Három tipp az eredményes magvetéshez

Sok magvetéssel, palántázással foglalkozó cikket találhatsz magazinunkban.  De mindig akad újabb mondanivalónk a palántázással, magvetéssel kapcsolatban. Most három tippet olvashatsz, ami segítségedre lehet az eredményes magvetéshez.

Palántadőlés

A palántákat fenyegető leggyakoribb betegség a palántadőlés. Ha a talaj hőmérséklete a csírázás alatt nem a növény igényének megfelelő, annál hűvösebb, a csírázás elhúzódóvá válik, és a talajban élő kórokozók – elsősorban különböző gombafajok – a legyengült növénykét megtámadják. A védekezés módja: csávázott magvak vetése,  optimális csírázási hőmérséklet biztosítása  és fertőtlenített talaj használata a palántaneveléshez.A palántadőlésről tájékozódj itt: Egészséges vetőmagból egészséges palánta

A palántadőlés, és a növények befullasztásának elkerülése végett sose öntözzünk felülről!

Fahéj -vagy teafaolajjal is hatékonyan lehet palántadőlés ellen védekezni. Használat: A vetőmagokat permetezzük be a kiválasztott olajjal és lemosás nélkül ültessük el a talajba. Ilyenkor hígítás nélkül használhatjuk az illóolajokat.

Vetőmagfürdő készítése tormaléből – a reszelt torma kipréselt levét 1-2 cm³/ 1 liter víz– palántadőlés ellen vagy csávázásra használható. Cikk ajánlat: Torma

Erjesztett zsurlólével 1:1 arányú keverékét palánták beöntözéséhez használhatod palántadőlés ellen. Cikk ajánlat: Zsurló permetlével a gombák ellen

Cikk ajánlat: Csávázás szegfűszeggelCsávázni is lehet a cserjés margarétával

Magad is előállíthatsz palántaföldet!

A magvak indításához használt palántaföld nem szükséges, hogy tápanyagban gazdag legyen. Mivel a magvak a csírázáshoz a sziklevelekben található tápanyagot használják fel, a csírázáshoz nincs szükség külön tápanyag biztosítására. De arra nagyon ügyelj, hogy a talaj ne legyen fertőzött.

Az előzőleg fertőtlenített,  jó kerti talaj is megfelelő a palántának. A talaj fertőtlenítéséneke egyszerű módja a hőkezeléses eljárás. A sütőt előmelegítjük 90 fokra, beállítunk egy kis lábasban vizet, ebbe beleállítjuk a talajt tartalmazó edényt, amelyet alufóliával takarunk le. Az így elkészített vízfürdőn 30 percig kezeld a talajt, majd egy kiselejtezett tepsiben teregesd ki a gőzöléssel fertőtlenített talajt, amely ily módon kiszellőzik, lehűl. Az így előkészített palántaföldet ellenőrizheted, hogy termékenységét megtartotta-e, hiszen a hasznos talajlakó organizmusok károsodnak a fertőtlenítés folyamán. Ehhez zsázsapróbát használhatsz. Tölts három kis edénykébe földet. Az egyikbe a fertőtlenített talajból tegyél, a másikba nem fertőtlenített virágföldet tegyél, és a harmadikba egy már bizonyítottan jól működő virágföldet, akár valamelyik szépen fejlődő növény talajából. Az edénybe elvetett és kicsíráztatott zsázsa jól jelzi, hogy melyik talaj milyen állapotban van. A jól működő talajban a zsázsa gond nélkül kicsírázik. A kicsírázott zsázsa pedig akár el is fogyaszthatod.

Biztos, hogy steril, ha az alábbi megvásárolható termesztőközegeket összekevered pl:  Perlit (vulkanikus üveg kőzet), vermikulit (szilikát-ásvány) és kertészeti kókuszrost vagy kertészeti tőzeg egyenlő arányú keverékének minden 4 literéhez adjunk negyed kiskanálnyi meszet (talajjavító mészkőliszt, őrölt mészkő). A hozzávalók gazdaboltokban, kertészetei árudákban kaphatók. Ezt a receptet, sok hasznos információval együtt 14 tipp palántaneveléshez című cikkünkben is megtalálhatod.

törpe szagos bükköny vetőmag

Ellenőrizd a vetőmag csírázóképességét!

Az előcsíráztatás megmutatja, hogy milyen eredményre számíthatunk „élesben”. Lapos edénybe, pl. cserépalátétbe, papírtörlő, papírvatta (gyógyszertárban kapható), kávéfilter között csíráztathatsz 5-10 szem magot. A nedvesítést permetezéssel végezd. A magvakat a megnedvesített papírra szórd egyenletesen. Majd hajtsd ketté, borítsd fóliával, úgy, hogy a levegő egy meghagyott résen bejusson a csírázó magvakhoz. Állandó szobahőmérsékleten tartsd. A nedvességet ellenőrizd akár naponta többször is. Ha a magvak egy része bepenészedik vagy a kibújt csíranövény rendellenes alakú, az biztosan betegségre utal. Az előcsíráztatás eredménye megmutatja, hogy kb. hány százalékos egészséges kelésre lehet számítani.

Többek közt legjobban csírázó vetőmagvakat is ajánlunk alábbi cikkünkben: 14 tipp palántaneveléshez

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa