Cserepes növények téli védelme

Október derekán, végén, legkésőbb a fagyos éjszakák beköszöntekor, ha eddig jó idő is volt, költöztessük be a cserepes növényeinket beköltöztessük a kertből, teraszról.

Mik a cserepes növények?

Cserepes növénynek minden edényben, cserépben, ládában tárolt növény. Ilyenek a szobanövények, amelyeket nyáron a szabadba teszünk. De ide tartoznak az edényes örökzöldek is.

Őszi függőkosár, ablakláda tipp

Ősszel a virágládákat, függőkosarakat, agyag vagy műanyagtálakat olyan növényekkel kell beültetnünk, amelyek a tél hidegében is dekoratívak. Tehát előnybe kerülnek az örökzöldek és a télen is virágzó kétnyári növények. S persze a kora tavaszra gondolva ne feledkezzünk el a hagymásokról sem.

Többek közt továbbra is gyönyörködhetünk a kúszó, csüngő tarackoló kékgyökérben (Ceratostigma plumbaginoides), a pompás varjúhájban (Sedum spectabile Brillant), kelet-ázsiai lizinkában (Lysimachia clethroide), kamcsatkai poloskavészben, (Cimicifuga ramosa), a tűzesőben (Heuchera Dale, vagy Palace Purple) cserjés pimpóban (Potentilla fruticosa), és a bőrlevélben (Bergenia). A fotón látható növények: Csarab, Monterey ciprus, borostyán, árvácska.

Őszi virágláda

Dézsás mediterrán növények

A dézsás mediterrán növények helye télen zárt, világos, hűvös helyen van. Ahogy A babér című cikkünkben írjuk, a babért teleltetésével kapcsolatban, a növényt mínusz öt fokig télálló, ezért  fagymentes, hűvös, világos helyen teleltessük. Ha a cserepes citromot nem áll módunkban teleltetni, tartsuk egyenletes a hőmérsékleten, a növény pedig legyen távol a sugárzó hőtől, a fűtőtesttől, tegyük a lakás déli ablakához, és megfelelő mennyiségű párologtatóval teremtsünk párás környezetet számára, – olvasható a Citromfa című cikkünkben. A cserepes leander teleltetése is akkor megfelelő, ha hűvös, de világos helyet találunk számukra. Ugyanakkor az olajfák mínusz 15 fokig viselik a hideget, kiültethetők. December elejétől március közepéig takarást igényelnek.

konténeres növényektéli védelme

Kint teleltethető konténeres növények

Néhány kinti cserepes növény némi védelemmel akár -12° C-ig is a szabadban maradhat. A formára metszett bukszusok és fagyalok például nyugodtan áttelelhetnek a szabadban. Őket augusztus 20. után már ne tápozzuk. A tél folyamán több alkalommal meg kell őket öntözni, különben kipusztulhatnak.

Az edényt béleljük ki, vagy csomagoljuk be fóliával. Majd helyezzük őket szorosan egymás mellé, és szigetelőnek tömködjük ki a teret szalmával, falevelekkel vagy hogy az edényeket és a növényeket gyékénnyel tekerjük körbe.

A kint telelő cserepes növények cserepeit burkoljuk be dupla zsákvászonnal, kartonpapírral, vagy akár régi szőnyeggel, de a nem kívánatos csapadék ellen rövid időre rásegíthetünk műanyagfóliával is ajánlja Kovács László a 46. heti tennivalók között. Komolyabb zimankó esetén további hőszigetelésre alkalmas a szalma, melyet a növény ágai közé is juttathatunk, mielőtt összefognánk a burkoló anyagot.A fagyálló dézsások téli védelméről itt olvashat részletesebben.

Fagytűrő bonsai-ok teletetéséről ezt írta Katona Ervin a lap elődünkön, a kertpont.hu-n megjelent cikkében: A földön sűrűn egymás mellé állítjuk a növényeket, majd valamilyen teleltető közeg alkalmazásával (fenyőkéreg őrlemény, lomb, vagy forgács) az első ágelágazásig betakarjuk őket. Történhet a teleltetés még mélyágyban, fóliasátorban, fólia alagútban, vagy éppen úgy is, hogy kiemeljük a növényt a tálból, és szabad gyökérrel kiültetjük őket a szabad földbe. Teleltetés előtt ellenőrizzük nem tömődtek-e el a tálak kivezető nyílásai, mert ez gyökérrothadást okozhat, majd alaposan belocsoljuk őket. Ez általában tavaszig elég szokott lenni, de száraz, enyhe tél esetén többször ellenőrizzük a talaj állapotát, és fagymentes napokon, ha kell, pótoljuk a hiányzó vizet. Ez nagyon fontos körülmény, mert télen is van minimális vízfelvétel, ezért a víz hiánya kiszáradást okozhat. Különösen igaz ez örökzöldek esetében. A teleltetőt mindenképpen árnyékos, szélmentes helyen alakítsuk ki, ami megvédi a pihenő növényeket az erős napsütéstől, ami korai rügyfakadást okozhat. Valamennyi hazai faj ide sorolható!

Mikor van itt a költözés ideje?

A trópusi szobanövények helye már odabent van. A többi dézsás növény még maradhat. Figyeljük az időjárás-jelentést, de ne feledjük, egy enyhe éjszakai fagy nem mindig árt, sőt ellenállóbbá teszi növényeinket, és elpusztítja kártevőiket. A hibiszkuszok ezzel szemben már 10 fok alatt lehullajtják leveleiket, vagy komolyabb kárt szenvednek!

szobanövények beköltöztetése

Beköltöztetés előtt

A beteg, különösen gombafertőzés, egyéb kórokozók okozta fertőzés jeleit mutató növényektől szabaduljunk meg! Ha bevisszük őket, szinte biztos, hogy megfertőzik egészséges növényeinket. Ha mindenképp meg szeretnénk menteni, a beteg növényi részeket bizonyos korlátokon belül eltávolíthatjuk. Távolítsuk el az elszáradt, megsárgult vagy megpenészedett leveleket. Ezzel csökkenthetjük a megtelepedő károsítók számát, illetve fékezhetjük a terjedésüket. A beteg növényeket azonnal különítsük el, és kezdjük meg a védekezést. Használjunk szabad forgalmú, lehetőleg felszívódó szereket.

Költöztetés előtt meg kell szabadítani a növényeket a kártevőktől is, nehogy behurcoljuk őket is a lakásba. Ha növényeinken kevés kártevő van, azokat összegyűjthetjük, letörölhetjük, lemoshatjuk.

A kártevők eltávolításának legegyszerűbb módja, hogy rovarirtó szerrel lepermetezzük növényeinket tetőtől talpig. Majd a növényeket vigyük védett helyre, pl. szerszámos kamrába vagy garázsba. A műveletet ismételjük meg még kétszer. Az utolsó művelet után várjunk egy napot, és vigyük a növényeket be, a lakásba illetve valamilyen fagymentes, de világos helyre.

Hová költöztessünk?

Télen is szobahőmérsékletet (22-25 °C) kell biztosítanunk a trópusi eredetű növények többségének. Tehát irány a világos nappali, a fűtött veranda.

szobanövények télikertben

A többiek a télikertbe, verandára, világos pincébe, a lépcsőházba vagy akár a garázsba is kerülhetnek. Amire feltétlenül szükségük van a világosság és a megfelelő hőmérséklet.

Hidegházi körülmények közt (5-12 °C-on) teleltethetjük a rozmaringot, leandert, babért, kaktuszokat, pozsgásokat, gránátalmákat és a citrusféléket (citrom, narancs, lime, mandarin, grapefruit, kumquat). 13-17 °C-ot igényelnek télen a mérsékelt házi pálmák (legyező, főnix, kencia, washingtonia), a mályvarózsa, selyemmályva, akáciák, broméliák. A Kaktuszok teleltetéséről itt olvashat.

Katona Ervin így írt a mérsékelten fagyálló bonsai-ok teleltetéséről: Például a ciprusfélék -5 C fokig viselik el a fagyot, ezért fóliasátorban, vagy fűtetlen üvegházban kell teleltetni őket. Víz-, és fényigényükre folyamatosan figyelni kell! A hidegházi fajok egyáltalán nem viselik el a fagyot, 5-10 fok közötti hőmérsékleten kell őket tartani. Erre a célra a legalkalmasabb a hidegház, amely véd a fagyoktól, és megfelelő szellőztetési lehetőséggel van ellátva arra az esetre, ha felmelegszik az idő, ugyanakkor biztosítja a növények fényigényét is. (olajfélék, pozsgások, ezercsillag fácska (Serissa sp.), mirtusz, ausztrál fikusz, kínai fagyal, gránátalma, stb.). Egész éven át 20-25 C fok meleget, sok fényt, magasabb páratartalmat igényelnek a trópusi vagy szubtrópusi bonsai fajok.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!