Növényvédelem ősszel

Dr. Némethy Zsuzsanna, növénydoki cikkének aktualizálása

A még lombjukat mutató fák, cserjék növényvédelmi kezelést igényelnek a hideg idő beköszöntése előtt. A szabadból fedett helyre, lakásba visszatelepített cserepes, dézsás növényeknél is indokolt lehet a permetezés.

Kajszirozsda

kajszirozsda

Gyümölcstermő növényeink többségénél a szüret a vége felé tart. Amennyiben szüret alatt kémiai védekezés vélik szükségessé, a növényvédő szerek közül azok élelmezésügyi várakozási idejének ismeretében szabad választani.

A gyümölcsfák levélfoltosság betegségeinek ( alma, körte ventúriás varasodása, cseresznye, meggy blumeriellás levélfoltossága, körterozsda, kajszibarack- és szilvarozsda, szilva fómás levélfoltossága stb.) kórokozói a fertőzött levelekkel együtt a földre lehullva telelnek.

Ezek ellen szokták javasolni a talajra lehullott levelek lepermetezését, ezzel azok hatástalanítását.

A mélyhatású gombaölő szerek csoportjából többek közt fenhexamid hatóanyagú Teldor (III.) permetezőszer  használható eredményesen.

A szisztemikus hatású szerek közül a következők használata engedélyezett:

Vadgesztenye aknázómoly kártétele

Vadgesztenye aknázómoly kártétele. A bebábozódott példányok a 40 fokos hőséget éppúgy elviselik, mint a mínusz 30 fokos hideget. Ezért még kemény fagyokat hozó telek után sem csökken érdemben a kirepülő molyok száma.

hatóanyag neve gombaölő szere neve forgalmi kategória
boscalid+ piraklostrobin Signum WG III.
ciprodinil Chorus 75 WG, Chorus 50 WG III.
fludioxonil+ciprodinil Switch 62,5 WG III.
miklobutanil Systane dublo II.
penkonazol Topas 100 EC III.
prokloráz Mirage 45 EC II.
tebukonazol Folicur25 WG, Folicur solo, Orius 20 EW II.
tiofonát-metil Topsin M 70 WDG, Cerconin WDG II.

Fák leveleinek szövetében élő és azzal, abban áttelelő kártevők ( pl. aknázó molyok), amennyiben már a levél szövetében élnek, kémiai kezelésre gyengén reagálnak. A fertőzött leveleket lehullás után nem szabad a talaj felszínén hagyni áttelelésre: összegyűjtve, szakszerű komposztlással a felmelegedő komposztban elpusztulnak. Hasonló eredményt nyújt a levelek talajba forgatása, ásása is: a talaj belsejébe került kártevők szintén elpusztulnak.

Gyümölcsfák koronájában számos moniliás gyümölcsmúmia tűnik fel a levélhullás után. A gomba áttelelését a téli metszéssel, vagy a fák ősszel végzett réztartalmú lemosásszerű permetezésével tudjuk megakadályozni.A virágok, zöldségfélék felszedése után a talaj felásása során előkerült cserbogár pajorokat, drótférgeket, bagolylepke pajorokat és egyéb lárvákat gyűjtsük össze, semmisítsük meg. A talajban áttelelő lárvák már a télre készülődve mélyebb rétegekbe húzódnak, a kémiai kezelések ölő hatása most ezért bizonytalan.

atka szívogatas leanderen

Atka ellen hasznos a rendszeres, vizes lepermetezés. A teleltetés világos, ne túl meleg, ne túl páraszegény helyiségben történjen. Az erkélyen, teraszon “nyaralt” virágok esetén – védett helyre, telelőre helyezésük előtt – vizsgáljuk át a leveleket, azok hátoldalát is, valamint a hajtásvégeket, győződjünk meg kártevőmentességükről. Lombozatukon megbújhatnak telelésre készülő levéltetvek, atkák, pajzstetvek akár kis egyedszámban is, melyek egyenletes hőmérsékletű tartási körülmények között újból aktívakká válnak, ott gyorsan felszaporodnak, súlyos kártételt okozhatnak. Permetezésüket még a szabadban érdemes elvégezni, hiszen a lakásban alkalmazható növényvédő szerek száma kevés, és hatékonyságuk, ölő hatásuk is enyhe.

A szívó kártevők ellen 2013-ban Magyarországra is megérkezett a Bayer új rovarölő szere, a Movento, amely 2011-ben elnyerte a leginnovatívabb növényvédelmi termék díját (Agrow Award). A díj odaítélését két teljesen új tulajdonságának köszönheti. Az egyik, hogy kipermetezésekor a hatóanyag még nincs toxikus formában, szívó kártevőkre ártalmas vegyületté csak a növényen belül alakul át. A másik, hogy a növény háncs részének (floem) segítségével felfelé (az új hajtások felé) és lefelé (az új gyökér növekmények felé) is elvándorol és az ott élő kártevőkre is kifejti hatását.  A Movento a ketoenolok családjába tartozik. Széles hatásspektrumú és hosszú hatástartamú készítmény, ami kiváló környezet- és ökotoxikológiai tulajdonságokkal párosul.
Forrás: www.bayercropscience.hu

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa