Tárold a paprikát a mélyhűtőben

Ha sok a paprikatermés, a tárolás legegyszerűbb módja a fagyasztás. A minőség megőrzéséhez az Új-Mexikói Állami Egyetem Agrártudományi Karának paprika ismereti gurui az alábbiakat tanácsolják:

Készítsd fel a paprikát a tárolásra!

Válaszd ki a megfelelő paprikát.

A Kertlap Kertészeti Webáruház kínálja egzotikus chili paprika és paradicsommagjait!

Válassz teljes érett, ép, egészséges, kemény húsú, fényes paprikát, amely elérte végleges méretét. Majd távolítsd el a héját. Az eljárás során a paprika héja felhólyagosodik, ez megkönnyíti az eltávolítását.

Mosd meg a paprikát. Ha el akarod távolítani a magházat vágd ketté a paprikát, és vágd ki a magházat, kapard ki a magokat.

paprika kimagozás

Az egyetemi Chilipaprika Intézet szakemberei azonban mást ajánlanak. Hagyd egészben a paprikát!

A paprika feldolgozás legfontosabb lépése a héj eltávolítása a főzés, tartósítás megkezdése előtt. Ha ezt nem tennéd, megváltozna a feldolgozott paprika textúrája, arról nem beszélve, hogy a paprika héja nehezen emészthető.

Így távolítsd el a paprika héját!

A megmosott és szárazra törölt paprika héját éles késsel kicsit vágd meg, így létrehozol egy nyílást, amelyen a gőz el fog távozni. Majd járj el úgy, mintha paprikát grilleznél. Dolgozz magas hőmérsékleten. Amikor a paprikát jól megforgattad az edényben, és minden oldalát hő érte, húzd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Ehhez kb. 6-8 percre van szükséged. Ha felhasználáskor hersegően ropogós paprikát akarsz, a tűzről levéve azonnal dugd jeges vízbe. Ha a puha hús elérése a cél, akkor fedd le az edényt, és úgy párold még a paprikát pár percig.

A műveletet végezheted serpenyőben, gázfőzőn, szabadtűzön, 200-300 fokos sütőben fémrácson. Mikrohullámú sütőben lezárt edényben párolj 5-6 percig. Hagyd, hogy meginduljon a gőzképződés, és várj még 1-2 percig. Kivételkor légy óvatos, mert a forró gőz kicsap az edényből, ha azonnal kinyitod.

Ha csípős paprikával dogozol, most jobb, ha kezed bezsírozod, bevajazod, vagy vékony gumikesztyűt használsz. Ne nyúlj a szemedbe és a művelet befejeztével moss kezet alaposan.

paprika blistering

A paprika bőre a hőkezelés után könnyen lehúzható. Ahol ellenáll, segítségedre lehet egy éles kés.

Hol tárold a paprikát?

Az így előkészített paprikát 2 órán belül hűtőben tárolhatod, ha. 3 napon belül felhasználod. Ha hosszabb ideig akarod eltenni, először hűtsd le a hűtőben, majd ha jól lehűlt, tedd a mélyhűtőbe. A mélyhűtött paprika akkor őrzi meg jól a minőségét, ha gyorsan lefagy. Így nem képződnek a szerkezetét romboló, nagy méretű jégkristályok.

Hogyan tudod gyorsan lefagyasztani a paprikát?

A mélyhűtőben tároláshoz használj sekély, zárható műanyag tárolót, amit a lehető legjobban megpakolsz, minél kevesebb légteret hagyva. Ha fagyasztó zacskót használsz, szívd ki szívószállal belőle a levegőt a mielőtt behelyeznéd. Úgy helyezd el, hogy minél nagyobb részén érje a hideg levegő az edény körül. Az igy előkészített paprika egy évig eltárolható.

Hogyan kell homogén csiliszószt készíteni?

A teljesen homogén paprikaszósz készítésének az a kulcsa, hogy a kacsozott és kimagozott chiliket le kell fagyasztani egy hétre. A felolvadás után bármilyen mixer pillanatok alatt teljesen homogén állagúra készíti. Az íze és az erőssége is megmarad.

Cikk ajánlat: Zöldség- és gyümölcs szárítás, chips készítésZöldségfélék tárolása

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa