megtalálható a piacon. Feltétlenül nézzük meg az összetételét, amit fel kell tüntetni a csomagoláson.

magválaszték

Csíráztathatunk-e “öreg” magvakat?

Felhasználhatunk-e régen vásárolt, eredeti csomagolásukban tartott magvakat? Röviden: IGEN! A kérdés nem a mag kora, hanem a csírázóképessége. A magvak csírázóképességüket általában egy évig megtartják. Egyes magvak akár 4 évig is megtartják csírázóképességüket. Ilyen pl. a paradicsom, a bab, borsó, répa. Vagy 6 évig. Ilyen pl. az uborka, saláta. Az akár szó azonban már jelzi a rizikót. Nagy az esély a csírázásra, de nem biztos, hogy esetünkben sikerül.

A tárolás körülményei szinten fontosak. Életképesebbek maradnak, a hűvösben, sötétben tárolt magvak. Esetünkben, eredeti csomagolás, a második kritériumnak biztosan megfeleltünk.

Vetési, palántázási információk a kiskert tanfolyamon!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa