Átültetési szezon

Az ősz a kis fák, cserjék átültetésének szezonja. Erre azért lehet szükség, mert az adott helyen gátolt valamilyen ok miatt a fejlődésük, növekedésük, esetleg túlságosan beárnyékolnak más növényeket, helyeket. Előre tervezzünk és jól gondoljuk át, hová is kerül a növény. Nem árt néhány jó fizikumú barát segítsége sem.

Sok növénnyel ezt egész évben megtehetjük, de sokakat a vegetációs időszak végén a legkedvezőbb átültetni, amikor a levelek már lehullottak, vagy hullani kezdenek, de a föld még nem fagyott. Kivételt képeznek az örökzöldek. Őket már nyár végén, ősz elején vigyük új helyükre. Az átültetésre a az örökzöldek gyakran levélbarnulással reagálnak, főleg ha rövid idő múlva fagyos időre számíthatunk. Ellenben kitűnően viselik az átültetést a fagytűrő lombhullatók, ha szélvédett helyen kellően nedves talajba kerülnek. Viszont nagyon megsínylik, ha a gyökérfejlődés időszakában ültetjük át őket.

Az átültetést megelőzi a helyválaszát.

Fák, cserjék környezeti igénye

Ahány fa, cserje, annyiféle a környezeti igény. Ismernünk kell a delikvens fény, nedvesség igényét, huzat érzékenységét, hogy csak néhány meghatározó tényezőt említsünk, amely alapján helyet kell választunk egy adott növény számára. A növény igényeit már a vásárlásukkor tudnunk kell. Ezeket az ismereteket pedig már tovább gyarapítottuk a növények gondozásakor. Arról se feledkezzünk meg, hogy a gyökerüknek is helyre van szüksége. A növény térigényével minden vonatkozásban tisztában kell lenni. A talajtulajdonságok ismerete is feltétlenül szükséges a megfelelő hely kiválasztásához. A jó vízgazdálkodáson kívül esetenként több ismeretre is szükség van, különösen azokon a területeken, ahol a talajminőség kétséges. Ajánlott linkek: Talajszerkezet; Talajok vízgazdálkodása; A talajok pH értéke és a tápanyag felvehetőség; Savanyú talajon fejlődő növények; Agyagos talajok tápanyag ellátásaAgyagos talaj jellemzése, javítása; Meszes talaj; Homokos talaj.

Átültetés előtt

Alapszabály, hogy az átültetendő növény gyökere ne száradjon ki. A növényt ezért már napokkal előbb jól be kell öntözni. Ha az ágak a földig hajlanak, kiásás előtt kössük fel őket. Így csökkentjük a sérülés veszélyét, és megkönnyítjük az átültetés műveletét. Ha a növény eredeti tájolását a törzsön megjelöljük, akkor ugyanolyan helyzetbe tudjuk ültetni. Így egy stressz hatással kevesebb éri.

Az éles ásó mindig segít, hogy az elkerülhetetlen gyökérvágás felülete lehető legegyenletesebb legyen. A földlabdás ültetés tovább csökkenti a gyökérsérülés veszélyét, de gyakran megnehezíti a szállítást. Kis törzsátmérőjű (<2,5 cm) növényeket földlabdával vagy anélkül is ültethetünk. A vastagabb törzsűeket azonban ültessük földlabdával.

A földlabda nagyságát egyszerűen kiszámíthatjuk. Vegyük a cserjekorona kerületének kétharmadát, és ekkora földlabdával ássuk ki a növényt. Fák esetében úgy számolhatunk, hogy az alapértéknek tekintett 30 cm átmérőhöz annyi cm-t adunk, amennyi a fa törzsének átmérője. Nagyobb méretek esetében (1,5 méternél magasabb) a törzset olyan mélyen árkoljuk körül, hogy az a nagy gyökerek szintje alá kerüljünk. Figyeljünk rá, hogy minden gyökeret átvágjunk, mielőtt a növényt kiemeljük.

Ajánljuk figyelmedbe a 75 literes faöntöző zsákot, amely a kertlap Kertészeti Webáruházban kapható. Könnyen kezelhető, csöpögtető öntözési megoldás fákhoz. Segítségével erőteljes, egészséges facsemetéket és fákat nevelhetsz.

A kiásott növény tárolása, szállítása

A már kiásott növényt a leghamarabb át kell ültetni. Addig védjük a földlabdát pl. zsákvászonnal, hogy a nedvességet minél tovább megtartsa. Műanyag fóliát csak akkor használjunk, ha árnyékban dolgozunk, és valóban aznap sort tudunk keríteni az átültetésre. Egyébként gyökérfulladás vagy hősokk léphet fel. Ha kénytelenek vagyunk a növényt tárolni, óvjuk a közvetlen napsugárzástól, a széltől, és a szélsőséges hőmérsékleti hatásoktól. Ha a növény egy hétnél tovább van szabadon, tegyük árnyékos helyre, mulccsal vagy akár nedves talajjal takarjuk a gyökereket. A kiszáradás ugyanis végzetes lehet.

Az új helyre szállítás módja a távolságtól függ. Ha csak a kert másik sarkába költöztetjük a növényt, akkor próbáljunk a földlabda alá fóliát csúsztatni, és ezen elvonszolni, talicskán eltolni a növényt az új helyre. Ha járművel szállítunk, válasszunk fedett rakterűt, vagy takarjuk le a növényt ponyvával, hogy óvjuk a szállítás közben fellépő sérülésektől és a széltől.

átültetés

Fák, cserjék ültetése

Az ültetés menete megegyezik a konténeres növények ültetésével. Nagy figyelmet fordítsunk az ültetőgödörre. Mérete a gyökérlabda méretének legalább két-háromszorosa legyen. Agyagos talajnál külön érdesíteni kell mind a gödör mind a földlabda felszínét. Az előzetes beöntözés is nagyon fontos. Enélkül az ültetés után a nedves gyökérlabdából a talaj szárazabb részeibe vándorol a víz.

Az ültetés mélysége ugyanolyan legyen, mint az előző helyen. A sérült gyökereket le kell vágni. Ugyanígy eltávolíthatók az eltekeredett gyökerek is. A tájolás az előző helynek megfelelő legyen. Az ültetést követő öntözésnél figyeljünk oda, hogy a talaj legalább két hétig mélyen át legyen nedvesítve. A mulcsozás meggátolja a kiszáradást. Használhatunk fóliatakarást, vagy szerves mulcsot is.

Cikk ajánlat: Faültetés-faj és fajtaválasztás.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa