Házikerti vegyeskultúrás kertművelés

Gertrud Frank nyomán, hazai igényekhez igazítva, lássuk a legígéretesebb vegyes ültetési javaslatokat.

Remélhetőleg mostanra laza, és morzsalékos lett az ősszel felásott agyagos, vagy a tavasszal felásott homokos talajod a kertedben. Vetés előtt még forgass  fél-egy vödör komposztot a talajba.

vetéshez előkészitett talaj

Vetéshez előkészített talaj, sorközök takarása, Kosdi Tankert április

Amennyiben bevetetted az egész konyhakerti felületet spenóttal, jól tetted. A spenót ugyanis remek takarónövény. Gyökerei hajszálfinoman behálózzák a talajt, és javítják a fizikai minőségét, morzsalékossá teszik azt. A levelek pedig magnéziumban és nitrogénben, mikroelemekben gazdagítják a talajt. Persze nem lábon! Mielőtt megkezdenéd az ültetést kaszáld le, és forgasd be mindenestől a talajba.

Jöhet a sorok kijelölése

A sor

Az A sort egymástól egy méterre jelöld ki. Ide kerülhetnek meleg igényes főtermények, amelyeket célszerű palántázni. Mi lesz a te kerted főterménye? A paradicsom? Máris megvan a helye! Persze még nem kell kiültetned, hiszen most még csak a palántákat nevelgeted odabent. A következő A sorba jöhet majd pl. a futóbab, vagy a burgonya, padlizsán,vagy  tökfélék (ezek a kabakosok, vagyis a patisszon, a sütőtök, az olajtök, az uborka). A tőtávolságnál vedd figyelembe, hogy a végleges méretű növények jó elférjenek egymás mellett. Így pl. a paradicsomtövek optimális távolsága 70 cm, de ez persze fajtafüggő is. Az optimális tőtávolság fel van tüntetve a vetőmag tasakján! Ezek a növények május közepétől a szezon végéig el fogják a helyet foglalni. A paradicsom riasztónövény is egyben. Palántái közé ültethető pl. kelkáposzta.

paradicsom kötözés, bokorbab szomszédságában

Paradicsom kötözés, bokorbab szomszédságában, Kosdi Tankert, június

B sor

Két A sor közé kerül a B sor. Ez az A-től fél méterre lesz. A korai és másodvetemények helye. A vetés február végétől szakaszosan történhet. Az alábbi növények kerülhetnek ide: korai káposzta, zeller, bokorbab, borsó, cékla, saláták, hagymák (vöröshagyma, fokhagyma), karfiol, borsó, pasztinák. Korán vethető a répa, dughagyma, később a zeller, karfiol vagy káposzta. A káposzta és zeller jó társak. Egy sorba kerülhetnek. A zeller a káposztafélék hernyóit riasztja. Amikor a káposzta kikerül, a zeller tovább lombosodva elfoglalja a helyét. A kései káposzta mellett nem képez nagy gumót, de riasztónövénynek kiváló, és a levele felhasználható a konyhában.

C sor

Az A és B sor közé, 25 cm távolságra tervezd. Ide rövid tenyészidejű, kisebb termetű növényeket ültess. Pl. korai répa, kései saláta, dughagyma, karalábé, retek, édeskömény. Ha a korai fajták kikerültek, felválthatják őket a kései fajták. Pl. korai sárgarépa, utána kései saláta. A saláta közé retek vethető. A saláta ugyanis megóvja retket a földibolha kártételétől. A sárgarépa közé ültetett dughagyma kölcsönösen védik egymást. A sárgarépa hagymalégytől védi a dughagymát, míg a dughagyma a répalégytől védi a sárgarépát. A nagy helyet foglaló A sorba szánt növények azonban nem teszik lehetővé a C sor kialakítását. Így ha uborkát terveztél az A sorba, a C sor kimarad az életedből.

Mi jön a kikerülő növények helyére

A hamar letermett C sor növényeit újakkal válthatod. Ez lehet zöldtrágya növény is, pl. mustár, mézontó fű, de lehet korai spenót is.

paradicsom, káposzt, karalábé

Paradicsom, mögötte káposzta, mögötte karalábé, Kosdi Tankert, augusztus

Példák

Az A sor karósbabja melletti B sorba jöhet pl. a korai káposzta, jól megférnek egymás közelében. Ha melléjük a C sorban salátát ültetsz, akkor a saláta kikerülésével ne is ültess mást, hogy odaférj a karósbabhoz.

Ha az A sorba paradicsom került, a B sorba jöhet a dughagyma, és mellé a C sorba a sárgarépa.

Az ágyásokat eltolod eggyel a következő évben. Teszed ezt annak ellenére, hogy azt mondják, a paradicsom jól elviseli saját magát. Ez igaz, de a talajban bujkáló gomba spórák, baktériumok, alig várják, hogy újra lecsapjanak kedvenc gazdanövényükre. Csalódás csak akkor érheti őket, ha a gazdanövényt a következő évben már nem találják ott. Cikk ajánlat: Fitoftórás betegség burgonyán és paradicsomon.

Ajánljuk figyelmedbe vetési naptárunkat!

A fotók a Kosdi Tankertben készültek, biokertész gyakorlati oktatásunk színhelyén.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa