Három tipp az eredményes magvetéshez

Sok magvetéssel, palántázással foglalkozó cikket találhatsz magazinunkban.  De mindig akad újabb mondanivalónk a palántázással, magvetéssel kapcsolatban. Most három tippet olvashatsz, ami segítségedre lehet az eredményes magvetéshez.

Vegyél csávázott magvakat vagy csávázz házilag!

A palántákat fenyegető leggyakoribb betegség a palántadőlés. Ha a talaj hőmérséklete a csírázás alatt nem a növény igényének megfelelő, annál hűvösebb, a csírázás elhúzódóvá válik, és a talajban élő kórokozók – elsősorban különböző gombafajok – a legyengült növénykét megtámadják. A védekezés módja: csávázott magvak vetése,  optimális csírázási hőmérséklet biztosítása  és fertőtlenített talaj használata a palántaneveléshez.

Most lássuk a csávázást!Tehát bizonyos betegségek a magvakat is megtámadják. A magvak a betegség hordozói lehetnek, hiszen felületükön megtapadhatnak pl. a vírusok és egyéb mikroorganizmusok. A fertőzött magvak később elpusztulhatnak, gyakran ki sem kelnek. Az eredményes magvetéshez ezért a magvak felületét vegyszeresen elő kell kezelni. A csávázás olyan kémiai magkezelési eljárás, melynek célja a vetőmag kórokozók és/vagy állati kártétel elleni védelmének biztosítása. A csávázott magvak színezettek.

A csávázott magvakat elővigyázattal kell kezelni, úgy, hogy lehetőleg ne érintkezzék a bőrünkkel. vegyszerrel csávázott magvakat madarakkal ne etess! A csávázást tényét, a csávázáshoz használt vegyszert is megnevezik a megbízható forrásból származó vetőmag tasakján. És hogy még mi minden olvasható a magasakon? Ehhez ajánljuk cikkünket: Mi van a vetőmag tasakján

Gyakran a vetőmagot pillírozzák. A pillírozott vetőmagot vivőanyag veszi körül. Így az apró magvak is nagyobb méretűek, és könnyebben vethetők. Palánta előllító cégek előszeretettel alkalmazzák őket. A borítóanyag egyéb anyagokat, pl. csávázószerek, színezőanyag – tartalmazhat.  A pillírozott mag a korai szakaszban fokozottan érzékeny a kiszáradásra.

A fenti eljárással kezelt magvakat a házikerben leginkább a dísznövényekhez ajánljuk.

Csávázhatsz házilag is, ha saját, házilag begyűjtött magvakkal kísérletezel, vagy nem akarsz a veteményesbe szintetikus szerekkel előre csávázott magvakat vetni.

Csávázhatsz  gombaölő rézgálic oldattal. A rézgálic a biotermesztésben is megtűrt szer. Készíts 0,5% -os rézgálic-oldatot, és a ritka szövésű vászonzacskóba tett magokat ebben az oldatban áztasd 10-15 percig.

Állj be a kísérletezők közé, és próbáld meg a “szelíd” csávázást:

A növényi kivonatok immunerősítő hatásúak. A Biokál-01 csávázószerként is alkalmazható természetes összetevőket tartalmazó kondicionáló szer. 30 ml BIOKAL 01 hozzáadása 1 dl vízhez (30%). Ebben az oldatban kell a magvakat fürdetni. A magvak 4 órás áztatása hatékony. Ezt kövesse 24 órás szárítás, majd vetés (doktori értekezés – Divéky-Ertsey Anna 2006: A vetőmag kezelési lehetőségei az ökológiai gazdálkodásban)

Jó recept olvasható a Biokontroll honlapján (Én így csinálom: biopalánta-nevelés): Kamillateában ½-1 óráig fürdetjük a magokat, a csávázottakat (vásárolt csávázott mag esetén) 2-3 alkalommal mossuk át előzőleg kamillateával. Kamillatea készítése: 1 l víz, 3 dkg kamilla elegyét 1-2 percig főzzük, majd kihűlés után szűrjük és beleszórjuk a magokat. Tiszta, száraz, pamut- vagy vászonruhára szedjük ki, hogy leszikkadjon és utána vethető.

Egy másik lehetőség: Mezei zsurlóból tea készítése, ami elnyomja a penész és más gombák növekedését. A szárított, összetört növényeket 20 vagy 30 percig forralják (oldat: 1:10), majd a leszűrt, khűlt főzetet a magokra kell permetezni. (HARTMAN M., SZOBOSZLAY S., KRISZT B. 1995: Biogazdák által alkalmazott növényi kivonatok értékelése laboratóriumi körülmények között.)

Cikk ajánlat: Csávázás szegfűszeggel

Magad is előállíthatsz palántaföldet!

A magvak indításához használt palántaföld nem szükséges, hogy tápanyagban gazdag legyen. Mivel a magvak a csírázáshoz a sziklevelekben található tápanyagot használják fel, a csírázáshoz nincs szükség külön tápanyag biztosítására. De arra nagyon ügyelj, hogy a talaj ne legyen fertőzött.

Az előzőleg fertőtlenített,  jó kerti talaj is megfelelő a palántának. A talaj fertőtlenítéséneke egyszerű módja a hőkezeléses eljárás. A sütőt előmelegítjük 90 fokra, beállítunk egy kis lábasban vizet, ebbe beleállítjuk a talajt tartalmazó edényt, amelyet alufóliával takarunk le. Az így elkészített vízfürdőn 30 percig kezeld a talajt, majd egy kiselejtezett tepsiben teregesd ki a gőzöléssel fertőtlenített talajt, amely ily módon kiszellőzik, lehűl. Az így előkészített palántaföldet ellenőrizheted, hogy termékenységét megtartotta-e, hiszen a hasznos talajlakó organizmusok károsodnak a fertőtlenítés folyamán. Ehhez zsázsapróbát használhatsz. Tölts három kis edénykébe földet. Az egyikbe a fertőtlenített talajból tegyél, a másikba nem fertőtlenített virágföldet tegyél, és a harmadikba egy már bizonyítottan jól működő virágföldet, akár valamelyik szépen fejlődő növény talajából. Az edénybe elvetett és kicsíráztatott zsázsa jól jelzi, hogy melyik talaj milyen állapotban van. A jól működő talajban a zsázsa gond nélkül kicsírázik. A kicsírázott zsázsa pedig akár el is fogyaszthatod.

Biztos, hogy steril, ha az alábbi megvásárolható termesztőközegeket összekevered pl:  Perlit (vulkanikus üveg kőzet), vermikulit (szilikát-ásvány) és kertészeti kókuszrost vagy kertészeti tőzeg egyenlő arányú keverékének minden 4 literéhez adjunk negyed kiskanálnyi meszet (talajjavító mészkőliszt, őrölt mészkő). A hozzávalók gazdaboltokban, kertészetei árudákban kaphatók. Ezt a receptet, sok hasznos információval együtt 14 tipp palántaneveléshez című cikkünkben is megtalálhatod.

Ellenőrizd a vetőmag csírázóképességét!

Az előcsíráztatás megmutatja, hogy milyen eredményre számíthatunk „élesben”. Lapos edénybe, pl. cserépalátétbe, papírtörlő, papírvatta (gyógyszertárban kapható), kávéfilter között csíráztathatsz 5-10 szem magot. A nedvesítést permetezéssel végezd. A magvakat a megnedvesített papírra szórd egyenletesen. Majd hajtsd ketté, borítsd fóliával, úgy, hogy a levegő egy meghagyott résen bejusson a csírázó magvakhoz. Állandó szobahőmérsékleten tartsd. A nedvességet ellenőrizd akár naponta többször is. Ha a magvak egy része bepenészedik vagy a kibújt csíranövény rendellenes alakú, az biztosan betegségre utal. Az előcsíráztatás eredménye megmutatja, hogy kb. hány százalékos egészséges kelésre lehet számítani.

Többek közt legjobban csírázó vetőmagvakat is ajánlunk alábbi cikkünkben: 14 tipp palántaneveléshez

törpe szagos bükköny vetőmag Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa