Az első fagyok beköszöntéig még a talajban maradhatnak a dáliagumók!

A dáliatulajdonosok őszi rituális feladata, hogy a fagyos napok beálltával gondoskodjanak a gumók felszedéséről és téli tárolásáról.

felszedett dáliagumók

Felszedett dáliagumók

A dáliákat enyhe, fagymentes klímán a talajban lehet hagyni, de nálunk esélyes, hogy télen fagyosra fordul az idő, tehát ne hagyd a földben a dáliagumókat, mert elfagynak!

Érdemes azonban az első kisebb fagyok után még pár napig a földben hagyni a gumókat, hiszen azok életereje szempontjából minden földben töltött nap sokat számít. A talajból való kiemelés legjobb eszköze az ásóvilla, mellyel minél mélyebben nyúlj a tõ alá, a legkisebb sérülést is elkerülve. Semmi esetre se húzd a tövet a száránál fogva, így elkerülheted a rügyek sérülését. A gumókról mosd le vízsugárral a földet.

A töveket időjárástól függően pár napig szikkaszthatod a szabadban hagyva, a szárukat 15-20 centiméteresre kurtítva és lefelé fordítva, hogy a nedvesség könnyebben távozzon üreges szárukból. Az egészséges töveket a beazonosíthatóság céljából lásd el névtáblával, majd helyezd el őket száraz, vagy enyhén nyirkos homokban, esetleg tőzegbe vagy fűrészporban.

Tippek

  • Tárolás előtt rézgálic oldattal is óvatosan, kis mennyiséggel lepermetezhetjük a töveket.
  • A megszikkasztott dáliagumókat száraz komposzttal be is cserepezheted.
  • A durvára őrölt vermikulitban történő raktározás előnye, hogy a felveszi a fölöslege nedvességet.
  • A gumókat tárolhatod karton dobozban, vagy jól zárható zsákba. A dobozokat elhelyezheted szekrénybe, fiókba.
  • A tárolásra használt helység legyen száraz, sötét és hűvös. Az ideális tárolási hőmérséklet 3-5 fok. Ha nincs pincéd, tárolhatsz fűtetlen, de szigetelt (fagymentes!) garázsban, használaton kívüli hűtőszekrényben.
  • A tárolási módszerek közül válaszd ki a számodra legszimpatikusabbat, de kísérletezz addig, amíg meg nem találod a számodra legjobb megoldást!
  • A tövek szétosztását ne ősszel, a téli tárolás előtt, hanem tavasszal végezd!
dáliagumó tárolása tőzegben

Dáliagumó tárolása tőzegben, kartondobozban. Fotó: thatbloomingarden.com

Dáliagumók téli ellenőrzése

A tél során havonta vess egy pillantást Csipkerózsika-álmukba szenderült növényeidre, ellenőrizve a hőmérsékletet és a közeg nedvességét. Ha a vermikulit átnedvesedett, cseréld szárazra. Viszont a ráncosra szikkadt gumókat nem árt kevés vízzel megpermetezni! Az esetlegesen gombával fertőzött rothadó gumókat haladéktalanul távolítsd el a további fertőzések megelőzése érdekében, és fertőtlenítsd például Zinebbel, vagy faszénporral.  Előfordul néhány nemesített fajtánál, hogy nem rendelkezik kifejezett gumóval, csupán megvastagodott gyökerekkel, ezeket a szártő alatt pár centiméter mélységig süllyeszd homokkal töltött ládákba. Tavasszal a fagyosszentek után (bár ez az utóbbi években rendszeresen elmaradt) ültetheted ki újra a féltett kincseket, hogy meghatározó növényként legyenek kiskerted legfőbb ékességei.

dália Atlas

dália Atlas

Telepítés előtti gumóvásárláskor mire figyelj?

Telepítés előtt a gumók beszerzésénél légy figyelemmel arra, hogy kizárólag szárrésszel rendelkező gumókat vásárolj, melyek tövében vannak kihajtásra képes rügyek, ugyanis önmagában a gumó csupán tápanyag raktározására módosult képlet. Ne arra figyelj vásárláskor, hogy minél nagyobb és több gumó alkossa a tövet, hanem az egészséges rügyek számára koncentrálj.

Sok pici vagy egy nagy?

Te melyikre szavazol? Csak rajtad múlik, hogy egy nagy sok apró virágú dáliád lesz!

A dália a főrügy mellett, általában további kisebb, oldalsó rügyből is kihajt, ha ezeket a rügyeket, és az abból fejlődő hajtásokat meghagyod, bokros, sok-, de apró virágú növényre számíthatsz, míg ha eltávolítod azokat, akkor erőteljes, nagyvirágú, vágott virágnak is alkalmas dália fejlődik belőle.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa