Vegyszerek helyett istállótrágya

Házikertben a műtrágyázás helytelen alkalmazása többet árt, mint használ. Aki vágyik arra, hogy saját maga által megtermelt zöldsége, gyümölcse legyen, amely lehetőség szerint nem sok vegyszerrel találkozott, csökkentse minimálisra a műtrágya használatát.

istállótrágya talicskában

A szerves trágyázás előnyei

A szerves trágya a növény számára hasznos tápelemeket szolgáltat, a tápanyagok aránya kiegyensúlyozott. A tápelemek folyamatosan táródnak fel a szerves anyagokból, ezért a tápanyag ellátás egyenletes, a tápanyagok kimosódásának veszélye csekély. A szerves trágyázás segíti a talajélet fenntartását, a hasznos talajlakó mikroorganizmusok tevékenységét.

Miből áll az istállótrágya?

Egyik régóta alkalmazott szerves trágya az istállótrágya, amely állati ürülék és alom keveréke. Az alom a híg ürüléket felszívja, segíti talajszerű állapot elérését, jó szerkezetet biztosít, megköti a kellemetlen szagokat.

A trágyák összetétele az állattartás függvénye. A trágya összetétele a elfogyasztott tápanyag függvényében változik, előfordulhatnak vegyszerek, antibiotikumok is a boltban vásárolt trágyában, hiszen a nagyüzemi állattartásnak velejárója kémiai adalékok különböző céllal történő használata. A trágyák szakszerűtlen kezelése, a gyakran éretlen trágya mind a minőség és a termesztés rovására megy. Ezért legjobb, ha olyan helyről szerzel be istállótrágyát, ahol tudod, hogy milyen módon tartják az állatokat, megbízol a kapott termékben. Jó minőségű az abrakon nevelt marhák trágyája. Ha a gazda sok szalma almot használ, az istálló trágya minősége is jó lesz.

Hogy lesz a trágyából istállótrágya?

Az istállótrágyát érlelni kell. A trágya az érlelés során humuszosodik. A folyamatban az alomban elszaporodó mikroorganizmusok vesznek részt. A félig érett trágyában a szalmaszálak jól megkülönböztethetők, színük világos. Talajban a bomlásukhoz nitrogént fogyasztanak, ezért sem ajánlott éretlen istállótrágyát hordani a növények alá, mert a növények nitrogénhiányosak lehetnek. Az érett trágya sötétbarna, földszerű, nincs kellemetlen szaga. A kazlakban történő érlelés ideje 100 nap. 10 t jól érlelt istállótrágyában átlag 50 kg N-, 25 kg P- és 60 kg K-hatóanyag van. Cikkajánlat: A titokzatos NPK

trágya beforgatása

Az istállótrágya kijuttatása

A trágyát legjobb ősszel kiszórni, és azonnal bedolgozni a talajba.  Illetve tavasszal is trágyázhatsz teljesen érett istállótrágyával. A trágyát ásóvillával be kell forgatni a talajba, különben a talajfelszínen meginduló lebomló folyamatoknak köszönhetően a felszabaduló tápanyagok, közülük is főleg a nitrogén, elvész.  A talajba alakosan bedolgozott istállótrágya 3-4 évig megőrzi hatását, bár egyre csökkenő mértékben.

Istállótrágyát 3-4 évenként célszerű kijuttatni, mivel hatásuk is addig tart, de csökkenő mértékben. A kijuttatandó közepes mennyiség 20-30 t/ha. Az adag függ a talaj kötöttségétől, állapotától, az istállótrágya minőségétől és a növény igényétől.

Milyen istállótrágyát hová?

Erősen meszes és homoktalajok a szarvasmarha- vagy sertéstrágya  a legjobb. Benne kevesebb a nitrogén, lassabban bomlik. Kötött, nedves, hideg talajra a nagyobb nitrogén- és kisebb víztartalmú, gyorsabban bomló, magasabb nitrogén tartalmú ló- és juh trágya ajánlott. A lótrágya gyorsan bomlik, bomlása közben hőt termel, ami elősegíti a magvak gyorsabb csírázását, mintegy talp meleget szolgáltat.

Kalászosok, hüvelyesek, gyógynövények, gyökérzöldségek ne kerüljenek frissen trágyázott talajba. Legjobb ha vársz vele 1-2 évet.

Cikk ajánlat: Mi haszna a szépséges facéliának?A mustár mint köztes növény

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa