Levendula termesztése

Dr. Tulok Mária címzetes egyetemi docens, a gyógynövény tanfolyam egyik szakembere –
A fagyok beállta előtt, egy szép őszi nap a legkedvezőbb az illatos levendula-ültetvény létesítéséhez.

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

francia levendula

Francia levendula

Egy kis kedvcsináló: A Lure és Ventoux hegyei közt meghúzódó, sajtja miatt közkedvelt Banont az őt körülvevő levendulamezők aromája lengi be. A levendula a Déli Alpokban őshonos, olajával a francia parasztok már a 16. században sebet gyógyítottak, férget űztek. A 20. század elején telepítették az első levendulásokat 700 méter tengerszint feletti magasságban. A forró száraz klíma, a meszes talaj kedvezett a termesztésnek. A provance-i levendulamezők júliustól októberig virítanak. A levendulaszüret folyamatos, júliustól szeptemberig tart. Ekkor a forró nyári nap a virágokba csalja az illóolajat. A virágokat 2-3 napos szárítás után szállítják a desztillálókba. A levendulatövek kertünkben, telkünkön is viríthatnak, ha a feltételek megfelelnek telepítésének.

Levendula környezeti igénye

A levendula telepítésbe csak azt követően fogjunk, ha megismertük a levendula környezeti igényeit, hogy a legoptimálisabb körülményeket tudjuk megteremteni számára.Napos, száraz helyre, jó vízvezetésű talajba való. Fagyzugos helyre ne ültessük!

Termesztésével főleg a száraz, kopár területek, köves lejtők, domboldalak, legelők hasznosíthatók. A levendulasorok -a rétegvonalakkal párhuzamosan telepítve- gátolják a talaj lepusztulását. Elsősorban a meszes, napfényes, déli fekvésű területeken fejlődik jól. Kerülni kell a fagyzugos, hideg, mélyebb fekvésű területeket, ott gyakori a fagykár. A mínusz 15-20 C -os hideget jól tűri, de a késő tavaszi fagyok kárt tehetnek a már fejlődésnek indult növényekben. Fényigényes, a fény a virágképződést, az illóolaj-tartalmat és annak észter-tartalmát befolyásolja. A szárazságtűrése közismert. A levendula-ültetvények vetésforgón kívül helyezkednek el, 12-15 évig veszik igénybe a területet.

Talaj előkészítés levendula számára

Nagyüzemben a telepítést megelőző év őszén mélyszántással 35-50 t/ha szerves trágyát, 70-80 kg/ha hatóanyagú foszfor- és 100-120 kg/ha hatóanyagú kálium- műtrágyával kiegészítve célszerű a talajba juttatni. A túlzott tápanyagellátás, különösen a magas nitrogéndózis csökkenti a virághozamot.

Levendula szaporítóanyag-előállítás

A valódi levendula palántázással, fásdugványozással és feltöltéses bujtással szaporítható. A kedvező őszvégi időjárás lehetővé teszi a késő őszi telepítést – ill. ha valaki saját maga akarja előállítani a szaporítóanyagot -, a magvetést.

cipruska-levendula

Cipruska-levendula

Magvetés

November elejétől a fagyok vethetsz levendulát, mert a magvak csírázásához hideg hatásra van szükség. A fényes fekete magok 2-3 évig tartják meg csírázóképességüket. Egy kis homokkal összekeverve vessük, mert így egyenletesebben tudjuk a talaj felszínére szórni a magvakat, és jobban látjuk, hogy hova vetettünk.

A 20-30 cm sortávolságra ültetett magvakat vékonyan takarni kell, 0,5 – 1 cm, mások szerint 1 – 1,5 cm vastagon. Finoman földet rostálhatunk a vetésre olyan vastagon, vagy gereblyével történő talajráhúzással takarjuk magvetést. Végül tömörítsük a talajfelszínt.

Magvetésből következő év őszére nyerhetünk kiültetésre alkalmas palántákat. Ebben az esetben bármelyik vetőmagboltban kapható magot most érdemes elvetni, mert a mag csírázásához fagyhatásra van szükség. Vethetünk a kert egy gondosan előkészített, öntözhető részébe -vagy, ha csak néhány tőre van szükségünk-, mély cserépbe is, amelyet a télen a szabadban hagyunk.

A tavasszal kikelt kis csíranövényeket rendszeresen öntözni, gyomlálni kell. Fontos ápolási munka a bokrosodást elősegítő visszavágás. Ezt akkor kell elvégezni, mikor a bimbók megjelentek. Ekkor a virágzati szárat -1-2 levél-párral együtt levágjuk. Az őszi kiültetésig ezt a műveletet még egyszer-kétszer megismételhetjük.

levendula csíra

Ha csak néhány tő levendulát szeretnénk, vessük a magvakat cserépbe. Ha a cserepeket beltéren tartjuk, a magvaknak vetés előtt hideg hatásra van szükségük. Ennek legegyszerűbb módja, hogy tépőzáras nejlonzsákba, palántafölddel együtt hűtőbe tesszük a magvakat 2-3 hétre. Cserépbevetéskor a vetőmagot nyomjuk bele a palántaföldbe, de ne takarjuk, mert ha túl mélyre kerül a mag, nem fog kikelni. A csírázáshoz szükséges idő kb. egy hónap. A kikelt növénykéket tűzdeljük át kis cserepekbe. A palántákat a májusi kiültetés előtt fokozatos edzéssel vigyük a szabadba. A cserepeket ne tegyük ki teljes napsütésnek.

Az ideális, egészséges levendulapalánta szabad ég alatt nevelt, így bírja az időjárás viszontagságait. Magassága 10-15 cm, erőteljes gyökérzete és szép, tömött formája sikeres telepítést ígér.

Levendula telepítés

A telepítés során több dologra kell figyelni. Szép állományt, csak jó minőségű palántából tudunk létesíteni. Az I. osztályú palánta jellemzői: a gyökérnyakban mért “szár” átmérője min. 5 mm, legalább 4 db alul fásodó oldalhajtás és jól fejlett körkörös gyökérzet. Telepítés optimális ideje október vége, várhatóan szép időjárás esetén november közepe. Telepíthetünk kora tavasszal is. Kiültetéskor – ha a palánták gyökérzete hosszú-, kb. 15 cm-re vissza kell vágni. A növényeket a gyökérnyaknál 4-5 cm-rel mélyebben kell ültetni, azaz az oldalelágazásokból 4-5 cm hosszú rész kerüljön a talajba. Az ajánlott sortávolság 1 m, a tőtávolság 50 cm. Gondoljunk arra, hogy a növényeket hosszú időre telepítjük, hagyjunk teret a növekedésükhöz.

Levendula ápolása

Az új telepítésű levendula-ültetvény legfontosabb ápolási munkái: a visszavágás, a sorközművelés és a pótlás. Az első éves állományban a hajtásnövekedés megindulása után – május végén, június elején, a bokrosodás elősegítése miatt- a fiatal töveket 8-10 cm magasságban vissza kell vágni. (A visszavágást a második év tavaszán, a hajtásfejlődés megindulása előtt, 15-18 cm magasságban meg kell ismételni. Az új és a termő ültetvények elengedhetetlen évközi ápolási munkája a sorközművelés – jóllehet vegyszeres gyomirtásra van lehetőség-, mert a levendula nem kedveli a tömődött talajt. A szükséges pótlásokat már az első év végén ajánlatos elvégezni, különben csökken a hozam és a hiányos állomány látványa sem szép.

levágott levendula virágzat

Levendula betakarítása

A levendula vágását teljes virágzásban célszerű elvégezni. A valódi levendula virágzása június második felében kezdődik és július közepéig tart. Mivel a legalkalmasabb betakarítási idő nagyon rövid, mindössze 7-8 nap, ezért nagyobb területeken a betakarítást már a virágzás kezdetén meg kell kezdeni, Későbbi betakarításnál az illóolaj-tartalom csökkenésével és a virágok pergésével kell számolni. A helyes vágási magasságra ügyeljünk. A levendulavirágot szárával együtt, közvetlenül a virágzat alatti első levél-párral kell vágni. A bokron maradó virágszárak a következő évi virágképződést károsan befolyásolják, míg a túl mély vágás a bekerülő levelek miatt az illóolaj minőségét rontja és fokozza a fagyérzékenységet. Virágdrog készítéséhez a levágott virágzatot legföljebb 40 C-on, azonnal árnyékos helyen szárítjuk és hasonló körülmények között tároljuk. Így a következő évi betakarításig lesz elegendő drogunk a fürdővizünkbe, ajándékba készíthető álom-és illatpárnába, sőt molyriasztóként a szekrényünkbe is. Míg idáig eljutunk, addig is szívet-lelket nyugtató illatos levendula-ültetvényben gyönyörködhetünk.

Cikk ajánlat: Levendula a háztartásban

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa