Kártevők elleni védekezés márciusban

Zsigó György – Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Március közepe. Itt a tavasz. Óbudán elkezdődött a mandulák sziromhullása, több helyen virágzik a kajszi és a japán szilva. Megérkeztek a méhek és a pillangók is. Végezzük el, ahol még lehet, a lemosó permetezést. Védekezzünk a talajból támadó kártevők ellen. A kajszinál, a meggynél már a monília, az őszibaracknál a tafrina elleni védekezéshez is készülődhetnek!

Lemosó permetezés

Az almatermésűeknél, szilvánál, szőlőben még a lemosó permetezéssel sem késtek el. Ismét felhívom a figyelmüket, hogy az idei enyhe telet követő tavaszon, érdemes elvégezni! Dr. Molnár András kísérletében, az olajos lemosás utáni 25. napon számolta össze az életben maradt piros gyümölcsfa-takácsatkákat. Eredményei alapján a 2% vazelin (parafin) olajos permetezés hatására kb. tizedére csökkent a kártevők száma az almafa levelein.
Tavaszi lemosó permetezés

virágzó kajszi

Védekezés talajból támadó kártevők ellen

Hogyan védekezzünk a talajból támadó kártevők ellen? Valóban egyre nagyobb gondot okoznak. A fokozatosan felmelegedő időjárás és a forgalomból kivont készítmények egyaránt segítették a felszaporodásukat. Megszűntek a régi, drasztikus hatású szerek, melyek a hasznos élőlényeket is kiirtották.

Aki tavaly a terményeiben vagy idén a vetőágy ásásakor pajorokkal, drótférgekkel találkozott annak cserét javaslok. Jelöljön ki máshol a zöldségeinek parcellát. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy azon a területen váltson át pl. egynyári hüvelyesekre. Ezeket állítólag kevésbé kedvelik a drótférgek. Terület vagy vetésváltás híján, kénytelenek vegyszerhez nyúlni.

A talajfertőtlenítéshez ajánlott Force 1,5 G rendelkezik III. kategóriás engedéllyel. Kontakt hatású, tehát csak a ténylegesen jelenlévő kártevőket pusztítja el. Főleg a fiatal lárvák érzékenyek a hatóanyagára, az idősebbeket illetve a báb alakban áttelelőket nem gyéríti. Gázosodva hat, tehát a kiszórás után azonnal be kell forgatni illetve az ültetőgödörben le kell fedni a kiásott és alulra szánt földdel. Ezt a réteget járja át a vegyszer gőzeivel, itt fejti ki a hatását. A vetéssel egy menetben is adagolhatjuk, nem perzseli a csírázó vetőmagot. (A pontosabb kijuttatás végett a felületre kiszámolt mennyiségű szert keverhetjük pl. homokkal. Így a gumikesztyűs kezünkkel könnyebben markolhatunk bele és egyenletesebben szórhatjuk ki az adott területre.)

A Basamid G általános talajfertőtlenítő. Hat a rovarokra, a fonálférgekre, a gombákra és a csírázó gyomokra is. A talaj hőmérsékletétől, szerkezetétől és víztartalmától függően bomlik. Maradvány esetén a csírázó veteményt is károsíthatja. Tehát csak telepítés illetve ültetés előtt használható. Házikertekben csak nagy óvatossággal javaslom! A felszín beöntözésével vagy fóliatakarásával visszafoghatjuk a gázokat, jobb lesz az ölőhatás mindkét szernél.

Hidegben (10 C0 alatt) és szárazságban feleslegesen juttatnánk ki a vegyszereket. A talajlakó állatok mélybe húzódnak, akár 1-1,5 méterre a talaj felszínétől.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa