Ültess gyümölcsfát!

A Bakonyban, közép kötött vályog talajon, ilyenkor, szoktam csemeteültetésbe kezdeni. Oltványt csak megbízható helyről vásárolok! Lejegyezte: Siklósi László hobbikertész, a “Hobbikertészek, ide!” csoportunkból.

csemete tavasszal

Tavasszal visszametszett, vadkár ellen “felszerelt” csemete

Megbízható szaporítóanyag

A következő kategóriában található csemetét találod forgalomban, amelyek a certifikációs vagy termelői cimkével vannak ellátva. A prebázis és bázis kategóriájú szaporítóanyag esetében fehér, a certifikált kategóriájú szaporítóanyag esetében kék, a C. A. C.  (ellenőrzött, standard) kategóriájú szaporítóanyag esetében narancssárga, vagy bármilyen más, de nem kék színű. Forrás: http://www.mkk.szie.hu/dep/kerteszet/ta/gyumolcs/szaporit/faisk.htm

A Kék címkével ellátott csemete jelenleg a legjobban bevált (vírusmentes, ami a csonthéjasoknál nagyon fontos), a címkén a szaporító alany is feltüntetve. Elfogadható még a narancsszínű címkével ellátott oltványt, tünetmentes felirattal. Almatermésűeknél gyakori az ilyen minősítés, magam is telepítettem, és bevált. A fehér címkével ellátott oltvány vásárlását nem javaslom. Kockázatos. Címke nélküli oltványt pedig csak személyesen ismert megbízható, ismerőstől fogadj el.

narancs sárga címke

Csemeték kiválasztása

Konténeres csemeték a szezon bármely időszakában, szabad gyökerű csemeték legsikeresebben ősszel ültethetők. Saját kertedben nőtt magoncokat is telepíthetsz. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nemes fa alatt kelő, első magoncok olykor jobban beválnak, mint sok faiskolai oltvány.

A növény kiválasztásánál vedd figyelembe a fejlettségi állapotot. Ép, nagy gyökerű példányokat válassz, legyen szó akár suhángról, akár knipp fáról (Megújított törzsű oltvány). Figyelni kell arra is, hogy az alany illetve magonc tünetmentes, egészséges, kártevőktől mentes legyen!

Csemeték telepítése

A szabad gyökerű csemetét kitermelés után, azonnal telepítsd, illetve, legfeljebb 24 óráig lehet vízben szívatni. Természetesen ez a csemetére vonatkozik.

Ha a csemete még lombos, a leveleket eltávolítom, hogy ne párologtassák el a fa víz készletét.
Legalább m3 ültető gödröt ások, a gödör alját ásóvillával fellazítom. A kiásott talajt félreteszem, a feltalajt fel is fogom használni! Feltöltöm komposzttal három negyed magasságig, majd beöntözöm 1%-os Wuxal oldattal. Meghintem 10 gramm Force 1,5 Granulátummal. Rászórok 10 cm feltalaj réteget, aztán mehet a karó, és a vízzel, maximum 24 órán keresztül előzőleg megszívatott csemete. Csak a feltalajt használom feltöltésre, az alsó kötött talajt nem, az utóbbit félreteszem. A talajt a csemete körül kissé tömörítem, megtaposom, megöntözöm, tetejét elsimítom.

ültető gödör kiásása

Csemeték tápanyagellátása

Legjobb megoldás a Wuxal ascofol biostimulátor, amelyet oldatként öntözz a gyökérzethez , 200 ml /10 literes dózisban. Akár tömény oldatot is használhatsz (egyes telepítők a sűrű pépbe mártják a gyökereket). Egyéb műtrágya esetén, 10 cm földdel takard a trágyázott részt hogy a gyökér perzselését, elkerüld. Így három évre biztosítod a csemete fejlődését.

Csemeték növényvédelme

A Force 1,5 talajfertőtlenítő granulátum megfelelő védelmet biztosít a rágó gyökér károsítók ellen (csere bogár,lárva sáros hátú bogár, pattanó bogár stb). Nem szelektív, tehát minden károsítót pusztít a gyökér atkák, fonálférgek kivételével. Nagyon fontos a gombaölőszer használata, (főleg sérült szabad gyökerű csemete esetén). Megfelelő a Dhitane M 45 – 30 gramm /10 liter vízzel oldva a gyökér zónában juttatva. Jellemző hatása hogy cink tartalmának köszönhetően, serkenti a gyökeresedést amely még télig meg is indul, (egyes esetekben és fajtáknál enyhe télen is folytatódik) A penész gombák zömét elpusztítja.

Csemeték metszése

Végezetül, a csonthéjas és héjas gyümölcsű, csemeték metszését halaszd tavaszra, hiszen nem tudni milyen mértékben károsodnak a növények télen, továbbá, a fás részek tápelemekkel (ha jól tartották a faiskolában) telitve vannak. Áprilisig még felhasználódhatnak. Almatermésű csemeték kevésbé kényesek ezeket bátran meg metszhetjük. Saját tapasztalatom szerint, ha ép volt a gyökérzet, harmadát esetleg felét lemetszem, így jobban erednek. Ha kedvezőtlen az elágazás, vagy alacsonyabb a kívánt mértéknél, az oldal elágazásokat eltávolítjuk és suhángként kezeljük.

Csemetéim általában elég jó arányban erednek, ezért mindenkinek szeretettel ajánlom a módszeremet. Kérem szóljanak hozzá a cikkhez, hogy tovább tökéletesíthessük az eljárást.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa