Így gondozd a díszfüvet tavasszal!

Hamarosan itt az idő, hogy megszemlézd évelő díszfüveidet. Itt az ideje az évelő díszfüvek visszavágásnak. Március és május között pedig ideje a tőosztásnak, az átültetésnek.

A díszfüvek nagyon sokféle méretűek, formájúak, vannak köztük színes levelűek, tarkák. Egész évben díszítik a kertet. Tavasszal, nyáron remek borítást adnak, virágaikkal különleges hatást nyújtanak, és ősszel sokan szépen színeződnek. Ugyanakkor egyike kertünk legigénytelenebb növényeinek, sokan szárazságtűrők, ellenállóak. Nagy területek viszonylag olcsón boríthatók velük.

díszfű visszavágása

Díszfüvek visszavágása

Ne ősszel vágd vissza az évelő díszfüveket, hanem kora tavasszal! A díszfüvek télen is látványossá tehetik az amúgy kopár kertet. Ami még ennél is fontosabb, a madarak, kisállatok fontos, védelmet nyújtó búvóhelye télen, különösen kemény fagyok idején. De a növény gyökerét is védi a nagy mínuszoktól mintegy mulcsként. A Dél-Amerikából származó nagy termetű pampafű, de más nagy termetű díszfű leveleit télire nem levágni kell, hanem összekötni, hogy a levelek közé folyt hólé, eső ne indítson be rothadási folyamatokat.

A visszavágás mindenképpen a nyugalmi periódusban történjen, 7-12 cm-re. A levágott részek nehezen komposztálódnak. Sokan égetni szokták, ha éppen nem tiltott a tűzrakás, a száraz fű könnyen lángra kap, és gyorsan leég. Ők a keletkezett hamut szórják a komposztba.

Díszfüvek tőosztása

Azonban február végén, március elején, az időjárástól függően, megkezdhetjük az évelő díszfüvek visszavágását, tőosztását. Most koncentráljunk a nem gyöktörzset fejlesztő, csomókat képző díszfüvekre. Elég néhány kiterjedt tövet tőosztással szétosztani, és máris egy egész virágágynyi területet megtölthetsz velük. Elég ha a családtól, ismerősöktől kapsz néhány tövet, magad elszaporíthatod őket, ami igazán pénztárca kímélő megoldás.

Márciustól megkezdődhet a csomóban fejlődő díszfüvek tőosztás. Ha megvetted vagy ajándékban kaptad kedvenc díszfűvedet és tavasszal elültetted, egy év múlva az egy egyéves növényből akár 4-6 új növényt is kaphatsz. A tőosztás művelete, kiásás, szétosztás, szétültetés, 10 perc alatt elvégezhető. Ha öreg, kiterjedt csomót szeretnél szétszedni, és mintegy megifjítani, a középső részt egyszerűen hajítsd a komposztra, mert ez a növény legöregebb, gyakran már tönkrement része!

A kiásott tövet tartsuk nedvesen. Ásóval vágjuk szét néhány darabra. Azt tudni kell, hogy a túl kicsi új tövek nehezebben indulnak fejlődésnek! Ültessük őket cserépbe, a cserepeket  kb. 3 hétig félárnyékban tartva, a talajt nedvesen tartva időt hagyunk a megfelelő földlabda kifejlesztésének. Fagyveszély esetén védett helyre vihetjük a cserepeket. A cserépből kifordított tövet ezután földlabdával együtt végleges helyére ültethetjük. Később végzett tőosztás esetén azonnal az előkészített területre ültethetjük az új töveket.

Cikk ajánlat: Vegetatív szaporítás osztással

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa