Mielőtt ültetéshez fognál…

Általában október közepén nyitnak a faiskolai lerakatok, hamarosan megkezdődhet a kert betelepítése a régen óhajtott gyümölcsfákkal. Addig gondold végig az alábbiakat:

szabadgyokerű fák

Faiskolai lerakatban.

Addig még van idő, ráérünk?

 • Hát, aki így gondolkodik, annak néhány év múlva keserves döntést kell hoznia, mert nem kellő alapossággal fogott hozzá az ültetéshez:
 • azt vette, amit az elárusító ajánlott, (ami nem mindig az, amit szeretnénk),
 • nem gondolt arra, hogy mekkora lesz majd a fa vagy a bokor mérete és területigénye a teljes termőrefordulás után,
 • nem mérte fel, hogy miből mennyi gyümölcsre lesz szüksége,
 • nem nézett utána a szakirodalomban, hogy az adott faj milyen körülmények között termeszthető sikeresen,
 • nem tanulmányozta a fajták jó és rossz tulajdonságait (betegségekre, kártevőkre való érzékenység, porzópartner megléte-hiánya, növekedési erély, érési időszak, stb..),
 • metszési ismeretei hibásak, vagy hiányosak,

Az előbbi szempontok figyelmen kívül hagyása miatt előfordulhat, hogy az elültetett növények nem teremnek annyit, mint a szomszédé (vagy amennyit a szakirodalom feltüntet), a sűrű ültetés miatt egy-két egyedet ki kell vágni, nem győzi pénzzel a növényvédelmet, stb.. Tehát a telepítést alaposan elő kell készíteni, figyelmesen meg kell tervezni.

A tervezés főbb szempontjai

faültetés

Mi van a talajban?

Sok kellemetlenségtől mentesül, akinek laboratóriumi talajvizsgálati eredményei vannak.
Az adatokból –és a szöveges szaktanácsból- kiderül, hogy az adott növények ültetésére alkalmas-e a terület, illetve milyen feltételek mellett (milyen és mennyi tápanyag hiányzik, kell-e fertőtleníteni, stb..).

A mostani őszi telepítéshez már valószínű késő elvégeztetni a talajvizsgálatot, mert ebben az időszakban a laboratóriumok nagyon leterheltek.

Vizsgálati adatok hiányában sem reménytelen az átgondolt ültetés, ha az alábbiak szerint járj el:

 • Ne ültess olyan növényt, amivel már többször sikertelenül kísérleteztünk.
 • Időszakos pangó vagy belvizes területen a gyümölcstermő növények satnyán fejlődnek, vagy hamar kipusztulnak (1. ábra: Belvíz miatt elpusztult almafák).
 • Azokat a fajokat részesítsd előnyben amelyek már a kertedben is bizonyítottak, vagy a környéken szépen díszlenek, hosszú életűek.
 • Ha a vakondok előszeretettel vendégeskednek a kertben, annak a jele, hogy pajorok garázdálkodnak odalent. A pajorok a gyökerek elrágásával egy-két év alatt elpusztíthatják fiatal növényeinket, tehát az ültetőgödrök talaját majd fertőtleníteni kell! (2. ábra: Pajorrágás miatt kipusztult csemete). Hasonlóan kell eljárnod, ha 3-4 cm átmérőjű lyukakat találunk a talaj felszínén. Ezek a mezei pockok „ajtónyílásai”. Hideg teleken óriási károkat képesek okozni a gyökerek elpusztításával!

Ajánljuk figyelmedbe a 75 literes faöntöző zsákot, amely a kertlap Kertészeti Webáruházban kapható. Könnyen kezelhető, csöpögtető öntözési megoldás fákhoz. Segítségével erőteljes, egészséges facsemetéket és fákat nevelhetsz.

Az ültetés általános aranyszabályai

Amennyiben eldöntöttük, hogy milyen fajokból milyen, és hány fajtát kívánunk ültetni, cövekek leszúrásával határozzuk meg a növények helyeit.

Ehhez vegyük figyelembe:

Az adott területre vonatkozó Övezeti besorolás szerinti, a helyi önkormányzat által meghatározott ültetési távolságot a telekhatártól.

 • Épület közelébe (3-4 m-re) ne ültessünk vadalanyú, magasra növő, hosszú életű fákat. Ezek gyökerei előbb-utóbb megemelik a járdát, benőnek a pincébe, csatornavezetékbe, rengeteg bosszúságot –és kiadást- okozhatnak.
 • Meglévő fák alá ne ültessünk kisebb termetű haszonnövényeket, mert:
  – az árnyékhatás miatt nem fognak kellően fejlődni, teremni,
  – az esetleges támberendezés akadályozza a művelést, komoly balesetek forrása lehet. (3. ábra: A szőlőkarók akadályozzák az amúgy is beteg /vashiányos/ kajszi ápolását)
 • Az ültetőgödrök méretével és időbeni kiásásával ne takarékoskodjunk. Fatermetűeknek –alanytól függően (!)- legalább 0,6 x 0,6 x 0,6-0,8 x 0,8 x 0,8 m-es gödröket ássunk, bogyósoknak (szamóca kivételével) 0,4 x 0,4 x 0,4 m is elegendő. Sűrű ültetés esetén (bogyósok, karcsú orsó koronaformák) gödrök helyett célszerűbb árkot ásni. Az ültető-gödröket az ültetés előtt legalább két héttel ki kell ásni, majd a kellő tápanyagfeltöltés, fertőtlenítés után visszatemetjük. Így elegendő idő marad a talaj ülepedésére, a tényleges ültetéskor pedig már elegendő annyi földet kiemelni, hogy a növények gyökere kényelmesen elférjen a gödörben.
 • Az ültetés után készítsünk jegyzéket az elültetett növényekről (telepítés éve, fajta, milyen alanyon).
Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák