Készíts vetőcsíkot!

A szalagot apró magok számára találták ki, és az egyenletes vetést segíti. A szemnek is szép konyhakert katonás sorainak kialakításához ajánljuk. 

Az apró magvakat szokás kávézaccal, nedves homokkal vagy éppen grízzel együtt vetni. De bárhogy igyekszik valaki, nem tudja a pontos tőtávolságot bemérni, hiszen, ahogy esik, úgy puffan, szól a népi mondás. Ilyenkor utómunkálatokra van szükség, ritkítani kell, és helyre kell pofozni a hibákat, ami nem csupán időrabló, fárasztó munka, hanem bizonyos fokig pazarló művelet, hiszen a palánták egy részét nemes egyszerűséggel el kell hajítani. Ennek a problémának a kiküszöbölésére találták ki egyéb megoldások mellett a vetőszalagot.

Néhány aprómag esetében már „konyhakészen” megveheted, ha kedved van jól kinyitni a pénztárcád. A készen kapható vetőszalag vagy vetőcsík esetében a magot egy biológiailag könnyen lebomló anyagra ragasztják egy előre megszabott, optimális távolságra. A kreatív kertész azonban választhat más megoldást is. Maga állíthatja elő a vetőcsíkot.

A kertlap webáruházban is kapható kész virág-vetőmag szőnyeg. Csak kibontod, szétteríted a beöntözött talajon, kevés földet szórsz rá, és rendszeresen öntözöd, már kész a virágszőnyeg. Ilyen például a Karnevál virágmag szőnyeg.

Karneval virágszőnyeg

Vetőszalag készítése azonnal vetéshez

Tekerj le olyan hosszan WC papír csíkot, amilyenre szükséged van. Ez lehet a sor hossza, de ne legyen hosszabb 2 méternél. Helyezd sima asztallapra, óvatosan permetezd meg a papírt vízzel, úgy hogy nedves legyen, de ne tocsogjon. A víz maga lesz a ragasztóanyag. Igazítsd a papírcsík közepére a magvakat a megfelelő tőtávolságra. Az igazításhoz segítségedre lehet egy gyufaszál, csipesz. Hajtogasd hosszában össze a kész csíkot úgy, hogy az első harmadát ráhajtod a középső harmadra pl. balról, összenyomod, és ismét megnedvesíted, majd erre hajtogatod a harmadik harmadot jobbról. Ezt ismét óvatos benedvesítés kövesse. Fogd meg a két végét, így U alakban meghajlik, és máris viheted az előkészített ágyásba. De vigyázva fel is tekerheted  a WC papír rolnijára.

vetőcsík házilag

vetőcsík házilag

Vetőszalag készítése későbbi felhasználásra házilag készített ragasztóanyaggal

Egy másik lehetőség, ha később használnád a vetőszalagot, akkor a papírra ne benedvesítéssel ragaszd a magvakat, hanem előzőleg házilag készített ragasztóanyaggal. Amelyet a tőtávolságnak megfelelő helyre pöttyentesz fel és azonnal ráhelyezed a magot. Ezt követően meg kell várni, amíg a ragasztó megszárad. A ragasztó, más néven csiriz, összetétele a következő: fél dl liszt + 2 evőkanál meleg víz. Az összetevők arányát esetleg meg is kell változtatni, hogy elég sűrű, de még jól felvihető masszát kapj. A vetésre kész szalagot tekerd fel, és tárold pl. egy borítékban.

Ragasztóként használhatsz mézet is, amit óvatosan felcsöppentesz a papírra vagy igen vékony csíkban vidd fel. Ezt nem kell megszárítani, elég összehajtani a már említett módon.

A ragasztó felviteléhez használhatsz igen vékony ecsetet, gyufaszál hegyét, vagy nejlonzacskóba töltve, a zacskó sarkát kiszúrva nyomhatod ki a ragasztóanyagot.

A magvak felhelyezésében segít pl. egy tölcsér, aminek a szárát a megfelelő helyre, illetve fölé állítva, mint egy csúszdán lecsúsztathatod a magot. Ugyanígy üres ceruzatestet is használhatsz. De felviheted a magvakat nedves ecsettel is. Egy helyre maximum két mag kerüljön. A papírcsík mellé helyezett vonalzó segít a megfelelő felhelyezésben.

Ne feledd, hogy minden esetben, ha többféle vetőcsíkot használsz, fel kell tüntetni a vetőcsíkon, hogy milyen magot tettél rá.

vetőcsík lefektetése

Hogyan használd a vetőcsíkot?

Húzz a kapa hegyével 1-2 cm mély barázdát. A vetőszalagot helyezd a barázdába, ha készen vásároltad, előzőleg a jellemzően három sor szalagot szét kell választani a perforáció mentén. Öntözd meg a csíkot, majd takard laza földdel, és még egyszer óvatosan öntözd meg.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Zöld Pajzs

Bactofil por