Őszi védekezés a gombafertőzések ellen

Zsigó György –

Bár már lassan felszámoljuk az ágyásokat, és véget ér a szezon, ne feledkezzünk meg a növényvédelemről.

Őszi lemosó permetezés

Legfontosabb őszi teendőnk a lombhullás idején végzett lemosó permetezés. Az ennek során alkalmazott rezes permetezés mind a lombhulláskor keletkezett sebeken át fertőző baktériumoktól, mind a legkülönbözőbb gombabetegségek ellen védelmet nyújt. Az alábbi növények jöhetnek szóba: az összes csonthéjas, almástermésű és héjas -gyümölcsűek mellett a málna és sok dísznövénycserje is. Sokan a bordói lét részesítik előnyben, de minden réztartalmú szer szóba jöhet. A jó hír, hogy a biogazdálkodás felé hajlók is nyugodt szívvel használhatják.

A lemosó permetezés szereit részletesebben a tavaszi lemosó permetezés című cikkünkben olvashatod.

Lisztharmat

A lisztharmatra (Uncinula necator) érzékeny fajtáinknál inkább a poliszulfid formában kenet tartalmazó gombaölőket használjuk. Ajánlja Zsigó György. A lombhullás közepén még gyéríthetjük az áttelelésre készülő gombaképleteket egyes alma, őszibarack, ribizli, köszméte fajtáknál és sok dísznövénynél. Nem utolsó szempont, hogy ezek a szerek gyérítik az atkákat, sőt az alma és a körtevesszők varasodása ellen is hatékonyak. Cikk ajánlat: Lisztharmat a házikertben

lisztharmat

Lisztharmat babon

Erős nyári lisztharmatfertőzések miatt megnő a kén jelentősége. Alkalmazhatjuk „gyárilag előállított mészkénlét”, a Tiosolt, amely a Tiosol Kft terméke. Növényvédőszerként alkalmazását visszavonták, de lombtrágyaként újra forgalomba került! Alapanyaga: bórsav, kalcium poliszulfid, víz. Kalcium, kén és bór hiányának megelőzésére ajánlják. Az alkalmazható dózisok (8-10%) a Kwizda honlapján szerepelnek azzal a megjegyzéssel, hogy a szert visszavonták.

Az olajos változatok előnye, hogy a kártevőket, áttelelő alakokat bevonó filmréteg a kártevőket elpusztítja, a mikroorganizmusokat pedig a réz vagy kén tartalma pusztítja ezeknek a szereknek. De mindig kevesebb rezet vagy kenet tartalmaznak, mint az egykomponensű szerek. Akinek engedi az ideje és a pénztárcája, inkább két menetben védekezzen pl. ősszel, rézzel vagy kénnel, tavasszal rügypattanáskor olajjal, de akár ismételhet a gombaölőkkel is.

Szürkepenész

A szőlő mellett az egynyáriakat is megfertőző szürkepenész vagy botritisz (Botrytis cinerea) ellen már nem javasol permetezést Zsigó, hiszen az ő szempontjukból a szezon már lefutott. A lemosó permetezésen túl a másik fontos teendő, hogy az ágyásokból el kell távolítani a fertőzött növényi maradványokat! Az áttelelőspórák, a talajban évekig megőrzik az életképességüket. Később innen fertőzhetik a kiültetett dísznövényeket, az elvetett, palántázott zöldségféléket. A répaféléknek, a hagymásoknak, de a levélzöldségeknek is veszélyes kórokozója. A rózsa és a muskátli szárán, levelein is felfedezhetjük a vizenyős barna foltokat, majd azt a szürke penészgyepet, amit a büdöske fotóján is láthatnak. Hasonlóan reagálnak az árvácskák, a petúniák, a begóniák és a ciklámenek is. Lassíthatjuk a betegség terjedését, ha folyamatosan eltávolítjuk és megsemmisítjük a beteg növényi részeket, a virágágyásokban és a veteményesben is.

szürkepenész

Szürkepenész paradicsomon.

Fehérpenész

A fehérpenészes rothadásnak is nevezett gomba (Sclerotinia sclerotiorum) polifág kórokozó, sok tápnövénye ismert, pl. paprika, paradicsom, uborka, káposztafélék, sárgarépa bab, kapor, sárgadinnye, dísznövények. (lásd a középső fotót). Hasonlóan a fertőzött növényi maradványokkal, de a talajban képzett kitartó képletekkel, a szkleróciumokkal is át tud telelni. A szkleróciumok több évig fertőzőképesek maradnak a talajban. Ezeket a fekete „göböket” néha a felszínen, pl. a káposztafejeken is látni lehet: fehér, dús vattaszerű penészpárnában, izzadmánycseppek kíséretében. Még a 80 C0 – os talajgőzölésnél is életképesek maradnak, több évig is megőrzik a csírázóképességüket. A legfontosabb védekezési lehetőségünk megegyezik a szürkepenésznél leírtakkal. Ősszel össze kell szedni a beteg növényi részeket és éljenek a vetésváltással! Hívja fel a figyelmet Zsigó.

Sclerotinia sclerotiorum

Fehérpenész babon.

Vegyszeres védekezés: Komoly felhasználói ismereteket követel a Basamid G, szabadforgalmú, általános talajfertőtlenítő szer, Vízi szervezetekre kifejezetten veszélyes. Ismertek továbbá biológiai készítmények. Ilyen pl. a Myco’Sol PTC talajkondicionáló, amelyben található egy a szaporító képleteken élősködő úgynevezett hiperparazita gomba is. A Malagro így mutatja be a talajkondicionáló granulátumot: Egyedülálló összetételének köszönhetően hatékony tápanyag utánpótlást, és talajhigiéniát biztosít. A tudatosan válogatott mikroorganizmusok széleskörűen támogatják a növény egészséges növekedését, és a magasabb hozamok elérését. Tápanyagtartalma: 15% NITROGÉN (ammónium); 10% KÁLIUM (K2O) szulfát-formában; 40% kén (SO3)>; Ca, Mg, és mikroelemek. Tápanyagfeltáró baktériumok: Pseudomonas putida, Pseudomonas fluorescens. Hiperparazita gombák: Trichoderma harzianum (gyéríti a talajból fertőző, káros növénypatogén gombákat), Coniothyrium minitans (fehérpenészre specializálódott élősködő).

Cikk ajánlat: Növényvédelem ősszel

őszi konyhakert

Jó állapotú konyhakert.
Fotó: greenfusestock.photoshelter.com

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa