Ásni vagy nem ásni, ez itt a kérdés!

Sokszor nem is kell a kertet felásni. És nem csak azért, mert lusták vagyunk, hanem azért, mert a mértéktelen ásás rombolja a talajszerkezetet. Mindent csak módjával. Az ásást is.

Csak akkor áss ősszel, ha kötött a kerted talaja!

Először is ősszel csak akkor áss, ha kötött a talajod. A talajrögöket pedig nem is kell összetörögetni, majd a fagy és olvadás megteszi helyetted. Kora tavasszal, márciusban jön el az ideje a homokos talaj felásásának. Ha az őszi ásás elmaradt a kötöttebb talajon, akkor kora tavasszal ásd fel, kb. 5 cm-es rögöket kell kiemelni, gondolj arra, hogy a fagy a kiemelt talajrögöket már nem fogja tovább aprózni.

Jutka mama tanácsai a tavaszi ásáshoz

Aki mostanában ássa fel az ágyást nagyon figyeljen, hogy mit talál ásáskor. Az enyhe tél következtében úgy tűnik, hogy a talajlakó kártevők (drótféreg, cserebogárpajor) nem húzódtak vissza a mélyebb talajrétegekbe, hanem fent tartózkodnak a felső 30 cm-es rétegben. A számuk is megnőtt, ezért érdemes figyelni. A drótférgeket úgy gyéríthetjük, hogy pár napra 10-15 cm mélyre félbe vágott burgonyát ásunk el, 3-4 db/ mn. Jelöljük meg a helyét, kiszedve meglátjuk, hány drótféreg van benne, vagy rajta. Ha sok, akkor többször ismételjük meg a műveletet. Ha nagyon sok van, használjuk a Beauveria bassiana parazita gombát ( BotaniGuard WP, Naturalis-L), de alaposan olvassuk el a használati utasítást és tartsuk is be! Pajorok ellen is hatásos, de termésnövelőként is ajánlják.

talaj felásása

Ha a talaj kötött, és tápanyagban szegény, az őszi ásáskor a talajba egyidejűleg beforgathatsz érett istállótrágyát, esetleg komplex műtrágyát. Gyümölcsfák esetében is a korona alatti ásással forgasd be a műtrágyát. A cserjék töve körül, ahogy a gyökerek engedik, ásd fel a talajt, utána szórd ki a műtrágyát, (pl. őszi nitrogénszegény NPK 4-17-30) minimum 3- maximum 10 dkg/m2, gyümölcsfák koronája alatt, a cserjék tövéhez1,5-2,5 dkg műtrágyát.. Ezt hívjuk felöltő trágyázásnak. Cikk ajánlat: A titokzatos NPK

Eszedbe ne jusson az őszi ásáskor nitrogén trágyázni, mert a nitrogén tavaszig kimosódik a talajból, így nem csak a növényeidnek nem jut belőle, hanem még a talajvizet is szennyezed. Majd tavasszal az ásással egyidejűleg koncentrálj a nitrogén trágyázásra. Még több információ: A nitrogén trágyázás haszna és mértéke.

Csak a sorokat ásd fel!

Ne rémítsen el az ásás és a derékfájás gondolata. Hiszen elég a sorokat felásni. Remélhetőleg még az ásás előtt eldöntötted, hogy mit, hová ültetsz. A sorokat májusban vastagon takard mulccsal, így megvéded a területet a gyomosodástól. Ősszel vethetsz is a sorokba takarónövényeket, amelyek még a hideg beállta előtt kibújnak, és elfagyásuk után mulcsként borítják a területet.

fehérmustár

fehérmustár

Ekkor ne áss egyáltalán:

De az is elképzelhető, hogy egyáltalán nem kell ásnod! Például az ásást kiválthatod helyben komposztálással. Ilyenkor a felső talajrétegben háborítatlanul folyik a szerves anyagok bontása, ahogy ez a természetben is történik. Ez is egy fajta mulcsozás. Az in situ, azaz helyben komposztálás esetében sem Használd fel a beteg, fertőzött növényeket. Mindezekről a biofüzetek 3. számában (Talajművelés másképpen Komposzttal, talajtakarással) olvashatsz bővebben. Cikk ajánlat: A helyben komposztálás nem új találmány

Ha emelt ágyásod van, a felásás helyett teríts el a felszínen szerves anyagot több rétegben. Cikk ajánlat: Lasagne kert

konyhakert emelt ágyásban

Konyhakert emelt ágyásban. A fotó a Kittenberger Kertekben készült, ahová kirándulást szerveztünk.

Elhagyhatod az ásást akkor is, ha kipróbálod a szalmabálás termesztést. Csak piciben, kísérletképpen ajánljuk. Miután legegyszerűbben ősszel lehet szalmabálához jutni, állítsd fel a kertben már ősszel. Cikk ajánlat: Kert szalmabálán

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák