Cserepes növények téli védelme

Október derekán, végén, legkésőbb a fagyos éjszakák beköszöntekor, ha eddig jó idő is volt, költöztessük be a cserepes növényeinket a kertből, teraszról!

Mik a cserepes növények?

Cserepes növénynek nevezünk minden edénybe, cserépbe, ládába, vagy akár növénytermesztő zsákba ültetett növényt. Ilyenek a szobanövények például, amelyeket nyáron a szabadba teszünk. De ide tartoznak a nagy edényben tárolt örökzöldek is. A nagy edényben tárolt növényeket más néven dézsás növényeknek nevezzük.

Cserepes évelők teleltetése

Sokszor azért tartanak évelőket cserépben, mert a szezon folyamán mozgatni akarják őket, ezeket tehát nem ültetik ki a nyár folyamán se. Ezeknek az ősz beálltával visszahúzódnak, föld feletti részük elszárad, elhal, illetve lombjuk lehullik. Azonban a cserépben maradt, talajjal fedett gyökerek életben vannak, és ezeket védeni kell a fagytól, hiszen a cserepekben lévő föld nyáron gyorsan kiszárad, télen pedig gyorsan átfagy. Ezt kivédheted ha szalma, vagy avarágyba süllyeszted a cserepet! Így teleltethetők még a nagy termetű babérfák, olajfák, az ősszel megmetszett mályvarózsák, sétányrózsák, fuksziák, enciánbokrok, hogy csak néhány példát említsünk.

Cikk ajánlat: Hogyan teleltesd sikeresen a muskátlit

Dézsás mediterrán növények teleltetése

Télen a dézsás mediterrán növények helye zárt, világos, de – a mediterrán télhez hasonlóan – hűvös helyen van. Várd meg, míg a hőmérséklet kb. 2-3 fokra csökken, hogy a növényeid edzettek legyenek, és a kártevőik még odakinn elpusztuljanak a hidegtől.

Általában elmondhatjuk, hogy a mediterrán növények, például a dézsás leander teleltetése is akkor megfelelő, ha hűvös, de világos helyet találunk számukra, és mérsékelten öntözzük őket.
A cserepes citromot tartsuk egyenletes a hőmérsékleten, a növény legyen távol a sugárzó hőtől, a fűtőtesttől, tegyük a lakás déli ablakához, és párologtatóval teremtsünk párás környezetet számára – olvasható a Citromfa című cikkünkben.

Ugyanakkor az olajfák akár mínusz 15 fokig is viselik a hideget, tehát ki is ültethetők, azonban December elejétől március közepéig takarást igényelnek.

Kint teleltethető dézsás növények

Fagyérzékeny, de mégis a kertben teleltethető dézsás növények némi védelemmel akár -12° C-ig is a szabadban maradhatnak. A formára metszett edényes bukszus és fagyal például nyugodtan áttelelhetnek a szabadban. Őket augusztus 20. után már ne tápozzuk. A tél folyamán több alkalommal meg kell őket öntözni, különben kipusztulhatnak!

konténeres növényektéli védelme

A kint telelő dézsás növények nagy edényeit burkoljuk be dupla zsákvászonnal, kartonpapírral, vagy akár régi szőnyeggel, de a nem kívánatos csapadék ellen rövid időre rásegíthetünk műanyagfóliával is. Komolyabb zimankó esetén további hőszigetelésre alkalmas a szalma, melyet a növény ágai közé is juttathatunk, mielőtt összefognánk a burkoló anyagot.

Kint telelhetnek egyes méretesebb, jó kondícióban lévő úgynevezett télálló pálmák, pl. kínai kenderpálma (Trachycarpus fortunei), ami idősebb korában ki is ültethető a kertbe. délnyugati fekvésben, lehetőleg fűtött házfal közelében, védett, városi klímán . Az elhalt leveleket hagyd a száron, ezek fogják a növényt szigetelni.
További információk: Fagyálló dézsás örökzöldek téli védelme

Bent teleltethető dézsás növények

Számos dézsás növény számára találhatunk megfelelő helyet a télikertben, hiszen ősszel ide hozhatunk minden olyan növényt, amely nyugalmi periódusából kifolyólag az 5°C körüli hőmérsékletet elviseli. Hidegházi körülmények közt (5-12 °C-on) teleltethetjük például az alábbi növényeket:
Babér (Laurus nobilis)
Leander (Nerium oleander)
– Citrus félék
– Japán naspolya (Eryobotrya japonica)
Rozmaring (Rosmarinus officinalis)
– Mirtusz (Myrtus communis)
Kaméliák (Camelia fajok)
Kefevirág (Callistemon citrinus)
– 13-17 °C-ot igényelnek télen  minden fiatal pálma és a a dézsás, trópusi illetve mediterrán vidékeken élő pálmák: a kanári datolyapálma (Phoenix canariensis), a legyezőpálma (Livistona chinensis), a törpepálma (Chamaerops humilis), a mexikói legyezőpálma (Washingtonia robusta), a mexikói kék pálma (Brahea armata). Ezek szobahőmérsékleten is teleltethetők rendszeres öntözés mellett, nedves kavicságyon, leveleket gyakori permetezése mellett.

Mikor van itt a szobanövények beköltözésének ideje?

A trópusi szobanövények helye október közepétől-végétől (időjárás függő) már odabenn van. CIkkajánlat: A téli szobanövénygondozás hét főbűne

A többi szobanövény, balkonnövény még maradhat. Figyeljük az időjárás-jelentést, de ne feledjük, egy enyhe éjszakai fagy nem mindig árt, sőt ellenállóbbá teszi növényeinket, és elpusztítja kártevőiket. A hibiszkuszok ezzel szemben már +10 °C alatt lehullajtják leveleiket, vagy komolyabb kárt szenvednek!

A kaktuszok teleltetéséről itt olvashatsz.

cserepes növények beköltöztetése

Beköltöztetés előtt

A beteg, különösen gombafertőzés, egyéb kórokozók okozta fertőzés jeleit mutató növényektől szabaduljunk meg! Ha bevisszük őket, szinte biztos, hogy megfertőzik egészséges növényeinket. Ha mindenképp meg szeretnénk menteni őket, a beteg növényi részeket bizonyos korlátokon belül eltávolíthatjuk. Távolítsuk el az elszáradt, megsárgult vagy megpenészedett leveleket. Ezzel csökkenthetjük a megtelepedő károsítók számát, illetve fékezhetjük a terjedésüket. A beteg növényeket azonnal különítsük el, és kezdjük meg a védekezést. Használjunk szabad forgalmú, lehetőleg felszívódó szereket.

Költöztetés előtt meg kell szabadítani a növényeket a kártevőktől is, nehogy behurcoljuk őket is a lakásba. Ha növényeinken kevés kártevő van, azokat összegyűjthetjük, letörölhetjük, lemoshatjuk. A kártevők eltávolításának legegyszerűbb módja, hogy rovarirtó szerrel lepermetezzük növényeinket tetőtől talpig. Majd a növényeket vigyük védett helyre, pl. szerszámos kamrába vagy garázsba. A műveletet ismételjük meg még kétszer. Az utolsó művelet után várjunk egy napot, és vigyük a növényeket be, a lakásba illetve valamilyen fagymentes, de világos helyre.

Hová költöztessünk?

Télen is szobahőmérsékletet (22-25 °C) kell biztosítanunk a trópusi eredetű növények többségének. Tehát irány a világos nappali, a fűtött veranda, fűtött télikert. Párásítás feltétlenül szükséges.

A többiek a fűtetlen télikertbe, verandára, világos pincébe, a lépcsőházba vagy akár a garázsba is kerülhetnek. Amire feltétlenül szükségük van a világosság és a megfelelően hőmérséklet.

cserepes növények télikertben

Sokan azonban nem tudnak máshol, csak a fűtött lakásban teleltetni. Ilyenkor minél világosabb helyet, minél párásabb környezetet kell biztosítani a növényeknek. Minél melegebb a hőmérséklet, annál gyakrabban kell öntözni. Ha nincs elegendő fény, előfordulhat, hogy a növények sápadtak, megnyúltak lesznek. Cikk ajánlat: Szobanövények megvilágítása

Télikerttel foglalkozó cikkeinket itt találod.

Bonsai-ok teleltetése

Fagytűrő bonsai-ok teleltetéséről ezt írta Katona Ervin a lap elődünkön, a kertpont.hu-n megjelent cikkében: A földön sűrűn egymás mellé állítjuk a növényeket, majd valamilyen teleltető közeg alkalmazásával (fenyőkéreg őrlemény, lomb, vagy forgács) az első ágelágazásig betakarjuk őket. Történhet a teleltetés még mélyágyban, fóliasátorban, fólia alagútban, vagy éppen úgy is, hogy kiemeljük a növényt a tálból, és szabad gyökérrel kiültetjük őket a szabad földbe. Teleltetés előtt ellenőrizzük nem tömődtek-e el a tálak kivezető nyílásai, mert ez gyökérrothadást okozhat, majd alaposan belocsoljuk őket. Ez általában tavaszig elég szokott lenni, de száraz, enyhe tél esetén többször ellenőrizzük a talaj állapotát, és fagymentes napokon, ha kell, pótoljuk a hiányzó vizet. Ez nagyon fontos körülmény, mert télen is van minimális vízfelvétel, ezért a víz hiánya kiszáradást okozhat. Különösen igaz ez örökzöldek esetében. A teleltetőt mindenképpen árnyékos, szélmentes helyen alakítsuk ki, ami megvédi a pihenő növényeket az erős napsütéstől, ami korai rügyfakadást okozhat. Valamennyi hazai faj ide sorolható!

télálló bonsai

Katona Ervin így írt a mérsékelten fagyálló bonsai-ok teleltetéséről: Például a ciprusfélék -5 C fokig viselik el a fagyot, ezért fóliasátorban, vagy fűtetlen üvegházban kell teleltetni őket. Víz-, és fényigényükre folyamatosan figyelni kell! A hidegházi fajok egyáltalán nem viselik el a fagyot, 5-10 fok közötti hőmérsékleten kell őket tartani. Erre a célra a legalkalmasabb a hidegház, amely véd a fagyoktól, és megfelelő szellőztetési lehetőséggel van ellátva arra az esetre, ha felmelegszik az idő, ugyanakkor biztosítja a növények fényigényét is. (olajfélék, pozsgások, ezercsillag fácska (Serissa sp.), mirtusz, ausztrál fikusz, kínai fagyal, gránátalma, stb.). Egész éven át 20-25 C fok meleget, sok fényt, magasabb páratartalmat igényelnek a trópusi vagy szubtrópusi bonsai fajok.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák