Október

kertészeti kalendárium október

Lehullott három falevél
észrevétlen az őszi ágról.

És jött a szél, a messzi szél,
egy messzi, másik, új világból.-

Elröpült három falevél…

Weöres Sándor: Ballada három falevélről

Gyümölcsös

Ültetés

Október a fák, cserjék ültetésének ideje. Innen megtudhatod azokat a házikertben ajánlott fogásokat, amelyek hozzásegítenek, ha oda kerül a sor, bőséges termést szüretelj: Ültess gyümölcsfát! ; Gyümölcsfák ültetése II. – Ültetés és védelem.

A lombhullató sövények telepítésére legalkalmasabb időszak az október. A sövénygondozásról itt olvashatsz.

Még több információ az ültetésről:Lombhullás előtt tervezés, lombhullás után ültetés!; Mielőtt ültetéshez fognál…Csemetevásárlás; Faültetés; Átültetési szezon 

Tudtad, hogy ősszel még adhatsz lombtrágyát a gyümölcsfáknak? Lombhullás előtt adagolt bór lombtrágyázással segítheted például a a jövő évi virágkötődést, és a bőséges virágzást is. Ajánljuk figyelmed Organit Bór bio lombtrágyát, amit a Kertlap kertészeti Webáruházban vásárolhatsz meg.

Egyéb

Az előző év őszén ültetett hagyományos málna idén őszre már több vesszőt is nevel, ezeket 150 cm fölött vágd vissza. Októberben aktuális a szeder termőtövek letermett vesszőinek eltávolítása.

Bogyós gyümölcseink közül egyesek (málna, ribiszke, szamóca) érzékenyek a klórra (ezért nem ajánlott a káliumklorid műtrágya), ezeket a növényeket kénsavas kálival (kálium szulfát) kell trágyázni!

Október végén – november elején szüreteld a naspolyát, birset.

japán kerti szerszámok

Konyhakert

Magvetés szabadföldbe

Általános információk lásd Március. Még több információ: Szabadföldi veteményezés

Tipp

Kísérletet tehetsz rövid tenyészidejű (pl. Nanti) répa vetésével is októberben, novemberben. Az elfagyás ellen takarással védekezhetsz. Ennek hátulütője lehet, hogy a takarásra szánt szalma, kukoricaszár alá pockok telepedhetnek, így a jövő évi termést ők fogják elfogyasztani.

Tél alá vethetésre leginkább alkalmasak a rövid tenyészidejű, korai zöldség fajok/fajták: sárgarépa (Napoli, Karotela, Rondo), petrezselyem, (Korai cukor), borsó (Debreceni és Újmajori korai, Rajnai törpe), spenót (Matador, Vital, Atlanta), sóska (Pallagi nagylevelű), őszi mákmetélőhagymafokhagyma, pasztinák, zöldborsó, hogy csak néhányat említsünk.

Az orvosi zsálya állandó helyre vetésének optimális ideje október vége-november eleje. Nagy felületek beültetésére, szegélynövénynek alkalmas. Természethű kertekbe is javasolt. Kőedényekbe, balkonládákba is.

Duggass fokhagymát.  Az őszi ültetés javasolt ideje szeptember végétől október végéig, november közepéig tart. A lényeg az, hogy a gerezdek még a tél beállta előtt jól begyökeresedjenek. Ha palántát akarsz nevelni az ősszel vethető magvakból, vesd őket edénybe október és február között. További részletek: Fokhagyma.

A zöldhagyma se maradjon ki a kertedből!

Kiültetheted az áttelelő kelkáposzta palántáit is.

Palántázás

Tipp

Az orvosi zsálya palántázásának ideje szeptember vége-október eleje. Nagy felületek beültetésére, szegélynövénynek alkalmas. Természethű kertekbe is javasolt. Kőedényekbe, balkonládákba is ültethető.

Betakarítás, tárolás

Fontos teendő a gyümölcsszüret, például a körte- és almaszüret. Pl. a szeptember végén – október elején érő Golden Delicious, Jonathan, Jonagold, Starking, az október elején érő Idared. Körték közül pl. a hónap végén érő Téli esperes.

Októberben kezdheted szüretelni a birset, és a naspolyát.

Kipróbált receptek szorgos háziasszonyoktól: Hogyan használjuk fel az aranyalmát?

A fagyokig érnek a folyton termő málnák (pl. Polka).

A leghosszabb ideig akkor tárolható a szőlőfajták, ha a fürtöket 40-50 cm hosszú rafiára fűzve, kifeszített huzalokra vagy lécekre aggatod úgy, hogy a fürtök ne érjenek egymáshoz. A tároló helyiséget a tárolási idény előtt meszeld ki, 2-3 % rézgálic tartalmú mésztejjel, a fa részeket súrold le szódával, majd alaposan szellőztess ki. Vannak, akik még a használatbavétel előtt köbméterenként 2-3 g kén elégetésével fertőtlenítenek, de ez el is maradhat. Így biztos, hogy saját termésű szőlő is kerülhet a karácsonyi asztalra. Ha túl vagy a szüreten, készülj fel a csemegeszőlő tárolására, készíts szőlőlekvárt, mazsolát. Cikk ajánlat: Csemege szőlő tárolása, feldolgozása

Még szedheted a tököt.

A fejes káposzta jól fejlett, 0.5 kg-nál nagyobb súlyú, kemény, legalább három takarólevéllel rendelkező fejeit már szedheted. További információk: Hajdúsági káposzták.

Ha a paprika termése már elaprósodott segíts neki egy kis magnézium szulfáttal. 10 liter vízhez egy kávéskanál keserűsó sokat segít a paprikának. Ha víz helyett csalánlét használsz, a hatás még jobb lehet. A paprika a fagyokig terem. Még több információ: Étkezési paprika házikerti termesztése

Októberben szedheted a hosszú tenyészidejű karfiolt. Őszi szüretkor földlabdával szedd fel a növényt, és nyirkos homokba, arasznyi mélyre ültesd. A fejletlen rózsájú töveket is földlabdásan kell felszedni. Szorosan egymás mellé vermelve, világos helyen tartva rózsájuk tovább tud növekedni!

Október-november (amikor már tartósan alacsony a hőmérséklet) során szedd fel cikóriát, és láss neki a hajtatásnak. Még több információ: Saláta cikória

Az édesburgonya betakarításának ideje szeptember közepe – október vége.

Lombhulláskor takarítsd be a tigrismogyoró gumóit, amikor a tövek már száradnak.

Október végéig  illetve a fagyokig leszedheted az utolsó paradicsomokat, paprikákat. Információ a paradicsom érleléséről: Mi legyen ősszel a paradicsommal? Hát a leszedett paprikával mi legyen? Tárold a paprikát a mélyhűtőben!

Október közepén megkezdheted a torma felszedését.

A vetéstől számított 50-60 nap múlva szedheted a szabadföldben termesztett hónapos retket.

A csicsóka gumókat októbertől folyamatosan szedheted, fagymentes napokon, a tél folyamán is.

A póréhagyma felszedése fajtától függően augusztustól történhet. A nyári fajtákat a fagyok előtt fel kell szedni, a hosszú tenyészidejű fajták télire is kint maradhatnak.

A kétéves káposztafélék és a gyökérzöldségek pár példányát hagyd a talajban. A következő évben magot foghatsz róluk, amennyiben a fajta ezt megengedi, mert a téli hideghatás virágzásra serkenti őket a következő tavasszal. Ez a jelenség a vernalizáció.

Hosszabb tárolásra alkalmasak a hagymafélék, gyökérzöldségek, káposztafélék. További információ: Zöldségfélék tárolása. Pince, fűtetlen garázs, veranda, minden hűvös, szellős hely alkalmas az ősszel betakarított gyümölcsök tárolására. További információ az almatárolásról:  Az egészséges alma. Rendszeresen ellenőrizni kell a tárolókat és mielőbb eltávolítani a beteg gyümölcsöket, zöldségeket!

Olcsón jutunk jövőre vetőmaghoz, ha magunk gyűjtjük be. Ha meg akarjuk őrizni nagyszüleink kedves virágait, ízletes paradicsomát, szintén ezt a módszert válasszuk. A régi, jól bevált fajták, sokszor ellenállóbbak, állandóbbak, esetenként, szebbek illatosabbak, ízesebbek a hibrideknél. Csereberélhetünk is, így gazdagítva kertünkben a fajtaválasztékot. Még több információ: Maggyűjtés

Díszkert

Díszfák, díszcserjék

Ültess rododendronokat. Ültetés előtt a gyökérlabdát merítsd víz alá, míg az összes légbuborék felszáll (kb. 1-5 perc), így a növény elég nedvességet vesz fel. Készíts ültető gödröt, amely 2-3-szor szélesebb, de csak kicsivel mélyebb, mit a földlabda. Körülbelül 50-70% savanyú tőzeget keverj a jó minőségű, morzsalékos kerti földhöz, és ezzel töltsd fel az ültető gödröt. Ne ültesd mélyebbre, mint amilyen mélyen a faiskolai konténerben volt. A földet óvatosan tömörítsd, majd utána alaposan öntözd be. A talajt ne hagyd kiszáradni. Takard faaprítékkal, avarral.

Ültess rózsát. A csemetét csak tavasszal vágd vissza! További információ: Rózsa gondozása.

A tél alá vethető  levendula  vetésének ideje október vége-november eleje. A következő év őszére lesz kiültetésre alkalmas a palántákat. Ha csak pár tőre van szükséged, vethetsz cserépbe is. További információ: Levendula termesztése

Lágyszárú évelő dísznövények

A dísznövények közül vethető a kétéves ligetszépe (Oenothera biennis), a csillagfürt (Lupinus ’Russell’ hibridek), inkaliliom (Alstroemeria), hunyor (Helleborus), tél végéig a nőszirom (Iris) stb. A gyógynövények közül, amelyek dísznövények is egyben, vethető a körömvirág (Calendula sp.).

Ne ősszel vágd vissza az évelő díszfüveket, hanem kora tavasszal! A részleteket itt olvashatod: Így gondozd a díszfüvet tavasszal!

Figyelj a dália és a krizantém rendszeres öntözésére, lehetőleg a talajukat öntözd. A fehér rozsdával fertőzött krizantémokat el kell távolítani az ágyásból. Az első fagyok beköszöntéig még a talajban maradhatnak a dáliagumók!

Még a téli pihenő előtt trágyázd meg a mediterrán dézsásokat és az évelő fűszereket, hogy a hajtásaik kellőképpen fásodjanak.

A sziklakerti évelők szeptemberben visszavághatók, illetve most lehet új sziklakertet is létesíteni. Részletes információk: Sziklakerti évelőkSziklakert gondozásSüllyesztett sziklakertek

Az esős időszak beköszönte a gyep újratelepítésének, felújításának végső határideje. További információk: Gyepfelületek fenntartásaFüvesítés.

Egyéb tennivalók a kertben

Október végén, november elején, miután kipucoltad az ágyást, ha kötött a talaj, lehetőleg az esőzések előtt, ásd fel ásóvillával, ásóval. A 15-20 cm-es fogással kiemelt hantok a tél folyamán a fagy hatására felaprózódnak. Cikk ajánlat: Ásni vagy nem ásni, ez itt a kérdés!

A kiürülő ágyások talaját szerves trágyával és komposzttal javítsad. Homokos, könnyű talajt elég tavasszal felásni. Még több információ: Agyagos talaj jellemzése, javítása

Ilyenkor ajánlott a komplex műtrágyák kijuttatása is, már, ha valaki műtrágyázni akar.  Még több információ: A titokzatos NPK

Házikertben a műtrágyázás helytelen alkalmazása többet árt, mint használ. Aki vágyik arra, hogy saját maga által megtermelt zöldsége, gyümölcse legyen, amely lehetőség szerint nem sok vegyszerrel találkozott, csökkentse minimálisra a műtrágya használatát. Cikk ajánlat: Vegyszerek helyett istállótrágya

Október végére koncentrálj a temető rendbetételére. A sírhely rendben tartásáról itt olvashatsz: A temető kertész szemmel

A kerti tó és tópart növényeiről se felejtkezz meg, kosarastól helyezd őket a teleltető helyükre, vagy a vízmentesített és letakart medencében hagyhatod őket. Fertőzésmentes lombbal, szalmával feltétlenül takarni kell.

kerttakarítás okosan: Zavar az avar?

Vegetatív szaporítás

Őszi fás dugványozással nagyon jól szaporítható a ribiszke, az egres, a josta, eperfa, mirabolán szilva, birs, füge. A díszfák közül a fűz. A díszcserjék közül az aranyvessző, a som, pillangócserje, néhány rózsafajta, hóbogyó, bangita félék, jezsámen, cserjés pimpó és még mások is. Még több információ: Most dugj le szaporításra szánt vesszőket!

A téli felkészülésre elegendő időt hagyva, elkezdheted az évelők tőosztását és áttelepítését, mely előnyösebb számukra, mint a tavaszi beavatkozás. Végleges helyükre történő telepítés előtt vágd vissza a föld feletti szárukat, kurtítsuk meg a gyökérzetüket is. Az ültetőgödörbe tegyél érett szervestrágyát, vagy keverj bele komposztot. Gyöktörzsről szaporíthatod a rebarbarát.

Tipp

Október közepén megkezdheted a torma fej- vagy gyökérdugványokkal való szaporítását is.

Kedvenc leandereidről most még vághatsz hajtásdugványokat.

Növényvédelem

szőlőszüret idejére a seregélyek és a rigók gyakori látogatók a szőlőben. Kártételüket mérsékelheted a szőlősorokba helyezett vízzel telt edényekkel, de elterelheti a figyelmüket a darabokra vágott görögdinnye hulladék is. Helyezz el darázscsapdákat is (ecetes, cukros vízzel töltött, szűkülő szájú üvegek).

Készítsd fel a növényeidet a télre! Október derekán, végén, legkésőbb a fagyos éjszakák beköszöntekor, ha eddig jó idő is volt, költöztesd be a cserepes növényeket a kertből, teraszról.  A leanderek azonban az „utolsó pillanatig” szabadban tarthatók, Hogyan és hová költöztesd cserepes növényeidet, megtudhatod itt: Cserepes növények téli védelme.

Szüret után az áttelelő kártevők ellen rovarfogó szalagot (pl. Biocont rovarfogó ragadós szalag) helyezhetsz a gyümölcsfák törzsére, amelyet december elejéig hagyj fent, és levételük után égesd el azokat.

Így védd ősszel a növényeidet a kártevők és kórokozók ellen: Őszi védekezés a gombafertőzések ellen; Növényvédelem ősszel

Tartsd velünk a kapcsolatot, iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás