Zavar az avar?

Ahol csak lehet, hagyjuk meg az avarréteget a kertben. Olyan zavaró a természetes avarszőnyeg? Persze ahol tényleg útban, ott fel kell takarítani! Nálunk a terebélyes koronájú, kései almafa alatt kell nagytakarítani, ugyanis az almákat csak részben tudjuk leszüretelni. De a bokrok alatt marad!

avar

A kerti útról söpörd el!

Avarégetés helyett

De mi a helyzet az avarral? Ahol csak lehet, hagyjuk meg az avarréteget a kertben. Sőt, ha tudomásunkra jut, hogy a szomszéd készül avarégetésre, próbáljuk meg lebeszélni erről. Hívjuk fel a figyelmét a káros égéstermékekre. Egyáltalán biztos-e, hogy olyan zavaró az erdőben, kirándulások alkalmával egyáltalán nem zavaró avarszőnyeg? Ha arra gondolunk, hogy ezzel a talaj természetes körforgását segítjük, és életteret biztosítunk sok hasznos talajlakó baktériumnak, a válasz egyértelmű. Az égetéssel -amellett, hogy szomszédainkat zavarja, és a környezetet is szennyezi -, fontos tápanyagokat tüntetünk el kertünkből.

A bokrok alatti avar meghagyása az avarszinten élő élőlények megtelepedését segíti. Ez viszont terített asztalt jelent a rigóknak, olvasható Madárbarát kert című cikkünkben.

 

Avartakaró

Az avar a legegyszerűbb talajtakaró, de a levelek rétegesen összeállnak, és az avarréteg mintegy szivacsszerűen magába szívja a vizet. Ezért bár megakadályozza a talajból a víz elpárolgását, de meggátoljak a csapadék talajba szivárgását. A levélapríték azonban már megfelelő hatású, ha 6-8 cm vastag borításban alkalmazzuk. Az egész leveleket a szél könnyen felkapja, míg az apríték helyben marad. Az apríték tavaszra le is bomlik. A tölgy és a bükk levelei talajsavanyító hatásúak. A lebomlott leveleket ássuk a talajba, és a takaráshoz újabb friss aprítékot használjunk. A talajon hagyott vagy szétterített avarréteg legyen levegős, tehát vékony gallyakat, ágdarabokat is keverjünk közé. A gyümölcsösök, parkosított díszkertek szervesanyag-utánpótlásában fontos szerepet játszanak a képződött és bedolgozott szerves anyagok. A lehulló lombozattal és egyéb növényi szervekkel jelentős mennyiségű, viszonylag könnyen bomló szerves anyag jut minden évben a kert talajába. A csupaszon hagyott faaljakat ezért legjobb, ha felássuk, és beforgatjuk a szerves hulladékokat, leveleket.

Az avar mulcsról itt olvashatsz: Szerves talajtakarók télre

Avar a gyepen

A gyepre hullott faleveleket folyamatosan gyűjtsük, mert a vastag lombtakaró alatt könnyen bepállik. Az összegyűjtött, pl. fűnyíróval megaprított leveleket ezután égetés helyett érdemes komposztálnunk. S bár az érett lombföld tápanyagtartalma nem túl magas, de laza szerkezetével, nagy vízfelfogó képességével, humusztartalmával kiválóan lehet javítani vele kertünk talaját.

A fűnyíróval aprított avart a legújabb kutatási eredmények alapján a nyírt gyepen is hagyhatjuk. Ügyeljünk arra, hogy a területet megtisztítsuk az ágaktól, gallyaktól, amelyek a fűnyíró élét is csorbíthatja, és balesetveszélyes is. Bár az aprított avar nem pótolja a gyep nitrogén trágyázását, de jótékony hatással van a gyep talajának szerves anyag ellátására. A gyepfelületek fenntartásáról itt olvashatsz.

Avarkomposzt készítése

Érdemes tehát kert egy eldugott sarkában komposztálót csinálni. Sőt már kész lombkomposztáló is kapható, amelynek segítségével tavaszra a levélkupac szépen összeesik, lebomlik. Fontos megjegyezni, hogy minden levél komposztálható, de a különféle fajták levelei különböző sebességgel bomlanak le. Minél többféle levelet keverünk össze, annál jobb minőségű komposzthoz jutunk. Az égetést pedig jó, ha véglegesen elfelejtjük.

A lombkomposztáláshoz a 30-50 cm vastag aprított avarrétegre szórjunk egy marék pétisót vagy karbamidot. A réteget öntözzük meg. Amikor a komposztáló megtelt, takarjuk le fóliával. A hozzáadott nitrogén segíti a szerves anyagok lebomlását. Tavaszra kész is a levélmulcs, amelyet könnyű kezelni, és egyszerűen kihordható a talajra. Őszre le is bomlik, és a talaj szerves anyag tartalmát növeli.

avarkomposztáló

Avarkomposztáló. A fotó a Tullni Kertekben készült, ahová kirándulást szerveztünk. Aktualitások a Programok menüben.

A komposztálásról itt olvashatsz.

Mikor nem jó az avar?

Az avartól akkor kell megszabadulni, ha a levelek fertőzöttek. De az égetéstől el kell tekinteni, hiszen a legtöbb helyen tilos. Azonban ha fertőzött avart gödörbe vagy árokba hordod, és földdel betemeted a kert egyik sarkában, amit nem fogsz egyhamar bolygatni, akkor a kórokozók, gombaspórák nem tudnak kiszóródni. A fertőzött levelek hulladékzsákban történő kukába hajítása legyen a legvégső megoldás.

Kimutatták, hogy egy-két marék karmbamid (N) műtrágya a komposztban igencsak megsegíti a lombok lebontását, felszaporodnak az úgynevezett hasznos baktéiumok, és ami még fontosabb, kimutatták, hogy az aszkospórák száma szökkent. Azonban ez az eljárás csak akkor hatékony, ha még néhány hétig elkerüli a fagy. Még egy megjegyzés. Városi környezetben a zsákban összegyűjtött növényi hulladékot, közte az avart is központ komposztáló szállítják, és a kertészetek bizony minden teketória nélkül komposztálják. Tökéletes körülmények között zajló komposztálás valóban eredményes a kórokozók elpusztítását tekintve, azonban házi körülmények között ilyen ritkán áll elő.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák banner