Csemege szőlő tárolása, feldolgozása

Ha túl vagy a szüreten, készülj fel a csemegeszőlő tárolására, készíts szőlőlekvárt, mazsolát.

A saját szőlő nem hiányozhat sem disznóöléskor, sem karácsonykor az asztalról.  Tárolásra legjobbak a laza fürtű, vastag héjú, roppanós húsú fajták. Eltartásra bevált szőlőfajták: Afuz Ali, Alexandriai muskotály, Chasselas, Csiri-csuri, Hamburgi muskotály, Itália, Kecskecsöcsűfélék, Kecskemét virága, Kövidinka, Mathiász Jánosné, Schiradzouli, Szauter Gusztávné, Vörös dinkák, Izsáki sárfehér, Othelló, Pölöskei muskotály, Teréz, Zala gyöngye. A csiri-csuri mélyhűtőben is tárolható. Tárolás előtt ellenőrizd a szemeket, a beteg, sérül szemeket ollóval vágd le. A tárolás folyamán rendszeresen ellenőrizd a fürtöket, és a rendellenességet mutató bogyókat távolítsd el.

piros kecskecsöcsű szőlő

Piros kecskecsöcsű szőlő. Fotó: Csemegeszőlő fajtagyűjtemény, csemegeszőlő.hu

Jól szellőző, +2 és +10 0C-os, 2-3 % rézgálictartalmú mésztejjel kifestett helységben tárold a szőlőt, ahol előzőleg 2-3 g ként égettél el fertőtlenítés végett (10 m3-enként egy kénlap). A helységet jól szellőztesd ki. A kénezést ismételd meg három egymást követő napon, majd kéthetenként.

Az eltartásnak sokféle módja ismert. A laza, száraz (!) fürtöket fektesd szalma vagy széna ágyra, fertőtlenített keményfa fűrészporba. Még jobb, ha felaggatod őket: kifeszített huzalról vagy lécről lógasd le az 50-60 cm hosszú spagócára vagy rafiára kötött fürtöket úgy, hogy egyikük magasabban, másikuk alacsonyabban legyen. Véletlenül se érjenek egymáshoz!

felfüggesztett szőlőfürtök

Próbáltad már a szõlõlekvárt? Ehhez az érett, fekete szőlőt megmosva leszemezed. Lábasban rétegesen lecukrozod úgy, hogy 1 kg szõlõre 30 dkg cukrot teszel. Lassan főzd, a habot és a magokat gondosan szedd le. Kevés fahéjjal és reszelt citromhéjjal fűszerezd. Melegen töltsd üvegbe. Csak akkor kötözd le, amikor a lekvár már kihűlt és meghártyásodott.

Hasonló adottságú, kék vagy fehér szőlőből készíthetsz saját mazsolát! De még jobb, ha tudsz mag nélküli Carolus mazsolaszőlőt szerezni. Előállítója dr. Bakonyi Károly. A fajtáról most Dr. Kocsis Lászlótól lehet érdeklődni, aki tovább viszi Károly bácsi fajtáit (Pannon Egyetem,Georgikon Kar, Kertészeti Tanszék). Feltehetőleg Cserszegtomajon, a szőlészeti telepen található meg a fajta-jelölt. A muskotályos aromájú szőlő szeptember második felében érik. próbálj beszerezni magadnak. Édes, erősen muskotályos ízű, kitűnő aromájú. Az úgynevezett szalmabor készítéshez is kiváló.

szőlő szárítás

Ha a napon aszalást választod, garantáltan egy hétig napos időre van szükséged, ami nem biztos, hogy bekövetkezik. Rácsra, háncsra, használaton kívüli bambusz sötétítőre fektesd őket a napra, jól szellőző helyen, lehetőleg teraszon. A fürtöket naponta forgatni kell. A szőlőszemek akkor jók, ha még puhák, de nem csorog a szőlőlé belőlük. Vagy használj aszalógépet, követve a mellékelt utasításokat. A lassúságon van a fő hangsúly. A mazsolát szövetzsákban tárold, óvd a penészedéstől!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák